Paylaş
Bu nedenle bana göre hiçbir şeker hastasının, hatta gizli şekeri olanların bile oruç tutmamaları gerekmektedir.
Oruç tutmak kan şekeri dengesini ciddi düzeyde etkileyebiliyor. Kan şekeri ayarının bozulması, bilhassa sık ortaya çıkan kan şekeri düşmeleri (hipoglisemi: kan şeker seviyesinin 60 mg/dl ve altına inmesi) oruç tutmaya kalkan şeker hastaları için önemli bir sorundur.
Beslenme saatlerindeki değişiklikler, öğün sayısının üçten ikiye inmesi, ara öğünlerin kalkması, iftar ve sahurda olağandan daha fazla miktarda ve daha yağlı, daha şekerli besinlerin yenilip içilmesi ve düzenli olarak alınması gereken şeker dengeleyici ilaçların (insülin iğneleri, şeker hapları) düzeninin bozulması beklenmeyen sorunlara yol açabilir. Özellikle, bu yıl olduğu gibi uzun ve sıcak yaz günlerinde yaşanabilecek sıvı kayıpları da önemli bir tehlike kaynağı olabilir.
Susuzluk böbrekleri zaten risk altında olan şeker hastalarında böbreklerin süzme gücünü azaltmakta, olumsuzluklara yol açabilmektedir.
TUTMAMALARI DAHA DOĞRU
“Şeker hastaları oruç tutabilir mi?” sorusu belki şekerini sadece günde 1, en çok 2 hap alarak kolayca dengeleyebilenlerde “evet” diye yanıtlanabilirse de bana göre hiçbir şeker hastasının, hatta gizli şekeri olanların bile oruç tutmamaları gerekmektedir.
Özellikle insülin kullanan, şekere bağlı ağır sağlık sorunları olan, kan şekeri oynak, sık sık yükselip düşen diyabetliler için bu soruya olumlu yanıt vermek mümkün değildir.
Bütün bunlara rağmen oruç tutmakta ısrar eden gizli diyabetli ya da hafif diyabetli birinin bile oruca başlamadan önce doktoruyla konuşması ve oruç süresince kan şekerini büyük bir dikkatle izlemesi gerekmektedir.
Kısacası bir şeker hastasının oruç tutması doğru değildir. Tutanların da çok sıkı bir tıbbi denetim sürdürmeleri gerekir.
İftar için sağlıklı seçimler
Orucunuzu açtıktan sonra bol su için. Kolalı, şekerli, gazlı içeceklerden uzak durun. Sindirim sisteminizin sağlığı için çiğ sebze, salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri ile meyve gibi posa-lif oranı yüksek besinlere öncelik verin. Besin çeşitliliğine de özen gösterin. Çeşitlilik, porsiyonlarınızı kontrol etmenize yardımcı olur, bir anda hızlı yemek yemenizi önleyerek daha sağlıklı bir mide-bağırsak sistemi ile keyifli bir ramazan geçir-
menizi sağlar.
Dyt. Nilüfer BAYRAM
Paylaş