Kaç yumurta yenmeli

Bir zamanlar “kolesterolümü yükseltir mi acaba?” deyip korkarak yediğimiz, lezzeti nedeniyle de kolay kolay vazgeçemediğimiz yumurta son yıllarda yeniden popüler oldu.

Haberin Devamı

Bu hızlı ve köklü değişimin haklı nedenleri var. Birincisi, “yumurta-kolesterol” ilişkisinde doğru zannedilen pek çok şeyin yanlış olduğunun anlaşılması. Son yıllarda pek çok araştırmada gösterildi ki yumurta, sanıldığının aksine kan kolesterol seviyesini yükselten bir besin değil!

Bir yumurtada 300 mg civarında kolesterol olsa da yumurtadaki kolesterol kandaki kolesterolde ciddi bir artış yapmıyor. Dahası yumurta sıvısının iyi kolesterol üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu gösteren bulgular bile var. Kısacası kandaki kolesterol değerleri ile yumurta tüketimi arasında zannedildiği kadar ciddi bir bağlantı yok. Ama siz yine de bu bilgiyi yumurta tüketiminizi abartma yönünde kullanmayın. Her gün kahvaltıya sucuklu-pastırmalı yumurta veya sahanda çift gözlü bol tereyağlı yumurta ile başlamayın!
Özellikle kalp sorunu olan biriyseniz (örneğin bypass geçirmiş veya stend taktırmışsanız ya da koroner arterlerinde ciddi daralmalar olan bir koroner arter hastasıysanız) dikkatli olmanızda fayda var.
Genel beslenme kurallarına özen gösterip doymuş yağlardan uzak duran, kolesterol ilaçlarınızı da düzenli kullanan bir koroner kalp hastasının haftada 3-4 yumurta tüketmesinde sakınca olmayabilir. Bence kararı kardiyologunuzla konuşarak vermeniz en doğrusu olur.

PROTEİNİ ÇOK DEĞERLİ

Yumurtanın yeniden popüler hale gelmesinin ikinci nedeni de şu: Yumurta mükemmel bir besin. Özellikle kaliteli protein içeriği nedeniyle yumurta “fiyat/yarar” ilişkisi dikkate alındığında çok iyi bir gıda. Bir büyük yumurtanın 6 gramdan fazla protein içerdiği ve içerdiği proteinlerin çok değerli proteinler olduğu dikkate alındığında üstelik bir yumurtanın sadece 75-100 kalori ihtiva ettiği bilindiğinde yumurtaya “koca bir aferin” vermek haksızlık sayılmaz. Yumurta örnek bir hayvansal proteindir, çünkü içinde dokuz elzem aminoasidin tamamı mevcuttur. Yumurtanın daha pek çok marifeti var. Onları da aşağıdaki kutularda okuyabilirsiniz…
Bana sorarsanız siz yine de günde en fazla bir yumurta yiyin! Kalp/kolesterol sorununuz olmasa bile haftanın her günü yumurta tüketebilirsiniz ama haftada 6’dan fazlasını tavsiye etmem. Kalp damar hastaları ve şeker hastalarının ise yumurta tüketimini abartmamalarında fayda var.

Haberin Devamı

KESİP SAKLAYIN

Haberin Devamı

Kabızlığa doğal çözümler

Yiyecekler doğal yapılarını kaybedip paketlere girince posaları azalıyor ve yapıları plastikleştikçe kabızlık sorunu yaygınlaşıyor. Çözüm aslında basit:
Doğaya dönmek! Tam, işlenmemiş, doğal yiyeceklere yeniden dönmek, sebzeden, meyveden, tahıldan, bakliyattan daha sık faydalanmak ve bunu ısrarla sürdürmek. İşte o çözümlerin en önemlileri...
-Kuruyemişler: Özellikle badem mükemmel bir posa kaynağı. Çeyrek su bardağı bademde 4 gram civarında posa var. Fındık da bademden geri kalmıyor.
-Keten tohumu: Mükemmel bir posa kaynağı. Taze çekilmiş –öğütülmüş- keten tohumu bir çay kaşığıyla başlayarak bir yemek kaşığına kadar tüketilebiliyor. Yoğurtla karıştırılabilir, salatalara eklenebilir. Toz veya tam keten tohumunu takiben bol su içmekte fayda var.
-Bulgur: Özellikle kepekli bulgur mükemmel bir posa kaynağı. Bir su bardağı kadar bulgurda neredeyse 10 grama kadar posa mevcut. Bulgur pilavı, kısır, bulgur salataları, köfteleri kabızlığı önleyebilen mükemmel çözümler.
-Elma: Mükemmel bir kabızlık ilacı! Bir elma ortalama 4 gram posa içerir. Kabuklu tüketmeye özen gösterin.
-Kuru kayısı ve erik: Arifi tarife gerek yok, bu ikiliyi hepiniz zaten çok iyi biliyorsunuz. Bence formül şu olmalı: Sabah kahvaltıda iki adet kuru erik, akşam yemekte iki adet kuru kayısı. Eğer kilo sorununuz yoksa akşam saatlerinde bir adet de incir yiyebilirseniz sonuç daha da mükemmel olacaktır.
-Bakliyat grubunun tamamı: Bakliyat grubunun tamamı ama özellikle de kuru fasulye ve mercimek mükemmel bir kabızlık ilacı gibidir.
-Her türlü taze sebze ve meyve: Sebze salataları, haşlanmış sebze kabızlık sorunu olan herkesin günlük menüsünde mutlaka yer almalı. Meyveleri kabuklu yiyebiliyorsanız kabuğu ile birlikte yemeye özen gösterin.

BİR NOT

Haberin Devamı

Tam bir kolin deposu

Besinler içerisinde en iyi “kolin” kaynağı yumurtadır. Kolin yumurtanın sarısında yer alır ve sadece günde bir yumurta yemekle günlük kolin ihtiyacının üçte biri karşılanır. Kolin beyin sağlığı ve karaciğer sağlığında mükemmel görevler üstlenen bir moleküldür. Yangısal süreçlerin bastırılmasında, yani yaşlılığın yavaşlatılmasında ve yaşlılıkla ilgili hastalıkların geciktirilmesinde de kolin mükemmel görevler üstlenir.

Kilo kontrolünü kolaylaştırıyor

İşte size dördüncü bir neden daha: Bana göre yumurta kilo vermek isteyenler için de mükemmel bir besindir. Yüksek protein içeriği nedeniyle tok tutucudur. Kalori değeri oldukça sınırlıdır.
Kahvaltıda her gün bir yumurta yiyenler daha kolay kilo kaybetmekte, bel çevreleri daha hızlı incelmektedir.
Yumurta beyazının kalori içeriği ise yok denecek kadar azdır, kolesterol değeri ise sıfırdır.
Yumurta beyazı ile hazırlanmış sebzeli bir omlet hemen her kilo verme diyetinin baş tacıdır.

Yazarın Tüm Yazıları