Paylaş
Ankara’da çıkan Kedici dergisinde kedilerle ilgili her şey var. Kedi sağlığından, kedinin hayatımızdaki veya edebiyattaki yerine kadar her kediseverin ilgisini çekebilecek konulara sahip. İki ayda bir yayınlanan ve Ankaralı veteriner Tarkan Özçetin’in (42) kendi imkanlarıyla çıkarttığı Kedici, önceleri Özçetin’in Cat Hospital isimli hastanesinde dağıtılmak üzere çıkartılmış. Müşterilere özel hazırlanan dergi olumlu tepkiler alınca, işler büyümeye başlamış ve parayla satılan, düzenli yayınlanan bir dergi haline gelmiş.
Derginin merkezi Çankaya olunca içinde politika da var elbette. Kedici’nin her sayısında yer alan ünlülerin arasında politikacı kediseverler de var. “İlk sayımızda Mümtaz Soysal’a yer vermiştik. Daha sonraki sayılarımızda Rahşan Ecevit gibi isimlerle de röportajlar yaptık” diyen Özçetin, Kedici’nin altıncı ve son sayısında kedisever olduğunu bildiğimiz Ajda Pekkan ile röportaj yapmış.
Dergi, önceleri sadece 13-14 sayfayken son sayıda 48 sayfaya çıktı. Gayet amatörce ve reklam almadan hazırlanan derginin bir sponsoru da yok. “2009’da 3. sayımızı yayınladığımız sırada dergiye ara vermek zorunda kalmıştık. 2010’un başında tekrar yayınlamaya başladık. Kendime ‘cebimden para harcasam da çıkartmaya devam edeceğim’ diye söz vermiştim” diyen Özçetin dergiciliği hastalık gibi gördüğünü de ekliyor.
KEDİCİ ARTIK D&R’LARDA
Dergide kedisiz hiçbir konu yok. “Popüler kültür ve kedi”, “bale ve kedi”, “pskiyatri ve kedi” ve “mizah ve kedi” gibi ilgi çekici konulara yer veriyorlar. “Kedi bakımıyla ilgili hiçbir kaynak yok elimizde. Ben dergiyi biraz da bu yönde hazırlamak istiyoru “ diyen Özçetin, dergisinin kedi beslemeyenlerin bile ilgisini çektiğini söylüyor. “Önce Ankara’da Remzi, Nezih ve Dost Kitapevlerinde satılırken, bu yılın başında D&R ile anlaştık. Bundan sonra ülkenin büyük bir bölümünde satılabilecek” diyen Özçetin, 4 liradan satılan derginin ortalama 1000-1200 satarken, bu rakamın arttığını ve şimdi 1500-2000’e çıktığını da ekliyor.
Dergi kedisever ünlülerden de ilgi görüyor Özçetin, “Son sayımızda Ajda Pekkan’la röportaj yaptık. Normalde röportaj için izin almak çok zormuş fakat röportajın kedilerle ilgili olduğunu söyleyince hemen kabul etti” derken, sanatçılar ve ünlülerin konu kedi olunca destek verdiklerini de vurguluyor. Yayın Yönetmenliğini Ali Necati Koçak, Yayın Kurulu’nu; Dr.S Tarkan Özçetin, Levent Aker, Yrd. Doç. Dr. İ. Ethem Polat, Mehmet Kadir ve Ali Necati Koçak’ın oluşturduğu Kedici, Facebook’ta grubu kurulduğu ilk ay 1000’in üzerinde üye kazandı.
ŞEHİR VE KEDİ FOTOĞRAF YARIŞMASI
“Ankara Kedisi Derneği”nin kurucu başkanı, Golden Retriever Derneği’nin kurucu başkanı ve Labrador Retriever Derneği’nin de kurucu üyesi olan Tarkan Özçelik, dergi bünyesinde ‘Şehir ve Kedi’ konulu bir yarışma düzenlemeyi planlıyor. Detaylarının önümüzdeki sayılarda belli olacağı yarışmaya destek için bir sponsor bulunursa ödül dağıtımı da yapılabilecek.
