Tartışmayı Müjde Ar’ın NTV’de yönelttiği "Menopozla beraber her şey tepetaklak oluyor, bu işin hapı ilacı yok mu hocam?" sorusu başlattı!
Biz soruyu yanıtlayana kadar sevgili Pakize Suda köşesinden yanıtını verdi: "Menopoz zaten hapı yutmak demek, başka hapa ne gerek var!" Kısacası, konu yavaş yavaş ısınıyor! Biz gelişmeleri izleyip bilgilerimizi aktarmakla yetineceğiz. İşte menopozu "hapı yutmak" gibi gösteren "menopoz gerçekleri"nin en önemlileri...
MENOPOZDA NE OLUYOR
Bilinmesi gereken ilk nokta menopozun kadın hayatının doğal bir dönemi olduğu, yani bir hastalık hali olmadığıdır. Bu dönemde hatta birkaç yıl öncesinde yapılabilecek koruyucu hekimlik değişimleri yalnız menopozun rahat sürdürülmesini değil, bu yaşlarda ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunlarıyla baş etmeyi de kolaylaştırır.
Menopoz döneminde kadınları bekleyen üç temel değişim var: Menopoza bağlı değişikler yani östrojen hormonunun azalması sonucu ortaya çıkan problemler, östrojen salgısının aşırı düşmesiyle ortaya çıkma riski artan hastalıklar ve her orta yaş kadınında görülmesi mümkün olan sağlık sorunları.
ORTA YAŞ MI MENOPOZ MU
Birinci grupta yer alan, östrojen azalmasıyla ilgili sorunların her kadında görülmesi gerekmiyor. Her kadının doğası, yapısı, ruhsal örgütlenmesi, metabolizması farklı oluyor. Bazı kadınlar bu dönemi hafif belirtilerle geçirirken, diğerleri tedaviye ihtiyaç duyacak şiddette sorunlar yaşıyor. Öyle ki, bazı kadınlarda ateş basmaları, uyku bozuklukları, sinirlilik, ruhsal çökkünlük, terleme nöbetleri baş edilmesi zor hale gelebiliyor. Yine bazı kadınlarda idrar yollarında, cinsel organlarında, ciltte can sıkıcı değişimler ortaya çıkabiliyor.
Östrojen hormonunun azalmasının yol açtığı risk artışı özellikle kemik erimesi, kolesterol yükselmesi gibi alanlarda kendini gösteriyor. Diğer taraftan her orta yaş kadınında görülebilecek şeker hastalığı, hipertansiyon, damar sertliği, artrit gibi problemler de bu belirtilere eklenecek olursa durum can sıkıcı hale gelebiliyor.
CİNSELLİK SÜREBİLİYOR AMA
Sevgili Müjde Ar’ın öğrenmek istediği menopoz problemlerine gelince: Menopoz dönemi kadınlarda cinsel yaşamın ciddi bir travmaya uğradığı bir çöküş dönemi olarak görülebiliyor. Bu yanlışı sadece bizimkiler değil dünyanın birçok ülkesinde pek çok kadın yapabiliyor. Menopoz sürecinde cinsel organlarda birtakım sorunların ortaya çıkması mümkün. Menopoz pek çok kadının zannettiği gibi cinsel yaşamın sonu anlamına gelmiyor. Tam tersine bu dönem kadınlar için bir cinsel olgunluk ve özgürlük dönemi olarak gösteriliyor.
YANLIŞ HAPI YUTMAYIN
Menopoz döneminde bulunduğu yaş grubuna oranla daha ciddi düzeyde isteksizlik yaşayan kadınların bu durumu menopoza bağlamamaları, ardında yatan başka bir sağlık sorununun olup olmadığını araştırmak gerekiyor. Kadınların bu dönemde cinsel işlevlerini kaybettikleri düşüncesine kapılmaları önemli bir yanlıştır. Dikkat etmeleri gereken şey, işte bu "yanlış hapı" yutmamaktır. Menopozda yaşanan cinsel sorunları çözecek bir hap yok ama bunu yaratacak başka yanlış haplar da var. Bunların en önemlisi menopozla birlikte cinsel yaşamın da bittiği düşüncesidir. Şimdilik yapılması gereken şey bu hapları yutmaktan kaçınmaktır.
Prostat biyopsisi nasıl yapılıyor
Prostat bezinden biyopsi alınması prostat kanseri teşhisinin en önemli aşamasıdır. Ultrason eşliğinde kalınbağırsağın sonu olan dokunun prostat hizasında olan bölümünden ince bir iğne ile gerilmekte, ultrason görüntüsü şüpheli olan alanlardan parçalar alınmaktadır. İşlem hafif de olsa ağrılıdır ve yarım saat kadar sürmektedir. Alınan doku örnekleri prostat kanseri bakımından patoloji uzmanları tarafından incelenmekte ve kesin tanı sadece bu şekilde konulabilmektedir.
Organik ürünler kanserden korur mu
Organik ürünlerin kanserden korunmayı kolaylaştırdığı doğrudur. Bunun nedeni kimyasal veya hormonal destek almadan doğal şartlarda kendiliğinden gelişen sebze ve meyvelerin kendilerini rahatsız edebilecek zararlılardan korunmak için daha çok doğal madde üretmeleridir. Organik şartlarda yetişen üzümde resveratrol, domateste likopen, kayısıda Beta-Karoten daha fazladır. Saydığımız bu antioksidanlar bağışıklık sistemimizi güçlendirerek kanserden korunmamızı kolaylaştırıyor.
