Paylaş
KALICI OLARAK NASIL ÇÖZÜLEBİLİR?
OKUR A.U.: 508 haneli bir sitede oturuyorum. Sitedeki otopark alanları yol geçen hanı gibi. Site sakinleri, otoparklarını gelen misafirlerine kullandırıyor. Site sakinleri misafirlerine otoparkı kullandırabilir mi? Otoparkta sabit olarak bir karavan duruyor. Karavanı site yönetiminin kaldırma yetkisi var mı?
Avukat Kısacık: Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 2’nci ve 4’üncü maddesine göre otoparklar ortak alandır. KMK’nın 16’ncı maddesine göre de kat malikleri ortak yerlerden “arsa payı” oranında yararlanırlar. “Arsa payı” oranında yararlanır ifadesi fiili kullanımda tam anlaşılır olamayabilir. Bu nedenle, bir otopark kullanım/yerleşim şeması belirlenebilir. ‘Yönetim Planı’nın (YP) eki olarak tapu kaydına da işlenir. Otopark sorunu sürekli olarak ortadan kalkmış olur. Her dairenin aracını park edeceği yer belli olduğunda artık sorun çıkmayacaktır. YP’de bu konuda bir düzenleme yoksa, daire başına 1 veya daha az araçlık park yeri varsa boş yer bulan otoparka aracını park edecektir.
MİSAFİR ARACI GİREBİLİR Mİ?
YP’de site dışından birinin otoparkı kullanması yasaklanmışsa maliklerin/kiracıların misafirleri otoparkı kullanamayacaklardır. Bu konuda bir yasaklama yoksa maliklerin/kiracıların misafirleri otoparkı; maliklerin arsa payı oranı kadar kullanabilirler. Örneğin; daire başına 1 veya daha az araçlık park yeri varsa ve malik kendi aracını siteye park etmişse arsa payı kadar park yerini kullanmış olacaktır. Bu halde arsa payını aşar nitelikte bir kullanım yapamayacağından misafirleri otoparkı kullanamayacaklardır.
BİR ARAÇLIK YER AYRILMIŞSA KALDIRILIR
Sitede sabit şekilde duran karavan yol geçişini engellemiyorsa kaldırılamaz. Ancak herkese 1 araçlık yer varsa ve bir kişi hem aracını hem karavanı park ediyorsa hakkından fazla yer kullanıyor demektir. O zaman karavanın kaldırılması için ihtar çekilir. Yine kaldırmıyorsa, dava açılır.
OTURMA ODASI YA DA BALKON ÖNÜNDEYSE
OKUR T.P.: Üç bloktan oluşan sitenin C blok giriş katında oturuyorum. Müteahhit firma evimin oturma odasının camının ve balkonunun önüne denk gelen yerlere otopark yeri yaptığından site sakinleri araçlarını bu alanlara park etmektedir. Yönetime bundan rahatsız olduğumuzu, özel hayatımızın ihlal edildiğini ve oturma odasının camının önüne araç park edildiğinden ışığımızın kapandığı belirterek, bu alanlara park edilmemesini istediğimizi bildirdik. Ayrıca site projesinde ve yönetim planında böyle park alanı olmadığını belirtik. Yönetim park sorunu olacağını söyledi. Mahkemeye gideceğiz. Yönetim ise mahkemeye giderseniz projeyi ve yönetim planını değiştiririz demektedir. Ne yapabiliriz?
KRİTER RAHATSIZ ETMEMESİ
AVUKAT KISACIK: Sitelerin projesinde ve vaziyet planında otopark olarak belirlenmeyen yerler sitedeki maliklere bir rahatsızlık vermiyor ve yol geçişini engellemiyorsa otopark olarak kullanılabilir, diğer malikler bu alanlara araçlarını bırakabilir. Okurun sorusundan, evinin önünün sitenin projesinde otopark olmadığı ancak fiilen otopark olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Belirttiğimiz gibi normal şartlarda bu alana diğer malikler araçlarını park edebilirler. Ancak bu durumun diğer malikleri rahatsız etmemesi gerekir.
