Bizler, mağdur Çin’de olsa gider bulur, yanında yer alırız.
"Ne mağduriyeti, kim mağdur?" diyeceksiniz şimdi.
Efendim, "Arap"sınız ya...
Şimdi de "Arap ne?" diyeceksiniz.
Biz oldum olası "Zenci"ye "Arap" deriz.
Bununla da kalmayız, ne zaman bir "Arap" görsek, yanımızda kim varsa koluna bir çimdik atıp, içimizden "Üçbuçuk" demeyi ihmal etmeyiz.
Bunun ne manaya geldiğini sorarsanız vallahi bilmiyorum. Biz büyüklerimizden gördüğümüzü sorgulamayız pek. "Vardır bir bildikleri" der, "bayrak yarışı" misali hadiseyi sürdürürüz.
Belki de "Allah başıma vermesin, arap olmayayım" manasındadır. Yani kulak memesini çekip üç kere tahtaya vurmak gibi bir şey. Gerçi siz bunu da bilmezsiniz.
Bakın bu açıdan biz sizden daha Afrikalıyız vallahi. Uğur, uğursuzluk, nazar, şu bu gibi konulardaki inançlar söz konusu olduğunda bir Afrikalılar vardır yeryüzünde, bir de biz!
Nerede kalmıştık... Ha "Üçbuçuk" mevzuunda. Biz, insanların sonradan kararabileceğine inanırız. Mesela, "Yalanım arsa arap olayım" diye bir yemini dünyanın başka hiçbir ülkesinde duyamazsınız.
Ayrıca çocukluğumuzda hepimize kahve içersek arap olacağımız söylenmiştir. Hálá kahveyi fazla kaçırdığımda koşup aynaya baktığım olmuyor değil.
Fakat şu sıralar inanın hepimiz arap olmak istiyoruz. Sayenizde "in" oldu araplık.
* * *
Şu mağduriyet konusuna tekrar dönecek olursak... Atalarınızın renginden dolayı uğradığı haksızlıklar hakikaten bizi de derinden yaralamıştır yıllar boyu. Ayrımcılığa dayanamayan bir yapımız vardır övünmek gibi olmasın.
Diyeceksiniz ki, "Hakkınızda tam tersi yönde şaibe dolaşmakta".
Bakın onu da şöyle izah edeyim:
Bizde "el iyisi olmak" diye bir deyim vardır. Bilmem anlatabildim mi.
Ayrıca hayır!
Kendi mağdurumuza da sahip çıktığımız çok olmuştur. Başbakan’ımızın mesela... Şimdi tam hatırlamıyorum, yalan olmasın, yirmi gün mü bir ay mı süren bir mağduriyeti olmuştu. Bir şiir mevzuundan... Derhal başbakan yaptık kendisini.