RESMİ olmayan ve Eğitim Reformu Girişimi’nin yayınlarından derlenen bilgilere göre, Türkiye’de ilköğretim çağındaki 1.4 milyon çocuk okula gidemiyor. Bunların 874 bini kız. Türkiye’de sekiz kızdan biri temel eğitim hakkından mahrum.
Türkiye, 2015 yılına kadar ilk ve ortaöğretimde cinsiyet eşitliğini sağlayamayacak 12 ülke arasında gösterilmektedir. Türkiye’nin aynı kaderi paylaştığı ülkelerden bazıları: Etiyopya, Hindistan, Moğolistan, Irak.
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre, kız çocuklarının ortaöğretime gitme oranı Türkiye’de yüzde 45. Bu oran İran’da yüzde 69, Mısır’da yüzde 70.
Türkiye’de, 6-14 yaş grubunda kızların okullulaşmasının oranı yüzde 63.4. Bu oran Nikaragua’da yüzde 80, Mısır’da yüzde 75.7, Bangladeş’de yüzde 73.8.
"Ortaöğretim ve Yükseköğretime Geçişte Yeniden Yapılandırma Çalışması"na göre: Türkiye eğitimde öğrenci başına en az yıllık harcama yapan ülkeler arasındadır. Türkiye’de bir öğrenci için 380 dolar harcama yapılırken, Zimbabve’de bu rakam 768, Tunus’ta ise 891 dolardır.
20 BİN KM’LİK KİTAP
DİE’nin 2007 yılı verilerine göre Türkiye’de kişi başına düşen GSMS 9.333 dolar iken Muş’ta 578 dolar. Muş İli kişi başına düşen milli gelir açısından 81 il içerisinde 80. sırada yer almaktadır. Muş, nüfus ile oranlandığında Türkiye’de en fazla bedensel engelli vatandaşın yaşadığı şehirdir.
METRO Group’un Çağdaş Kızları Projesi kapsamında okutulan 1000 kızımızın her birinin aylık eğitim masrafı 40 TL’dir. Yıllık 480 TL’ye denk gelmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre Türkiye’de son 6 yılda toplam 1190 kişi töre ve namus cinayetlerinde öldürüldü. Bu cinayetlerde öldürülen kadın sayısı 480. -Sadece Batman, Diyarbakır, Muş, Siirt, Ağrı, Bitlis, Şırnak, Hakkári, Şanlıurfa ve Van illerinde 250 bin kız öğrenci okuldan uzak yaşıyor. Bu oran Türkiye’de okula gönderilmeyen kız çocuklarının neredeyse yüzde 40’ına denk geliyor.- METRO Group Türkiye Temsilcilik Ofisi çalışanları, "İmkánsız(!) Periler?"in zorlu ama umut verici hayat öykülerini 20.000 km kat ederek bir kitap haline getirdi.
İKTİDAR İNANSA
METRO Group çalışanlarının kotardığı "İmkánsız(!) Periler?" adlı kitap Doğan Kitap tarafından armağan olarak basılmış. Yayın haklarını Doğan Egmond Yayıncılık koruyor. Kitabın bütün geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)’ne bağışlanıyor. Dernek kitaptan sağlanan geliri kız çocukların eğitimi için kullanacak.
Doğu’da bir metre karda, üzerlerinde ince bir hırka ya da sadece okul önlüğü, ayaklarında annelerinin terlikleri ve nalınlarla okula giden kızlar gözümün önüne geliyor. "Periler"in önündeki "İmkánsız" ortadan kaldırılmadan Türkiye’nin demokratikleşmesi, kalkınması olanaksız. "İmkánsız Periler"i "İmkánlı Periler"e dönüştürmek sosyal devletin görevi, ancak devletin "sosyal" olması için "iktidar"ın buna inanması gerekiyor.
80 KIZIN GELECEĞİ
"İmkánsız (!) Periler?" (Doğan Kitap, 165 sayfa)sanki bir macera romanı. İçinde inançlı ruhların yarattığı peri masalları. 20 bin kitap 80 kızımızı okula kavuşturacak. Bir kitap satın alarak bu dönüşüme katkıda bulunabilirsiniz!
Haa, Başbakan’ın yeni uçağının faturası 60 milyon doları geçiyormuş, sizce bu para ile kaç kızımızın hayatı kurtulur?