Ne yiyorsanız yarısını yiyin iki misli fazla hareket edin

Zayıflama diyetlerinin hepsinde son cümle aynıdır: ‘‘Daha az yiyiniz!..’’ Bu cümleyi aslında şu şekilde düzeltirseniz doğruya en yakın zayıflama programını kendiniz de yapabilirsiniz: ‘‘Ne yiyorsanız yarı yarıya azaltın, ne kadar hareket ediyorsanız iki katını yapın...’’

DİYET yaparak kilo vermek istiyorsanız bu kararınızın ‘‘yavaş, uzun süreli ve düzenli’’ bir kilo kaybını gerektirdiğini, ideal kiloya ulaştığınızda en az 3 yıl ideal kilonuzu korumanızın zorunlu olduğunu unutmamalısınız. Kolayca uygulayabileceğiniz, zayıflama programlarının hepsinde olması gereken bazı bilgileri kavrarsanız, sağlığınızı ve zindeliğinizi koruyarak zayıflar ve ideal kilonuzu korursunuz.

KALORİYİ AZALTMAK

Düzenli yemek yemeli ve öğün atlamamalısınız. Ana öğünleriniz 500 kaloriyi, ara öğünleriniz 100 kaloriyi geçmemelidir. Ana öğünlerinizdeki kalori tüketiminizi ne kadar azaltabilirseniz, o kadar hızlı kilo verirsiniz. Mümkünse sabah öğününü 400, öğle ve akşam öğünlerini 250 kalori ile tamamlamaya çalışın. Ana ve ara öğünlerde alacağınız kalori miktarını doktorunuz ve diyet uzmanınızla belirleyebilirsiniz.

YÜZDE 20 YAĞ

Diyet süresince karbonhidrat ve yağ kullanımınızı sınırlamayı unutmayın. Günlük toplam yağ tüketiminiz aldığınız kalorilerin en fazla yüzde 15-20'sini oluşturmalıdır.

GÜNLÜK KALORİNİZ

Günlük toplam kalori alımınızı asla 800 kalorinin altında tutmayın. 1000-1200 kalorinin altındaki zayıflama diyetlerini doktor kontrolü almadan uygulamayın. Tehlikeli sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

AKŞAM YEMEĞİ 8'DE

Akşam yemeklerinizi en geç saat sekizde yiyin. Yatmadan 4 saat önce yemek yemeyi kesin. Akşam yemeğinden iki saat kadar sonra 100 kalorilik bir ara öğüne izin verilebilir. En hafif öğününüz akşam yemeği olmalıdır. Mutlaka kahvaltı yapın.

DÜZENLİ EGZERSİZ

Her gün düzenli eksersiz yapın. Aerobik eksersizleri tercih edin. Eksersiz süresini 35 dakikanın üzerinde tutun. Günde ortalama 45-60 dakikalık düzenli yürüyüşü, yüzmeyi veya bisiklete binmeyi deneyin.

STRESİ YENEBİLMEK

Düzenli uyuyun. Stresle bahşetme tekniklerinden ve yoga, meditasyon gibi yardımcı tıp tekniklerinden kilo verirken de faydalanın.

CÜZDANI ZAYIFLATMAYIN

İştah kesici ya da sindirim sisteminde yağ bağlayıcı ilaçları doktor kontrolü olmadan kullanmayın. Bitkisel zayıflatıcıların sağlığınızı bozabileceğini ve sadece cüzdanınızı zayıflattığını unutmayın. İçeriğinde efedrin, amfetamin, kafein, tiroid hormonu özleri bulunan bitkisel/doğal ürünleri kullanmayın. İhtiva ettiği etken maddelerin belli olmayan, numaralandırılmış (G-3167, G-4640) ürünlerin çoğunda kullanımına izin verilen yasal miktarların üstünde efedrin veya ephedna (Ma Huang) bitkisi ekstreleri bulunmaktadır.

HER DAVETE GİTMEYİN

Daha çok yemenize sebep olan ortamlardan uzak durun. Çok gerekli olmayan davetlere katılmayın. Dışarıda daha az yemek yiyin. Sosyal toplantılarda alkol yerine soda-limon için. Yemek davetlerine veya restoranlara gitmeden evvel evinizde düşük kalorili bir şeyler yiyin. Eviniz dışında da hafif, az kalorili besinlere yönelin (Salatalar, haşlanmış veya ızgara sebzeler, balık).

SIK ARA ÖĞÜNLER

En iyi yemek zamanı tokluk zamanıdır. Asla uzun süre aç kalmayın. Sık ara öğünlerde düşük kalorili taze sebzeler tüketin.

HER GÜN TARTILIN

Kiloyu kontrol etmenin en emin yolu her gün tartılmaktır. En iyisi sabahları, aç karnına, tuvaletten çıktıktan sonra ve çırılçıplak tartılmaktır. 250 gramın üzerinde kilo artışlarında alarm verin ve beslenme-egzersiz programınızı yeniden düzenleyin.

UN, ŞEKER, TUZ

Diyet yaparken de dengeli beslenmeye özen gösterin. Diyet süresince unlu mamullerden, tatlılardan, şekerden ve tuzdan kaçının. Bol bol su içmeyi unutmayın!

GEMİLERİ YAKIN

Belki zor ama doğru bir karar verdiğinize emin olun. Bu kararın tadını çıkarın: Kilo verdikçe yeni elbiseler alın, eski elbiselerinizi hemen daraltarak ‘‘gemileri yakmayı’’ unutmayın.


GENÇ KALMANIN YOLLARI


Gülmeyi bilmeyen dükkan açmasın

Gülümseyin. Uzun süreli gençliğin daha çok gülümseyerek korunacağını unutmayın ve eski bir Çin atasözünü hep hatırlayın: Gülümsemeyi bilmeyen dükkan açmasın!..

İşinizle eğlenceyi dengeleyin. Yeterince dinlenip eğlenmezseniz, bazen kendinizle ve işinizle dalga geçmezseniz, kendinizi, pozisyonunuzu, gücünüzü gereğinden çok ciddiye alır, önemserseniz erken yaşlanırsınız. Hayatın iş, akıl, para ve güç ifade etmek kadar, şaka, fıkra, gırgır, eğlence, tatil ve dinlence üretmek olduğunu hep hatırlayın.

HDL kolestrolünüzü arttırın. Damar sağlığınızı korumak için zararlı kolestrolünüzü (LDL kolestrol) ve Trigliseridinizi azaltmak için gösterdiğiniz özeni faydalı kolestrolünüzü (HDL kolestrol) arttırmak için de gösterin: Daha çok balık yiyin, Omega-3 desteği alın. Ceviz, badem, fındık ve sarımsaktan yararlanın. Daha az kafein tüketin. Düzenli ve dengeli aerobik egzersiz yapın. Kan şekerinizi dikkatle izleyin. C vitamini ve beta karotenden zengin besinlere yönelin, ilave beta karoten, C ve E vitamini desteği alın.
Yazarın Tüm Yazıları