Hipertansiyon yaşlılıkta daha tehlikeli oluyor

Yaşam süresi uzayıp yaşlılar çoğalınca hipertansiyonluların sayısı da artıyor.

Diğer yandan, yaşlılarda hipertansiyon tehlikeli bir sorun ve sağlık risklerinin en başında yer alıyor. Yaşla birlikte özellikle büyük tansiyon (sistolik kan basıncı) yükseliyor. Hipertansiyon yaşlıların damar sağlığını bozuyor. Hipertansiyonlu hastalarda koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, inme olasılığı yükseliyor. Kısacası, eskiden yaşlanmanın doğal bir sonucu sayılan sistolik kan basıncı artışı bile yaşlıların yaşam kalitesini de tehdit ediyor. Eski görüşler değişiyor. Son yıllarda hangi yaşta olursanız olun, kan basıncının üst sınırı olarak 130/180mmHg kabul ediliyor.

YAŞLANMAK DAMARLARI SERTLEŞTİRİYOR

Damarlarınız da sizinle birlikte yaşlanıyor. Yaşınız ilerledikçe kollajen ve diğer yapısal elemanların yaşlanması damarları bozuyor, damarlarda elastikiyet kaybı ve direnç artışına yol açıyor. Ayrıca, yaşlanan kalpte de bazı değişiklikler meydana geliyor. Kalp eskisi kadar güçlü kasılamıyor ve iyi gevşeyemiyor. Sonuçta siz yaşlandıkça, büyük tansiyonunuz az da olsa yükseliyor.

Bu nedenle de sadece büyük tansiyonun yüksekliğiyle karakterli hipertansiyonlara yaşlılarda daha sık rastlanıyor. Büyük tansiyonun normalden biraz yüksek, küçük tansiyonun genellikle normal olduğu bu durum "izole sistolik hipertansiyon" olarak biliniyor. 60 yaş ve üzeri hipertansiyonluların yüzde 65’i, 75 yaş ve üzerindeki hipertansiyonluların yüzde 75’inde böyle bir hipertansiyon durumunun olduğu belirtiliyor.

DOĞRU ÖLÇÜM ŞART

Yaşlı insanlarda kan basıncı ölçümlerine çok dikkat etmek gerekiyor. Kan basıncı ölçülürken bir sandalyede oturmak, sırtı arkaya dayamak, en az bu durumda 5 dakika istirahat ettikten sonra kol çıplakken kalp hizasında ölçüm yapmak daha doğru sonuçlar veriyor. Ölçümden yarım saat önce sigara içmemiş olmak ve kafeinli bir içecek içmemek ölçüm sonuçlarının daha güvenli olmasını sağlıyor. Mesanenin boşaltılmış olması, uykusuz ve/veya alkollü olmamak da gerekiyor. Ölçüm yapılırken manşonun kolu tamamen sarması ama çok fazla sıkmaması da önemli. İki veya daha fazla ölçümün ortalamasının alınması daha doğru sonuç veriyor. Hipertansiyon her yaşta görülebilen ama yaşlılarda sık rastlanan bir sağlık problemidir. Yaşlı insanlarda kalp krizinden felce, birçok acil soruna yol açan bu önemli sorunu hafife almayın.

Yalancı hipertansiyona dikkat

Yaşlı insanlarda köprücük kemiği altında geçen damarın veya kol damarının sertleşmesi durumunda kan basıncı ölçümünde büyük tansiyon olduğundan daha yüksek ölçülebilir. Bu yalancı, aldatıcı bir kan basıncı yüksekliği halidir. Böyle durumlarda ilaç tedavisine başlanması kan basıncında aşırı düşmelere ve bazı problemlerine yol açabilir. Yaşlılarda belirlenen büyük tansiyon yükselmelerinin yüzde 5 kadarının bu durumla ilgili olduğu belirtiliyor. Dikkatli olmakta yarar var. Ayrıca, doktor ofislerinde, hastanelerde ölçülen kan basınçları bazı insanlarda normalden yüksek çıkabiliyor. Beyaz önlük hipertansiyonu denilen bu duruma yaşlılarda daha sık rastlanıyor. Böyle bir durumdan şüphelenildiğinde ölçümlerin ofis dışında yapılması ve gerekiyorsa 24 saatlik sürekli kan basıncı takiplerinin dikkate alınması öneriliyor. Yaşınız ilerledikçe hipertansiyona yakalanma ihtimaliniz de, hipertansiyona bağlı kanamalar ve diğer sorunlarla karşılaşma olasılığınız da artıyor. Sağlıklı bir yaşlı olmanın ilk şartlarından biri kabul edilebilir kan basıncı değerlerine sahip olmaktan geçiyor.

En iyi nemlendirici mineralli sudur

Cilt kuruluğu sorununuz varsa yüzünüzü sık sık su ile yıkayın. Sabundan ve aşırı kurulamaktan uzak durun. Çok sıcak su kullanmayın. Mineralli suların cildin doğal nemini korumada daha faydalı olduğu belirtiliyor. Cilt kuruluğundan yakınanlara hyalüronik asid içeren ürünler tavsiye ediliyor. Bu madde cildin nem oranını yükseltiyor. Bu nedenle cilt yaşlanması ile mücadelede de çok etkili bir anti-aging ürün sayılıyor. En ucuzu "doğal su" veya "mineralli su"!

Yaşılarda ani tansiyon düşmeleri de tehlikeli

Bazı yaşlılarda yemekten 45-60 dakika sonra kan basıncında 20 mm Hg kadar bir düşme ortaya çıkabiliyor. Bu düşme bazen daha da fazla olduğunda baygınlık hissi hatta şuur kaybı ortaya çıkabiliyor. Ayrıca, yaşlı insanlarda ayağa kalkıldığında da büyük tansiyonda 20mmHg veya daha fazla düşmeler ortaya çıkabiliyor. Bu durum özellikle birden bire ayağa kalkılması halinde gözlemleniyor. "Ortostatik tansiyon" diye bilinen bu kan basıncı düşüşü özellikle hipertansiyon ilacı kullanan hastalarda daha sık görülüyor.

Hareketsiz bir tatil ve fastfood kilo aldırır

Yaz tatiline girince oğlum kilo almaya başlıyor. Geçen yaz aldığı beş kilosu halen duruyor. Bu yaz da aynı şey olmasın. Ne yapabilirim, neler yedirmeliyim?

Yaz tatili ile birlikte çocukların günlük enerji harcamaları oldukça azalmaktadır. Bununla birlikte evde geçirdiği vaktin artması atıştırmalarla gelen kalorileri bedenlerine yığmaktadır. Azalan enerji harcaması ve artan kalori alımı karşısında kilo almaları kaçınılmazdır. Burada size düşen görev çocuğunuzu mutlaka bir fiziksel aktiviteye yönlendirmek olacaktır. Basketbol, futbol, yüzme, tenis gibi fiziksel aktivitelere ayırdığı zamanı artırıp bütün yaz bilgisayar ve televizyon başında geçirdiği esir hayatından kurtulmasını sağlayın. Çalışıyorsanız öğün düzenini de takip edemiyor olabilirsiniz. Bu dönemde genellikle kahvaltı en çok atlanan öğün olup güne atıştırmalarla başlamaları kilo almalarında büyük etkendir.

Kahvaltı, öğle ve akşam öğün saatlerini bozmamalarını sağlayabilir, ara öğünleri kek+süt, kurabiye+süt, simit +peynir, meyve+yoğurt ikilileriyle çeşitlendirebilirsiniz. Ev için yapacağınız alışverişlerde kek, kraker, cips, bisküvi, çikolata gibi paketli ürünleri çok fazla stok yapmayın. Bu ürünleri belirli aralıklarla azar azar satın almaya çalışın. Bunun yanı sıra arkadaşları ile dışarıda genellikle tükettikleri yiyecekler fast food ürünlerdir. Bu yiyeceklerin tüketim sıklığını haftada 1 veya 2 ile sınırlayabilirsiniz. Birkaç kez bu ürünleri beraber tüketerek seçimleri konusunda eğitim verebilirsiniz.

Göbeğim erimiyor

18 yaşındayım. Sadece göbeğimin erimesi için ne yapabilirim?


Bölgesel zayıflama için akla gelen en etkili ve basit yöntem egzersiz yapmaktır. Diyetlerle göbeğinizi eritmeye çalışırsanız boşu boşuna zaman kaybetmiş olurunuz. Çünkü sadece bir bölgeyi eritebilecek bir yiyecek veya yiyeceklerden oluşan diyet gibi bir mucize henüz bulunmadı. Benim size önerebileceğim en önemli uyarı şu olacaktır; kilo artışınız var ise ilk önce bu artışı durdurun ve vücut ağırlığınızı korumaya çalışın.

İkinci adım: Hareketsiz bir hayatınız var ise, gününüzün büyük bir kısmı ders çalışarak yani oturarak geçiyorsa aralara yürüyüşlerden oluşan molalar ekleyin. Karın hareketleri için bir egzersiz uzmanı veya fizyoterapistten yardım isteyin.
Yazarın Tüm Yazıları