YILDA bin avukatın eğitim gördüğü Ankara Barosu’nun Kızılay’daki eğitim merkezinin giriş katındaki dev trafonun 1.5 yıl önce verilen kesinleşmiş yargı kararına rağmen Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) tarafından bir türlü kaldırılmadığını yazmıştım.
Sadece, Türkiye’de "olur" dedirten cinsinden bu olay daha da büyüyeceğe benziyor. Üç yıldır hukuk savaşı veren Ankara Barosu, "trafo kaldırılsın" kararını uygulamayan BEDAŞ yöneticilerinin peşini bırakmayacak.
Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, BEDAŞ’ın insana, hukuka ve mülkiyet hakkına en ufak bir saygısı olmadığını gösterdiğini söyledi. Coşar, 1.5 yıl önce kesinleşen kararı uygulamayan BEDAŞ yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
BEDAŞ’TAN YANIT VAR
BEDAŞ’tan ise yanıt geldi. Artık özel statüde (28 Ocak 2009’dan bu yana) bir şirket olduklarını ama "yargı kararını öncelikle uygulama ilkesinden feragat etmediklerini" bildirmişler. Baro’nun altındaki "Semt trafosu" ise Nisan’da taşınacak ve yeraltına alınacakmış. "Cevap hakkına" saygım gereği BEDAŞ’ın yanıtını aynen yayınlıyorum. BEDAŞ’ın yanıtı şöyle:
TRAFO BARO VE SEMTİ BESLİYOR
Bilindiği üzere Yenişehir Ihlamur Sokak Numara 1 adresindeki dağıtım trafosu Ankara Barosu’nun bazı birimlerinin hizmet amaçlı kullanılan yapısını beslediği gibi o bölgedeki yerleşim yerlerinin de elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.
TRAFO YERİ BULUNAMADI
Şirketimiz haber konusu trafo ile ilgili olarak konunun mahkemeye intikalinden itibaren trafonun kaldırılması yönünde fizibilite çalışmasını yapmıştır. Öncelikle de mevcut trafonun beslediği alana kaliteli ve sürekli enerji verilmesi için gerekli olan trafo yeri temin çalışmaları yapılmış ancak trafo yeri tahsisi için gerekli olan trafo yeri bulunanamıştır.
Bunun için Ankara’da ilk defa trafo binasının yeraltına alınması doğrultusunda çalışmalar yoğunlaştırılmış ilgili kuruluşların katkısı ile Atatürk Bulvarı üzerindeki Zafer Parkı’nda gerekli trafo yeri tahsisi sağlanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda ise projelendirme ve tesis ihalesi ile ilgili çalışmalar hızlandırımış ve gerekli ihale yapılmıştır. TRAFO NİSAN’DA TAŞINACAK
Yapılan ihalenin yürürlükteki KİK mevzuatına uygun olarak yapılamsı ve yasanın getirdiği değerlendirme sürelerinden dolayı ihale süreci uzamıştır. Bu nedenle şirketimiz ile yüklenici firma arasında 30 Aralık 2008 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Yüklenici firmaya verilen süre içerisinde işin bitimi esastır. Ancak, özel imalat olan bu tesisin gerek imalat ve gerekse montaj esnasında elde olmayan nedenlerden kaynaklanibelcek sorunlar da gözönüne alındığında tesisin bitişi ve işletmeye alınış tarihi yaklaşık 2009 Nisan ayı içerisinde olacaktır.
ÖZEL ŞİRKETİZ YARGI KARARINA UYACAĞIZ
Bilindiği üzere Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş’nin hisse satış yöntemiyle Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş’ye devir işlemi 28 Ocak 2009 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Gerek kamu niteliğindeki süre içerisinde gerekse devir işleminden sonra özel statüde olan şirketimiz tarafından taahhüt edilen yeni trafo tesisi ve haber konusu trafonun demontajı konusunda herhangi bir karar değişikliği sözkonusu değildir. Ayrıca şirketimizin yargı kararlarının öncelikle uygulanması ilkesinden feragat etmesi de sözkonusu değildir.
TRAFOYU BİLGİMİZ DIŞINDA YAPTILAR
Baro Başkanı Coşar ise yargı kararını uygulamayan BEDAŞ’a tepkisini bakın nasıl dile getirdi:
"Ankara Barosu Yardımlaşma Sandığı’na (ABAYS) ait olan binada ABAYS’ın onayı olmaksızın ve bilgisi dışında bu trafoyu binanın içine yapmışlardır. Oysa hukukun egemen olduğu bir devlette böylesine birşeyi değil yapmak düşünmek bile mümkün değildir.
MAHKEMEYE BAŞVURDULAR
Kanun kendilerine tanıdığı trafo irtifak hakkı tesisi için mahkemeye başvuru imkanı vermesine rağmen bu yola başvurmadan binanın içine trafoyu kurmuşlardır. Bu Türkiye’nin başkentinin nasıl yönetildiğinin en somut göstergesidir. SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
Biz BEDAŞ’a trafonun kaldırılması için defalarca başvuruda bulunduk hiç oralı olmadılar. 2006 yılında dava açtık. Üç yıl geçti, dava süreci bitti. Kararın kesinleşmesinin üzerinden 1.5 yıl geçti. Yine hiç oralı olmadılar. Bütün bunlar BEDAŞ’ın hukuka saygısı olmadığını ve hukuka karşı tavrını da gösteriyor. Kesinleşmiş mahkeme kararını uygulamayan BEDAŞ yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu meselenin hukuku boyutu bu.
SAYGILARI OLSA TRAFOYU ÇIKARTIRLAR
Bir de insani boyutu var. O bina içinde bine yakın stajyer eğitim görüyor. Eğer birazcık insana saygıları olsa o trafoyu oradan çıkartırlar. Oradaki stajyerler çalışanlar hem radyasyon alıyorlar hem de her an patlayabilecek bir bombanın üzerinde oturuyorlar. İcra yoluyla da kararı gönderdik hala uygulamadılar. Tadilat çalışmamız da engelleniyor. Bu yapılan herşeyden önce mülkiyet hakkına aykırıdır. BEDAŞ en temel insan hakkı olan mülkiyet hakkına da saygısızlık yapıyor.
Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, BEDAŞ’ın trafonun kaldırılmasına ilişkin kararının tarihinin, 13 Kasım 2007 olduğunu anımsatıyorum. Bu konudaki yorumu da siz okuyucularıma bırakıyorum.