Köpeklerde güneş yanığı / Veteriner Hekim Talat GÜLBAY
Artan sıcaklar ve güneş ışığından tıpkı kendimiz gibi tüylü dostlarımızı da korumamız gerek. Unutmayın kanser onlar için de bir risk.
Kedi ve köpeklerde de insandaki gibi yaz aylarında güneş yanığı oluşabilir. Özellikle beyaz tüylü kedilerde kulakların uç kısmında ve kenarlarında güneş yanığı şekillenebilir. Köpeklerdeyse, özellikle Collie’lerde ve Shetland çoban köpekleri gibi burun bölgesinde pigment eksikliği olan ırklarda güneş yanığına bağlı “solar dermatit” (güneşe bağlı deri yangısı) ya da “collie nose” dediğimiz deri problemleri oluşabilir.
Bahsettiğimiz köpek ırklarında bu durum güneşe aşırı hassasiyetten kaynaklanır. Bu hassasiyet kalıtsal bir ırk özelliği ve bazen yüzde pigmentlerin yani deriye ait renk maddelerinin yetersiz olduğu burnun üst tarafında ve bazen de göz kapakları ve ağız kenarlarında solar dermatit oluşur. Bu hastalık hafif seyredebildiği, özellikle yazın aşırı güneşli geçtiği günlerde ve bölgelerde daha şiddetli olarak.
Solar dermatitin şiddetli seyrettiği durumlarda hassas deri bölgelerinde kızarıklık, ülserler ve kanamalar oluşabilir. Tedavi edilmezse köpeğe büyük rahatsızlık verir. Burun bölgesi dokuları zarar görmeye başlar; kanamalara ve burundan nefes alma güçlüklerine yol açabilir. Hafif de şiddetli de seyretse, bu tarz dermatitlerin erken tedavi edilmesi gerekir. İlerlemiş durumlar sadece köpeğe rahatsızlık vermekle kalmaz, insan da olduğu gibi kanserli dokuların gelişmesine neden olup ciddi ve riskli hastalıklara da yol açabilir.
AMAN KREMİ YALAMASINLAR
Bu hastalık tedavi edilmeden önce mutlaka veteriner hekiminiz tarafından biyopsi alınarak, problemin solar dermatitle karışabilen bağışıklık sistemi problemleri, deri kanseri ve diğer deri hastalıklarıyla ilişkili olmadığından emin olunmalı. Eğer sorun sadece burun bölgesinde solar dermatitse hekiminiz uygun bir tedavi belirleyip köpeğinizi kolaylıkla iyileştirir.
Bu hastalıktan korunma amacıyla öncelikle köpeğinizi mümkün olduğunca direkt güneş ışığından korumalısınız.
15 ve üzeri koruma faktörlü güneş bloke eden losyonlar burnu korumak için faydalı olabilir ancak köpeklerin losyonu yalayarak bölgeden hızla uzaklaştıracaklarını unutmayın. Bu ırk köpeklerde burunda renk maddelerinin az olduğu bölgelere koyu bir mürekkeple dövme yapılması da, özellikle
çok hassas köpeklerde önerilen bir korunma yöntemi. Dövmeyle verilen koyu renk maddeleri, güneş ışınlarına karşı hassas deri bölgelerine ve derialtı dokulara perde görevi görebilir.
Solar dermatid dışındaki güneş yanıkları özellikle tüyleri çok kısa kesilmiş ya da derisinin bazı bölgelerinde tüy bulunmayan köpeklerde de görülebilir. Bu durumlarda güneş yanığından korumak için köpeğinize penye bir köpek kıyafeti veya eski bir tişörtü ayarlayıp giydirebilirsiniz.
İnsanda olduğu gibi kedi ve
köpeklerde de güneş yanıkları kanser gelişimi için önemli bir risk. Bunu her zaman hatırda tutarak köpeğinizi ve kedinizi mümkün olduğu kadar güneş yanığından korumalısınız.
Paylaş