Paylaş
Her şeyden önce kadınlar sağlıklarına erkeklerden daha düşkünler. Sağlık sorunlarını daha erken gündeme getiriyor ve bir an evvel çözmenin çarelerini arıyorlar. Çözüm önerilerini, ilaçları, diyetleri uygulama konusunda da daha dikkatliler. Ayrıca kadın biyolojisinin erkekten daha güçlü bir yapısı var. Biyolojik olarak erkeklerden daha zayıf oldukları zannedilir ama bu yanlış bir inanış ve eski bir efsane!
Fizyolojik açıdan güçsüz, kasları daha az, kemikleri daha ince olabilirler ama bunlar biyolojik zayıflığın ölçütleri değil. Kadın bedeni biyolojik olarak erkeğinkinden daha dirençli. Düzenli periyodik hormonal döngüler ve doğumların da kadın vücudunu olumlu yönde etkilediğini düşünenlerden biriyim.
Kadınlar sağlıklarını koruma, kazalara karşı tedbirli olma konusunda da erkeklere göre daha şanslı ve dikkatli. Daha az trafik kazası yapıyorlar. İş kazalarından da daha uzaklar. Kavga, dövüş ve benzeri fiziksel travmalar kadınlarda nadir rastlanan durumlar ki bunlar da ‘sağlığı koruyup ömrü uzatan’ iyi ve güzel şeyler.
Kadınların sigara, alkol ve zararlı maddelerin kullanımı konusunda da avantajları var. Gerçi son yıllarda özellikle şehirli kadınlarda sigara ve alkol kullanımı artış gösteriyor ama genelde bu yanlışları kadınların erkeklerden daha az yaptıklarını söyleyebiliriz.
Sağlığı ya da yaşamı tehdit edici tehlikelerden koruyan tedbirleri almak konusunda da kadınlar erkeklerden daha dikkatliler. Emniyet kemeri takmak, korunmadan seks yapmamak ve çoklu cinsel ilişkilerden uzak durmak gibi bu tür koruyucu davranış ve alışkanlıklar kadınlar arasında daha çok rağbet görüyor.
STRESİ DAHA İYİ YÖNETİYORLAR
Stres sorununun erkeklere oranla kadınlarda çok daha az görülüp daha iyi yönetildiğini ve stresin bir ‘erkek sorunu’ olduğunu da söylememiz lazım. Kadınlar ruhsal sorunları yönetmede erkeklerden daha ustalar. Duygusallıkları erkeklerden fazla olsa da onlar ‘duygularını yönetme’ işini erkeklerden daha iyi becerirler. Ortaya çıkan farklı tehditler karşısında asla kuzu gibi değiller ama erkeklerde olduğu gibi ‘boğa tipi tepkisel davranışlardan’ da uzak dururlar. Kadınlar erkeklere oranla iç dünyalarıyla daha barışıktır. Sosyal ilişkilerinde daha samimi, ailelerine daha düşkündürler. Evlilik müessesesine daha çok inanırlar. Çocuklarına karşı daha şefkatli, hoşgörülü, akraba dost ilişkilerinde, komşuluk bağlantılarında erkeklerden daha yapıcı ve olumlular. Bunlardan her biri onların ruhsal dirençlerini artırıyor, manevi yanlarını güçlendirip zenginleştiriyor, bu durum doğal olarak ömür sürelerine de katkı sağlıyor.
Bu kısa özet bile kadın-erkek ömrü arasındaki farkın giderek neden büyüdüğünü yeterince gösteriyor. Erkeklerdeki güç saplantısı, stres üretme merakı, dertlerini paylaşmama alışkanlığı, değişime direnç gösterme yanlışı, doktora gitmeme ve ilaç kullanmama inatçılığı gibi ezeli ve ebedi yanlışlar bu farkın kapanmasını daha da güçlendirecek ve fark belki de dünya döndükçe devam edecek!
Kesip saklayın
En hızlı kalori yakan egzersiz
Yakın zamana kadar kalorileri hızla ve çabucak yakabilmenin pek kolay olmayacağı düşünülüyordu. Şimdilerde bu görüş değişti: Uzmanlar diyor ki eğer egzersiz biçiminizi ‘interval egzersiz’le bütünleştirebilirseniz daha kısa sürede daha çok kalori yakabilir ve daha da önemlisi bu kalorilerin daha çok yağ kaybına dönüşmesini sağlayabilirsiniz. Doktorunuzun onayı ve uzman eğitmenler yardımıyla kendinize uygun egzersizi seçerek, kendi interval egzersiz rutininizi yaratabilirsiniz.
Yürüyüş: Yürüyüş bandında 5-10 dakika, saatte 4-6 kilometre hızda ısınmaya başlayın. Daha sonra bandı durdurun, inin ve yerde 5 dakika esneyin. Ardından tekrar banda geçin ve eğimi 3.5’e yükselterek 4-5 kilometre hızda 30 saniye veya bir dakika yürüyün. Daha sonra eğimi sıfırlayın ve kondisyonunuza göre yürüyün veya koşun.
Koşu: Koşunuza farklı uzunlukta hızları karıştırın. Isındıktan sonra birkaç dakika normal hızınızda koşun ve daha sonra 30 saniye veya bir dakikalığına hızı arttırın. Her intervalden sonra yavaşlayın ve kalp hızınızın yavaşlamasına izin verin. Şimdilerde gittikçe popüler hale gelen spinning de iyi bir interval egzersiz örneğidir.
Yüzme: Yüzücülere 25 metrelik bir mesafeyle başlamaları önerililiyor. Önce günde her biri 30 saniye dinlenme içeren altı turla başlanmalı, iki gün sonra 30 saniye dinlenme içeren yedi tur hedeflenmeli. Ardından hedef dinlenme süresini düşürmek olmalı. Amaç 15 saniyelik dinlenme süresiyle 10 tura erişmek olmalı.
Kürek: Başlangıç düzeyindeki atletler ve düzenli egzersiz yapanlar için kürek özellikle önerilen bir egzersiz. Tüm vücudu çalıştıran egzersizler açısından sadece yedi dakikalık kürek egzersizinin 45 dakika koşuya eşdeğer olduğu savunuluyor. 10 kez tekrarlamak suretiyle bir dakikalık dinlenme süresiyle iki dakika sert kürek çekmek önerililiyor. İki hafta sonra interval, bir dakika dinlenmeyle üç dakikaya yükseltilmeli.
Dyt. Deniz Yemişçi’ye teşekkürler
Paylaş