Öğle yemeği neden güçlü olmalı

Sadece çalışanlar değil, ev kadınları dâhil pek çoğumuz öğle yemeklerini dışarıda yemeye başladık. Ancak öğle yemeğinizi dışarıda yerken dikkat edilmesi gereken basit bazı ayrıntılar var. Mesela mı? Buyurun...

Haberin Devamı

1. Hangi yemeği yerseniz yiyin, hangi hızlı yiyeceği seçerseniz seçin içinde daha az yağ, şeker, tuz olmasına özen gösterin.
2. Yağlı besinlerin aynı zamanda daha fazla kolesterol, daha çok kalori, daha ciddi kilo tehdidi ve reflü, gastrit anlamına geldiğini unutmayın.
3. Özellikle ayaküstü (fast food) besinlerde bulunan yağların daha çok doymuş yağ ya da trans yağ içerme ihtimali var. Doymuş ve trans yağların ciddi birer damar düşmanı olduklarını aklınızdan çıkarmayın. Sokakta ayaküstü yenen yerlerde de geleneksel tencere yemekleri veya ızgaralar bulunabiliyor, onları arayın.
4. Hazır besinlerin daha az posa, vitamin ve mineral içerdikleri aklınızda olsun.
5. Lokantalar, fast food dükkânlarından daha sağlıklıdır. Bununla birlikte “sağlıklı” olma iddiası fast food üretimine de yansıdı. Yine de yemek çeşidi çok olan bir lokantada sağlıklı bir yiyecek sipariş etme şansınız yükselir.
6. Yemek siparişinizi verirken küçük porsiyonlar sipariş etmeye dikkat edin. Açık büfelerden uzak durun.
7. Kremalı çorbalar yerine sebze çorbalarını, kremalı salatalar yerine basit salataları tercih edin.
8. Hazır salata sosları ve mayonez yerine, limon, sirke, balzamik kullanın.
9. Eğer ayaküstü atıştırılan bir yiyecek sipariş verecekseniz daha az yağ ve kalori içerenleri seçmeye çalışın.
10. Öğle yemeklerinde alkol kullanmamaya, protein ağırlıklı bir öğün oluşturmaya, sofradan biraz aç kalkmaya çalışmanızda da fayda var. Proteinden zengin öğle yemekleri özellikle çalışan kesim için çok önemli bir ayrıntı.
Zira ister kol gücü ve alın teri ile ister beyin gücü ve akıl teri ile hayatınızı kazanın, proteinden zengin öğle öğünleri size daha verimli bir öğleden sonra çalışmasını garanti eder. Yemek sonrası uyuklama, kafa karışıklığı, odaklanamama sorunlarını önler. Enerjinizi artırır. Hipoglisemi olasılığını azaltır. Güç ve kuvvet verir.

Haberin Devamı

Tırnaklar ne anlatıyor

Tırnaklarda oluşan renk ve şekil değişiklikleri bazı sağlık sorunlarına işaret edebilir. Şu bilgiler aklınızda olsun...
- Küçük keskin köşeli siyah benekler travmalardan, zedelenmelerden, vurmalardan, nadir olarak kan hastalıklarından kaynaklanabiliyor.
- Beyazlaşma, soyulma, kabuklanma sedef hastalığı ya da lichen planus’a işaret ediyor.
- Sarı kahverengi lekeler çoğu zaman sigara ve puro içenlerde görülüyor. Renk değişiminin nedeni olarak da nikotin gösteriliyor.
- Soluk beyaz tırnaklar kansızlığa işaret ediyor. Çukurlaşma ve kırılma kansızlığın demir eksikliği ile ilişkili olabileceğini düşündürüyor.
- Mavi, gri ve yuvarlak tırnaklar tıkayıcı akciğer hastalıklarını, kalp hastalıklarını anlatabiliyor.

Haberin Devamı

Hangi vitamin hangi mineral

- B grubu vitaminler tırnak, saç ve cildimiz için vazgeçilmezdir.
- B1, kükürt içerir. Keratin sentezinde gereklidir. Vücudumuzda deposu olmadığından düzenli olarak dışarıdan alınmalıdır. Et, tam tahıl ürünleri, balık, ceviz ve fındık iyi birer B1 kaynağıdır.
- B2 cilt ve cildin uzantıları olan saç ve tırnakların gelişimi, büyümesi için gereklidir. Et, süt ürünleri ve tam buğday iyi kaynaklardır.
- B3, et, balık ve tam tahıl ürünlerinde bulunan, özellikle tırnak sağlığı için gerekli bir vitamindir.
- B5 “saç vitamini”dir. Köklerdeki hücreleri besler, geliştirir. Eksikliği tüy, kıl, saç ve tırnakların düşmesine neden olur. Karaciğer, yumurta, süt, et ve tavuk, tam tahıl ürünlerinden B5 kaynağı olarak yararlanıyoruz.
- B6 “kepek vitamini”dir. Eksikliğinin en önemli belirtilerinden biri kepeklenmedir. Çinkoyla el ele tutuşup saç, tırnak sağlığına destek olur, kepeklenmeyle mücadele eder. Et, balık, yumurta ve tam tahıl ürünlerinden B6 desteği alabiliriz.
- Silisyum tırnak ve saç gelişimi için olmazsa olmaz minerallerden biridir. Cildin epiderm tabakasındaki hücrelerin çoğalmasından sorumludur. Keratin moleküllerini birbirine bağlayarak güçlü ve sağlam tırnak ve saçlara sahip olmamıza yardımcı olur. Silisyum eksikliğinin ilk belirtilerinden biri tırnaklarda incelme ve kırılmalardır.
- Kükürt, keratin üretiminde yer alır. Keratin olmazsa saç, tırnak üretimi olmaz. Kükürt cildin aşırı yağ üretimine engel olur. Sistein ve metionin adlı kükürtten zengin iki amin asit (protein yapı taşı) saçların ana hammaddelerindendir.
Tiroid tembelliği olanlarda tırnaklar kolayca kırılıyor, soyuluyor. Demir eksikliğinde de aynı durum söz konusu. Ayrıca tırnaklarda çukurlaşma da meydana geliyor. Karaciğer hastalıklarında tırnakların normal yapısı değişebiliyor. Çomaklaşmış yuvarlak ve mor tırnaklar muhtemel bir akciğer enfeksiyonunun hatta bir akciğer kanserinin erken işareti de olabiliyor.
Sedef hastalığı ve benzeri bazı cilt hastalıklarında da tırnaklarda kabarma, soyulma ve pullanmalar görülebiliyor.

Haberin Devamı

Akşamları az yiyin

Hangi yaşta olursanız olun ama özellikle 50’li yaşlardan sonra akşam yemeklerinizi hafifletin. Küçük bir parça protein ve sebze ağırlıklı bir karbonhidrat doğru bir seçimdir.
Zeytinyağılı sebze yemeğini de akşamlara kaydırabilirsiniz. Mönünüze çorba ekleyip “çorba+sebze” ya da “çorba+protein” yemeği de denenebilecek alternatiflerdir.
Akşam alkol alımınızı iyice azaltın. Yemeği erken saatlerde yiyin.
Uykudan iki saat önce hafif bir ara öğün alabilirsiniz. Bu sütlü bir tatlı veya ölçülü miktarda kuruyemiş ya da azıcık meyve olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları