Paylaş
Kilo sorunu yaşayanların yanıt vermek zorunda olduğu ilk soru “Bu kiloları neden aldım?” olmalı. Ama maalesef çoğumuz aynı hataya düşüyor, bedenimizde biriken yağların neden ve nereden geldiğine cevap aramadan
alelacele yola koyuluyoruz.
Özellikle kilo sorununuz biraz abartılıysa, hele bir de soruna ek olarak diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, romatizmal problemler, karaciğer yağlanması, gut ve benzeri problemleriniz de varsa en azından kilo sorunuyla bunları ilişkilendirmek adına yukarıdaki soruya mutlaka yanıt aramalı, “diyetti, ilaçtı, egzersizdi” her ne ise çözümler konusuna daha sonra bakmalıyız. Doğrusu budur...
Nedenine gelince...
Herkesin kilo hikâyesi farklıdır. Kimi son çıktığı tatilde fazla yiyip içtiği, kimi içine düştüğü psikolojik bunalımlara çözüm üretemeyip tatlılara saldırır hale geldiği, kimi yeni başladığı depresyon hapının, kortizonlu ilacın etkisiyle, kimi sigarayı bıraktığı, kimi hamilelik ya da emzirme döneminde beslenmeyi abarttığı, kimi yıllardır sürdürdüğü düzenli egzersiz/fiziksel aktivite alışkanlığını bıraktığı için kilo alır.
Kiminin sorunu da hormonaldir. Mesela böbreküstü bezleri aşırı kortizol üretmektedir, tiroid bezi hormon üretimini azaltmış veya kesmiştir.
Kiminin polikistik overi vardır, yumurtalıkları kistlerle doludur, insülin direnci kurbanıdır da o nedenle kilo almaktadır.
Eğer kilo sorununuz varsa, önce “Ben bu kiloları neden aldım”, “Kilo sorunumla niçin baş edemiyorum” ve “Bu sorundan kurtulmak için işe hangi noktadan başlamalıyım?” gibi sorulara doğru bir yanıt arayın. İlk sorunuz hep şu olsun:
Neden kilo aldım?
ÖNEMLİ
İkinci soru: Neden kilo vermek istiyorum
İkinci soru da bence şu olmalı: Neden kilo vermek istiyorum?
Herkesin kilo verme nedeni farklıdır. Kimi kozmetik nedenlerle kurtulmak ister kilolarından, daha fit görünmek arzusundadır. Kiminin hesabı yakında giyeceği gelinliğin bir-iki beden küçük olması, katılacağı mezuniyet balosunda daha şık görünme çabasıdır.
Pantolonuna sığamadığı, birkaç merdiven çıkınca nefes nefese kaldığı için de kilo vermeyi düşünenler az değildir.
İşin bir de tıbbi yanı var tabiî ki. Tansiyon veya şeker yüksek bulunmuştur da doktor tarafından tavsiye edilmiştir fazla kilolardan kurtulma konusu.
Neden ne olursa olsun bu ikinci soruyu da hemen üçüncü bir soru izlemeli bence: Bu işe nereden ve nasıl başlamalıyım, kimden yardım almalı ve nasıl bir yol izlemeliyim? Bir diyet kitabı mı alsam, internetten aklıma göre bir diyet mi indirsem? Yoksa bir diyetisyene, bir doktora, kliniğe mi uğrasam?
UNUTMAYIN
Üçüncü soru: Nereden başlasam
Kararınız ne olursa olsun şu noktayı asla ihmal etmeyin: Sizi aç bırakan ve damağınızda lezzet patlamaları yapmayan hiçbir diyet tavsiyesi uzun ömürlü olmaz. Diyet yaparken de yediklerinizden keyif almalısınız. Ayrıca doymalı, yediklerinizden mutlaka ama mutlaka keyif almalısınız.
Bir nokta daha var: Eğer diyetiniz iki-üç haftadan fazla sürecekse bu iş yine tek başına yapılmaz, yapılamaz. Daha doğrusu yalnız yapılan diyetler genelde uzun ömürlü ve kalıcı olamaz. Evden, işyerinden bir yol arkadaşı edinmeli, en azından birilerinin teşviklerinden, motivasyon sağlayıcı yönlendirmelerinden faydalanmanız gerekir.
Mümkünse (özellikle diyetiniz üç-beş aydan fazla sürecekse) bir “destek grubu” oluşturmalı ya da varsa böyle bir gruba girmeniz de iyi olur. Eğer mümkünse etrafınızdaki sabotajcıları da (gözlerinin yaşına bile bakmadan) kendinizden uzak tutun.
Bu sabotajcıların tümünün kötü kişiler olduğunu da düşünmeyin. Bunlar bazen “iki lokma daha fazla yemenizi” söyleyen anneniz, “bir parça çörekten ne olacak?” diyen nineniz, “bir kereden bir şey olmaz” deyip sizi bu hafta sonu ev yemeğine çağıran arkadaşınız da olabilir.
Son soru: Neden bir türlü kilo veremiyorum
Fazla kilolardan kurtulmak zor bir şey olmasa da bazen süreç oldukça yavaş işler, hatta sizi bıkkınlığa sürükler. Zaman zaman durma noktasına bile varır.
Söylenenleri aynen yapmanıza, aktivitenizi daha da arttırmanıza rağmen 1 gram bile veremeyebilirsiniz.
Böyle bir durumda sakın paniğe kapılmayın. “Ben bu işten sıkıldım” deyip havlu atmayın! Neden, büyük bir olasılıkla metabolik ya da hormonaldir. Diyetisyeniniz veya doktorunuzla kilo direnci konusunu yeniden bir gözden geçirin. Aşağıdaki durumlarda kilo direnci ile karşılaşma olasılığı fazladır.
* İnsülin direnci ile ilişkili kilo sorunlarının tamamı
* Tiroit tembelliği
* Prolaktin yüksekliği
* Kalsiyum ve D vitamini noksanlığı
* Susuzluk
* Uykusuzluk
* Yanlış diyet
* Aktivite yapmamak/yürümemek
Paylaş