İyi yaşamanın yolu doğru bir yaşam planı yapmaktan geçiyor.
‘Daha iyi bir hayat’ yaşamak istiyorsanız yola iyi bir yaşam planlaması ile çıkmalısınız. Bu planın içine bir tutam umut, bir parmak coşku, bir avuç da keyif katabilirseniz işiniz daha kolaydır. Sonrasında hayat ipinin ucunu azıcık gevşetmeniz ama oyunu asla terk etmemeniz yetiyor.
İYİ yaşamanın iyi yaşlanmak ile aynı anlama geldiğinden hiç kuşkunuz olmasın. ‘Bu kadar uzun yaşayacağımı bilseydim kendime daha iyi bakardım’ diyen ünlü caz ustası Eubie Blake, yüz yıl yaşayacağını hiçbir zaman düşünmemişti. Modern tıptaki gelişmeler, sosyal güvenlik sistemindeki iyileşmeler ve global bir köy haline gelen dünyanın yeni gerçekleri, siz isteseniz de istemeseniz de ortalama yaşam sürenizi uzatacaktır.
Nasıl bir yaşlı olacağınız, nasıl yaşadığınız ve nasıl yaşlandığınızla yakından ilişkilidir. Anti-aging mucizeleri diye tanımlanan olmayacak beklentileri bir yana bırakıp yaşam kalitenizi etkileyecek önlemleri bir an evvel almalı, sizi bekleyen sorunlardan korunmaya daha şimdiden başlamalısınız. İyi yaşamak, iyi yaşlanmak anlamına da geliyor. Yeni hayat, hepimizin birer sağlıkı yaşama ve yaşlanma uzmanı olmasını gerektiriyor.
Modern tıbbın ve son çeyrek yüzyılda yeni bir kimlik kazanan tamamlayıcı tıp yöntemlerinin sadece bir hedefi var:
Sizi daha mutlu yaşatmak!
Bunun için kişisel yaşam planınızı bir an önce yapın. Bu planın gerçekleşmesi için Kendi hayatınızın sıradan bir figüranı olmayı bırakıp oyuna aktif olarak katılın. Hayat oyununuzun senaryosunu kendiniz yazın, başrolü siz oynayın. Doğrudur! Kader vardır ve hep olacaktır. Onu belirleyenin, o ince ve uzun yolda yürüyenin biraz da siz olduğunu asla unutmayın. Hayatın ve sağlıklı olmanın hazzını daha çok hissetmek istiyorsanız yukarıda söylediklerimizi bir kez daha hatırlayın:
Hayatınızı planlayın ve içine mutlaka biraz lezzet, coşku, keyif ve biraz da umut ve sevgi katın.
BU PLANI ÖRNEK ALIN
Sağlığınızı geliştirmeye ve güçlendirmeye çalışın. Doğru ve dengeli beslenin, aktif, huzurlu, üretken biri olun.
Bağışıklığınıza güç verin. Koruyucu aşılarınızı yaptırmayı, gereğinde besin desteklerinden, vitamin-mineral ve bitkisel ürünlerden yararlanmayı unutmayın.
Ağız ve diş sağlığınıza önem verin.
Kişisel hijyeninizi önemseyin. Temiz ve bakımlı bir vücut, sağlıklı yaşamın ilk adımıdır.
Sadece dış bakımınız yetmez. İç bakımınız da önemlidir. Sağlık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırın.
Bu kontrollerde size önerilen beslenme, uyku, aktivite ve stres yönetimi önerilerini uygulayın.
Eğer doktorunuz önermiş ise ek destekleri kullanın. Reçete edilen ilaçlarınızı düzenli olarak alın. Gereksiz ilaç kullanmayın.
Kalp-damar, sinir ve sindirim sistemlerinizin yaşlanmasını yavaşlatmaya çalışın.
Ruh sağlığının en az bedensel sağlık kadar önemli olduğunu unutmayın. Ruhunuza iyi gelen şeylerin bedeniniz için de iyi olduğundan kuşku duymayın: İç hesaplaşmalardan korkmayın.
Duygusal ağırlıklarınızdan arının, sadece bedensel değil ruhsal hafiflemenin de gençleştirdiğini unutmayın.
Kendinize ait olan yaşam alanları yaratın. Zaman zaman o alanlarda kendinizle baş başa kalmayı, unuttuğunuz farkındalıkları yeniden yaşamaya ve yeni farkındalıklar oluşturmaya bakın.
İç sesinize kulak tıkamayın. Kendinize yakın durun, mümkün olduğu kadar kendiniz kalın. ‘Fotokopi insanlar’ın çoğunun huzursuz, keyifsiz ve amaçsız olduğunu unutmayın.
Sadece ‘kronolojik yaşınızı’ uzatıp ‘biyolojik’ ve ‘psikolojik yaşınızı’ genç ve güçlü tutmakla kalmayın. ‘Akılda kalma yaşınızı’ da uzatmaya bakın. Siz, sizden sonra daha ne kadar yaşayacaksınız, ne süre ile ve ne nasıl anılacaksınız? sorularına yanıt arayın!
Hayat için bir öneri
Kanadalı siyaset adamı Horst A. Schmid, 1985 yılına girerken dostlarına gönderdiği tebrik kartlarında, hayat görüşünü aşağıdaki güzel ve gerçek sözlerle sıralıyordu:
Hayat bir aşktır... Onu yaşayınız.
Hayat bir hediyedir... Onu alınız.
Hayat bir bilmecedir... Onu çözünüz.
Hayat bir görevdir... Onu yapınız.
Hayat bir yarışmadır... Ona katılınız.
Hayat bir amaçtır... Onu başarınız.
Hayat bir fırsattır... Onu kaçırmayınız.
Hayat bir üzüntüdür... Onu yeniniz.
Hayat bir mücadeledir... Onu kazanınız.
Hayat bir yalnızlıktır... Onunla yüzleşiniz.
Hayat bir güzelliktir... Devamına dua ediniz.
Hayat bir şarkıdır... Siz de söyleyin.
Hayat bir dostluktur... Değerlendirin.
Hayat bir sözdür... Yerine getirin.
Hayat bir yolculuktur... Onu ‘mutlulukla’ tamamlayın.
Bu önerilerin geçerliliğine inanmamak mümkün değildir. Ancak önemli olan; hangi yaşta olunursa olunsun, bu önerilere sahip olmak ve onları genç yaşlarda kazanabilmektir.
(Hüsnü Oğuz Erkmen, Kişisel Yaşam Planlaması, 2005’ten alınmıştır)