Paylaş
Çünkü onlara “can” emanet edilmiştir. Onlar “ağrıya, sızıya çare, derde deva”dır. Kimi reçetesi, kimi bisturisi, kimi de tavsiyeleriyle size “sağlık” verir, hayat verir. Onlara duyulan “saygı ve sevgi” doğal olarak “çekinme” ve “saklama”yı da beraberinde getirir. Ama bu “çekince” bazen yanlış neticeler de verebilir. Tavsiyem şu...
Doktordan hiçbir sorununuzu saklamayın. Gereksiz bir utanma duygusu yüzünden doktora gitmek istemezseniz, gittiğinizde her şeyi doğru olarak anlatmazsanız çekingenliğinizin bedelini ciddi sağlık sorunları yaşayarak ödeyebilirsiniz.
Korkutmayı seven bir hekim değilim ama pratikte durum budur. Utanç duygusu yoğun bir toplumuz. Bu genelde güzel bir özellik. Ama söz konusu sağlık olduğunda fazlası zarardır.
Derdinizi doktorunuzla paylaşırken utanmamalı, çekinmemelisiniz. Hastalığın iyisi, kötüsü, güzeli, çirkini, övünüleni, ayıbı olmaz. Sorununuz ne olursa olsun bu böyle olmalı. Hastalığın, sağlık sorununun iyisi kötüsü, güzeli, ayıbı olmaz! Örnek mi? Buyurun...
ZAMAN YİTİRMEYİN
“Hemoroit” önemli bir problem. Arkasında ciddi sağlık sorunları gizlenebilen mühim bir sorun. Kalın bağırsak ya da makat kanserinin, ilk ve hatta çok uzun bir süre tek belirtisi olabilir.
Erken teşhis edilse kurtulacağınız, tedavi edilebilir bir kanser türünün tedavisi için saçma bir utanç nedeniyle sürünmeniz çok acı olur. Hemen uyarayım: Her hemoroit ciddi bir sağlık probleminin işaretidir diye bir şey de yok. Makattaki bir kanama ciddi bir bağırsak hastalığının habercisi olabileceği gibi kolit ya da rektumdaki bir iltihap yüzünden de kaynaklanıyor olabilir. Yolculuk ya da beslenme değişikliği yüzünden ortaya çıkan geçici kabızlığınız bir yırtılma yapmış ve o nedenle kanıyor da olabilirsiniz. Bütün bunları öğrenmenin ise tek bir yolu var: Doktora gitmek!
AKLINIZDA OLSUN
Belirtileri neler?
Hemoroidin en önemli belirtileri kanama, ağrı, aşırı kaşıntı, makat bölgesinde şişlik ve sertliklerdir. Tüm bunların rektoskop denen bir aletle dikkatli bir şekilde incelemesi gerekir.
Uzun süren hemoroitlerde anüs bölgesinde şişlikler ya da toparlaklar oluşur. Hatta bazen bunların içine kan toplanır ve bu durum zonklayıcı tarzda şiddetli ağrılara neden olabilir.
Ayrıca, bu bölgede oluşan çatlaklar enfeksiyonlara, apselere zemin hazırlar. Bunlar çok ağrılı olabilir. Oturamaz, günlük işlerinizi yapamazsınız. Sosyalleşmek imkânsız hale gelir.
Gereksiz, saçma bir utanç yüzünden doktora gidemez ve çaresizlikten internetten ısmarladığınız saçma bir ilaçtan medet umarsınız. Ama nafile, sorun bir türlü geçmez. Yapmanız gereken tek şey daha ilk belirtide hemen doktorunuzdan bir randevu almaktır.
BİR NOT
Kimlerde sık görülür?
Hemoroit, meslek olarak ayakta uzun süre kalanlarda, mesela öğretmen ya da avukatlarda daha çok görülür. Çünkü bu mesleği yapanlar, tuvalet ihtiyaçları geldiğinde, izin alıp gidemezler. Bu yüzden de tuvalete gitmeyi devamlı ertelerler. Tuvalete gitmeyi erteleme de kabızlığın en önemli nedenlerinden biridir.
Tuvalet ihtiyacınız geldiği zaman bunu tekrar tekrar ertelerseniz, makat bölgesinden gelen uyarılara beyniniz, “Sen şimdi dur, acele etme” diye cevap verir. Aynı cevabı defalarca alan sistem ise artık mesaj göndermemeye başlar. O zaman da makat bölgesindeki dışkı sertleşir, bölgede artan basınç da hemoroidi hızlandırır.
Yani sorunun kaynağında, ayakta kalmaktan ziyade, tuvalet ihtiyacını devamlı ertelemek yatıyor. Hemoroit probleminin en önemli nedenlerinden biri kabızlıktır. Kabızlık bağırsağın alt bölümündeki basıncı artırarak, o bölgedeki damar, doku ve kaslarda fonksiyonel bozukluğa neden olur. Uzun süre ayakta kalmak da kabızlığa, dolayısıyla da hemoroit problemine zemin hazırlar.
İlginç ama kabızlığı tedavi etmek için başvurulan çareler de hemoroit problemine neden oluyor. İshal yapıcı ilaçlar kullanmak, bağırsakları boşaltmak için sinameki çayı içmek ya da sinameki içeren takviyeler kullanmak da bu can sıkıcı probleme zemin hazırlıyor.
Çünkü bunları kullanmak çok fazla tuvalet ziyareti yapmanıza ve çok fazla ıkınmanıza neden olur. Ne kadar çok ıkınırsanız, tuvalette ne kadar çok zaman geçirirseniz hemoroit riskiniz de o kadar artar.
BİR BİLGİ
Tedavi nasıl?
Pek çok hastalık gibi hemoroitin de başladığı, giderek ağırlaştığı ve ciddi, tedavisi güç bir sağlık sorunu haline geldiği dönemler vardır. İlk dönemde yakalandığında tedavisi kolaydır.
Kabızlık, ıkınma, ayakta kalma gibi bağırsak içi basıncı artıran bir durum söz konusudur ve bu sorunlar çözüldüğünde problem de hallolur. Sıcak banyolar, makata duşta sıcak ve basınçlı su tatbik etmek gibi o bölgeyi ısıtan, kasları gevşeten, dolayısıyla da şişmiş olan damarların büzülmesini sağlayan yöntemler; lokal olarak uygulanan kremler ya da fitiller kullanılabilir. Ama bağırsakta büyük memeler oluşmuşsa ve çok ağrılı durumlarda tıbbi tedavi kaçınılmazdır.
Doktor ve tedavi seçiminde lütfen dikkatli olun. Mucize çözüm gibi pazarlanan tedavilerden kaçının. Eğer doktorunuz size yepyeni bir tedaviden bahsediyorsa, lütfen daha önce bu tedaviyi uyguladığı hastalarla konuşmaya çalışın.
Bu doktorun söz konusu tedaviyi kaç kişiye uyguladığını, bunların kaçının iyileştiğini, kaçının sonuçtan çok mutsuz olduğunu lütfen araştırın.
Paylaş