Sakarya Taklacı Güvercin Yetiştirici Uçurucu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Marmara Taklacı Oyun Kuşu Yarışması’nı bu yıl Mehmet Ömürlüoğlu’nun Ömür adlı güvercini kazandı. 200 güvercinin değerlendirildiği yarışmada Ömür, 15 çeyrek altının da sahibi oldu.
Mehmet Ömürlüoğlu (40) tekstilci. Çocuk kıyafetleri üretiyor. İşinden arta kalan zamanları ise güvercinleriyle geçiriyor. Sıkı bir hayvansever olan Ömürlüoğlu, 10 yaşından beri güvercin besliyor: “Zeytinburnu’nda oturuyorum. Çocukken evimizin bahçesi vardı. Çocukluğum bu bahçede geçti. Çok sayıda hayvan beslemenin zevkine vardım. Bahçede köpek ve kedilerim, evde kanarya ve muhabbet kuşlarım vardı. İlkokul 4’ncü sınıfa giderken beyaz bir güvercin aldım. Evimizin çatısında ona bakıyordum. Bana alışmıştı. Uçuyor sonra bana geri dönüyordu. O kuş beni güvercin tutkunu yaptı” diyor. Mehmet Bey, zamanla kuşların sayısını artırdı. Askerden döndüğünde 8 - 10 güvercini vardı. Şimdi evinin terasında 20 kuşa bakıyor. Her gün 2 saatini güvercinlerle geçiriyor. Bakımlarını yapıyor, uçuruyor. “Ben onlara iyi bakıyorum, onlar da bana yarışmalardan kupalar getiriyor. Bugüne kadar 6 kupa kazandık” diyor. Mehmet Bey, sadece son iki yıldır yarışmalara katılıyor. En son kupayı da üç yıldır düzenlenen Marmara Taklacı Oyun Kuşu Yarışması’nda aldı. Havada en az 40 dakika kalıp takla atan ve akrobatik hareketler yapan kuşların yarışmasında Ömürlüoğlu’nun Ömür adını verdiği güvercini birinci oldu. “Birinciliği 94,5 puanla aldık, ödül olarak 15 çeyrek altın kazandık. Bu paraları kuşların bakımlarına harcayacağım. Ömür hepsinin nafakasını çıkarttı” diyor.
TAKLACI GÜVERCİN NASIL OLMALI
Sağlıklı ve güçlü olmalı. Yere sağlam basmalı. Kafa yapısı yuvarlak, boynu ince ve uzun olmalı. Duruşu heybetli olmalı. Kanat telekleri kalın başlayıp uç kısmına doğru incelmeli. Kanatlar yay gibi kurgulu ve gergin olmalı. Gaga renkleri canlı ve parlak olmalı. Tüyleri pamuk gibi yumuşak ve bol olmalı.
Sağlıklı gaga sağlıklı kuş demek
Kafes kuşları gagalarını beslenmenin yanı sıra, savunma silahı olarak, tüylerinin bakımı yada kafes içinde tırmanmak için araç olarak kullanır. Çok sert ve güçlü sıkıştırma, kırma işlerini yapabildikleri gibi son derece hassas işler için de gagalarından yararlanırlar. Sağlıklı kuşların gagalarının da sağlıklı olması gerekir. Yani bir kuş gagası ile yemek yiyebilmeli, oyuncakları ile oyun oynayabilmeli, çiğneyebilmeli ve tüylerine bakım yapabilmeli. Kuşların gagasının sağlıklı olması için: ? Genel sağlığı her gün kontrol edilmeli. Gaganın anormal uzayıp uzamadığının, kırılma olup olmadığına, renk ve yapısal değişiklik ile bozukluklar olup olmadığına bakılmalı. ? Gagada aniden oluşan uzama veya büyüme varsa mutlaka veteriner hekime başvurulmalı. ? Çiğnemesine yarayacak oyuncaklar kafeste bulundurulmalı. Değişik malzemelerden yapılmış hazır ürünler kullanabileceğiniz gibi evde kendiniz de doğal urgan ipinden halatlar, tahta parçaları ve makaralardan bu oyuncak hazırlayabilirsiniz. ? Gaganın ve tırnakların bakımı için kullanabileceği tünekler de kafeste bulundurulmalı. Ancak bu amaçla, zımpara kağıdı kaplı tünekler kullanmaktan kaçının. Kuşları büyüklüklerine ve ihtiyaçlarına uygun yapı ve büyüklükte kafeslerde besleyin. Özellikle büyük papağan ve kuşların kafeslerinin güçlü malzemelerden yapılmış olması gerekir. Zayıf ve uygun olmayan malzemeden yapılmış kafeslerin, özellikle tel, metal ve plastik aksamları, kuşlar gagalarını temizleyip bakımını yaparken çabuk hasar görür. Ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Sağlıklı bir kuşu gagası
? Düzgün ve simetrik görünümlüdür. ? Soyulmalar, doku döküntüleri, kabuklar ve yapısal anormallikler olmaz. ? Leke veya anormal renkte ya da renksiz bölgeler görülmez. ? Kuşun yapısına göre gagası da normal ve uygun uzunlukta olmalı. ? Alt ve üst gaga kapanırken uygun hizada kapanmalı.