HÂKİMİN MÜDAHALESİ İSTENEBİLİR
Gerçekten de bu alana araç park edilmesi halinde evin ışığı ya da sakinlerin mahremiyetleri engelleniyorsa bu alanlara araç park edilemez. Bu duruma rağmen araçlar park edilmeye devam ediliyorsa KMK’nın 33. maddesi gereği hâkimin müdahalesi istenebilir. Davada alınacak bilirkişi raporunda evin önüne araç park edilmesi malike ciddi şekilde zarar veriyorsa müdahalenin önlenmesine, bu alana araç park edilmemesine karar verilebilir.
YÖNETİCİ, YP’Yİ TEK BAŞINA DEĞİŞTİREMEZ
Sorunun devamında malikin dava açması halinde site yönetiminin projeyi ve yönetim planını değiştireceğini söylediği belirtilmiş. YP’yi yönetici değiştiremez. KMK’nın 28. maddesine göre yönetim planı sitedeki tüm maliklerin 4/5’in oyuyla, genel kurul kararıyla değiştirilebilir. Proje değişikliği ise maliklerin oybirliği ile karar verilmesi halinde yapılabilir.
KARANLIK ODAYA PENCERE AÇILABİLİR Mİ?
OKUR C.D.: Benim dairemin bir karanlık odası var ve onu çocuk odası olarak kullanıyorum. Fakat havasız olduğu için çocuk rahatsız oluyor, size sorum bu odaya pencere açtırabiliyor muyum? Yasalar neyi gerektiriyor, beni bilgilendirir misiniz?
Avukat Kısacık: Bu soru diğer maliklerin onayı ve kamu kurumlarının onayı şeklinde iki boyutlu olarak ele alınmalıdır. Evin dışarıya bakan bir duvarına cam açmak proje değişikliği niteliğindedir. Proje değişikliği yapılabilmesi için diğer tüm kat maliklerinin bu değişikliğe izin/onay vermeleri gerekmektedir. Tüm maliklerin onay vermesi halinde proje değişikliği ilgili belediyeye sunulacaktır. Belediye de proje değişikliğini imara uygun olarak görürse çocuk odasına pencere açılabilecektir.
SOBA DUMANINA DAVA AÇILABİLİR Mİ?
OKUR Ü.Ö.: Geçtiğimiz kış, evimin yanındaki boş dükkâna kiracı taşındı. Soba yakarak ısınıyorlar ve yaktıkları sobanın dumanı evimin içerisine doluyor. Annem 75 yaşında KOAH hastası ve nefes darlığı problemi var. Bu duman onun sağlığı için ağır bir tehdit. Rahatsız olduğumuzu belirttiğimizde “Araya duvar örün” gibi aksi bir cevap aldık. Önümüz kış ve geçen seneki problemler tekrar edecek. Video çekerek verdikleri rahatsızlığı belgeleyip davacı olduğumda kanuni bir yaptırım uygulanması mümkün müdür? Verdikleri rahatsızlığı umursamadan, bildiğini yapmakta ısrar eden bu kişilere kanunlar ne gibi bir yaptırım uygular?
ÖNCE NOTERDEN İHTAR ÇEKİN, SONRA...
Avukat Kısacık: KMK’nın 18. maddesine göre; kat malikleri, bağımsız bölümlerini, eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla karşılıklı olarak yükümlüdürler. Kiracılar ve faydalananlar da bu borçlardan yükümlüdür. Somut olayda duman kirliliğine neden olan kişiye, zarar gören tarafından noterden ihtarname gönderilerek bu dumanın engellenmesi istenmelidir. İhtara rağmen sorun devam ediyorsa zarar gören KMK 33. maddesine göre aynı sitede parselde ise taşınmazın bulunduğu yerin sulh hukuk mahkemesine, farklı parselde/sitede ise asliye hukuk mahkemesine başvurarak hâkimin müdahalesi ile dumanın verdiği rahatsızlığın önlenmesini isteyebilir. Mahkeme, yapılması gerekenler belirler ve gereğini yapması için davalıya süre verilir. Kararı alan bunu icraya verir. İcra emrinin tebliğine rağmen mahkemenin belirlediği sürede kararın gereği yerine getirilmezse icra marifetiyle mahkeme kararında belirtilen işlemler yaptırılır. Ve bu işlerin bedeli davalıdan tahsil edilir.
Paylaş