Hedef kalp atım hızınızı nasıl hesaplayacaksınız
Yaşınızı 220 rakamından çıkararak maksimum kalp hızını belirleyin. Kardiyovasküler egzersiz yaparken bu rakamın en az yüzde 60’nı en çok yüzde 90’ını bulacak bir kalp hızını belirleyin. Örneğin, 50 yaşındaysanız maksimum kalp hızınız (220-50) 170’dir. Eğer genç veya sağlıklı bir orta yaşıysanız bu değerin yüzde 70’i olan 119 ile yüzde 90’ı olan 153 arasındaki bir dakikalık kalp atım hızı sizin için uygun aralıklar olabilir. Biz 50 yaş üzerindekiler için egzersize yeni başlayanlarda hedef kalp hızının yüzde 60’ını geçmemelerini ve bu hızı ortalama 1 aylık aralıklarla arttırmalarını öneriyoruz. n Egzersiz Uzmanı Özcan Kızıltaş
Selenyum, A, C, E vitaminleri karışımları faydalı mı
Selenyum ve çinko mineralleri ile A, C, E vitaminleri doğal antioksidan olarak faydalılar. Ama bunların hazır tabletler halinde kullanılmaları durumunda etkinlikleri beklendiği kadar yüksek olmuyor Antioksidan vitamin ve minerallerin yaşlanmanızı yavaşlattığı, hücrelerinizde serbest radikal zararlarını azalttığı doğru bir bilgidir. Ama bu vitamin ve mineralleri ne yapıp edip mutlaka doğal yoldan kazanmak gerekiyor. Önerimiz, antioksidan desteği alacaksanız, Alfa Lipoik Asid, Koenzim Q10, yeşil çay özütleri ve resveratrolden yaralanmanızdır. Bunları da mümkün olduğu kadar doğal yoldan kazanmaya çalışın.
Forma girmek için ilk adım
Daha fazla egzersiz yapmak söz konusu olduğunda, çoğu insan egzersiz programlarını dener. Egzersiz programları, insanlara haftada en az üç defa, ısınma ve soğuma hareketleriyle birlikte yarım saat veya daha fazla egzersiz yapmalarını önerir. Bunun için programı alan kişiler bir sağlık kulübüne, vücut geliştirme salonlarına veya egzersiz derslerine katılırlar. Bazı insanlar bu tempoyu uzun zaman sürdürüp formlarını koruyabilirken, geri kalanlar iki hafta ya da bilemediniz dört hafta sonra bu tempodan vazgeçerler. Bu nedenle öncelikle yapılması gereken şey temposu daha hafif, ancak sağlığa etkisi kesinlikle daha az olmayan "Yaşam Tarzı Yaklaşımı"nı benimsemektedir. n Klinik Psikolog İlknur Yılmaz
- 3 ile 6 yaş arasında zaman zaman kendi kendilerine servis yaptırın. Yapılan bir çalışmada aile sofrasında yemek yerken kendilerine servis yapmaları halinde tabaklarına kendi yaşlarına uygun porsiyonlar koydukları saptanmıştır. Bunun yanı sıra tabağına yiyebileceğinin iki katı yemeği siz koyduğunuzda hepsini büyük lokmalar halinde yiyip bitirdikleri gözlemlenmiştir.
- İki veya daha fazla saati televizyon karşısında geçiren çocukların daha az televizyon izleyenlere göre 3 kat şişman oldukları saptanmıştır. - Mutlaka kahvaltı yaptırın. Günün yakıtının önemli bir kısmını kahvaltıda alınırken seçilen mönü günlük beyin ve vücut gelişmelerine destek vermektedir. - Sağlıklı ara öğünleri seçmelerini öğretin. Okuldan geldikten sonra yenilen ara öğünler akşam sofrasındaki besin seçimlerini ve porsiyonlarını olumlu veya olumsuz yönde etkiler. Ara öğünlere dikkat!
Meyhane diyeti
Merhaba, biz arkadaşlarla her cumartesi yıllardır meyhanede buluşuyor ve sohbet ediyoruz. Ben diyet yapmaya başladım, artık meyhaneye gitmemem mi gerekiyor. Bundan kopmak istemiyorum. Ne yapabilirim?
KAHVALTI
1 dilim beyaz peynir (Az yağlı)
1-2 dilim kepekli ekmek
Domates, salatalık, biber, maydanoz
ARA
1 meyve
ÖĞLE
4-8 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği
1-2 dilim esmer ekmek veya 1 kase çorba
1 kase yoğurt(200 ml) az yağlı
ARA
Meyve
4-5 adet kepekli bisküvi-kraker
AKŞAM
Izgara et (100 g) - tavuk-balık (150 g) + salata (az yağlı) + mezeler (yoğurtlu mezeler tercih edin)
Ara sıcaklardan 1 küçük börek veya 1 zeytinyağlı dolma veya 2 yaprak sarma
1-2 duble rakı (Tabii benim tavsiyem bir kadehde kalmanız.)