Ortalık gripten kırılıyor

Grip salgınları eskiden daha çok kışa girerken görülürdü. Son yıllarda bir zaman kayması var.

Haberin Devamı

Grip vakaları kasım, aralık, ocak aylarından çok şubat, mart aylarına doğru yoğunlaşma eğilimi gösteriyor.
Bu yıl da böyle oldu. Özellikle ocak ortalarından beri neredeyse tüm ülke yeni bir grip dalgasıyla sarsılmaya başladı. İşin kötüsü bu yeni dalgayı oluşturan virüs, hastalığı oldukça çabuk yayıyor. Buna bir de grip tablosunun ağır ve uzun süreli olması (inatçı) eklenince ortaya can sıkıcı bir tablo çıkıyor.
Grip virüslerinin yapıları farklı olsa da çoğu influenza B grubu virüslerdir. Temel özellikleri de genetik yapılarını çok çabuk değiştirmeleridir.
Bu nedenle hâlâ gribe karşı etkin bir ilaç bulunabilmiş değil. Bugün bulunan ilaç yarın etkisiz hale gelebiliyor. Yani kısa dönemde bir ilaç umudu maalesef pek yok.

BESLENME ÖNEMLİ

Beslenmeye özen göstermek, gripten korunmada hâlâ en etkili faktörlerden biri kabul ediliyor.
Bilindiği gibi sebze ve meyveleri bol yemek burada en önemli nokta.
Özellikle A ve C vitamininden zengin kabak, lahana, karnabahar, turp, havuç, pancar gibi sebzeler, portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler avuç dolusu para verip satın aldığınız bağışıklık destekleri kadar faydalı.
Dikkat edeceğiniz şey bu ürünleri mümkün olduğu kadar iyi temizledikten sonra eğer yenilebiliyorsa kabukları ile birlikte yemek, soyulması gerekenleri mümkün olduğu kadar ince soyup tüketmek.
Gribe karşı bağışıklığı-nızı yükseltmek için E vita-mininden zengin olan ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumları, yoğurt, yumurta gibi protein içeren yiyecekleri de sık yemeye çalışın.
Bağışıklık desteği olarak satılan ürünlerin çoğu zannettiğiniz kadar etkili değildir ve beklediğiniz, umduğunuz faydayı vermezler.
Ben bu tür ürünlerden özellikle pellergonium sidoides özlerini (umclaoba) tavsiye ederim.
Elderberry özlerinden de faydalanabilirsiniz. Betaglukan, ekinezya, gotu kola içeren ürünleri ben pek tavsiye etmiyorum.
Çinko pastilleri, C vitamini destekleri de denenebilir.
Bu ürünler için eczacınızdan yardım isteyebilirsiniz.

DİNLENİN!

Haberin Devamı

Yeme içme konusundaki dikkatinizi dinlenme ve korunma konusunda da göstermenizi öneririm. Ellerinizi sık sık yıkamayı, öpüşme ve tokalaşmayı bahar mevsimine ertelemeyi, hapşırırken mendil kullanmayı, eğer hastaysanız sinema, tiyatro, toplu taşıma araçları, okullar gibi hastalığın yaygınlaşmasına yol açabilecek ortamlardan uzak durmayı da lütfen unutmayın.
“Soğuk algınlığı mı, grip mi?” sorusunun yanıtını vermek her zaman kolay değil ama eğer kırıklık, yorgunluk, halsizlik, hapşırma, aksırma, göz, burun akıntısı, kas eklem ağrıları gibi yakınmalara, ateş de eklenirse, özellikle ateş 38.5 ve üzerinde seyrediyorsa, 1-2 günden daha uzun sürüyorsa sorun büyük bir olasılıkla soğuk algınlığı değil gribal enfeksiyonla ilişkilidir.
Basit ama önemli bir noktayı da unutmayın. Gripte en etkin tedavi istirahat etmektir.
Ayrıca bol su ve sıvı tüketmek (örneğin geleneksel bitkisel çaylar: adaçayı, ıhlamur gibi) ve tavuk suyu çorbası içmek de faydalıdır.
Tekrarlayan ateş atakları, öksürük, boğaz ağrıları, nefes darlığı, bulantı, kusma gibi durumlar soruna bir doktor müdahalesinin de gerektiğine işaret eder.
Benim kanaatim, son günlerde grip vakalarında ciddi bir artış olduğu ama durumun henüz bir salgın boyutuna ulaşmadığıdır.
Ayrıca bu yıl grip vakalarını nisan ayı sonuna kadar göreceğiz diye düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları