Paylaş
Duygusal yeme ataklarını yönetmek ise öyle anlatıldığı kadar kolay bir iş değildir.
Genelde ihtiyacımızdan fazla yediğimiz veya gereği kadar hareket etmediğimiz, bazen de her iki günahı aynı anda işlediğimiz için kilo alırız. Seyrek olarak farkına varamadığınız bir bedensel/ruhsal sorun ya da genetik mirasımızla ilgili bir tür “alınyazısı” durumu da şişmanlatır bizi.
Kısacası hiçbirimiz durup dururken kilo almayız, kilo probleminin arkasında her zaman gizli ya da açık bir “neden” vardır.
Duygusal yeme sorunu da bunlardan biridir ve en çok da genç kız ve kadınlar arasında yaygındır.
Duygusal yeme ataklarını yönetmek ise öyle anlatıldığı kadar kolay bir iş değildir.
Daha da kötüsü duygusal yeme sorunu yaşayanların çoğu “gerginlik, stres, endişe ya da kaygı durumlarında” bir şeyler yediklerinde bir rahatlama hali elde ettiklerinden zamanla bu işi alışkanlık haline getirirler. Uzmanlar bu durumu “öğrenilmiş alışkanlık” olarak tanımlıyor.
DEPRESYON, ENDİŞE VE TAKINTI EN ÖNEMLİLERİ
Birbirinden farklı birçok ruhsal durum, örneğin depresyon, gerginlik, kaygı, bıkkınlık, sıkıntı, yalnızlık, endişe halleri, duygusal yeme ataklarını tetikleyebilir.
İşin garip yanı duygusal yeme atakları yalnızca duygusal sorunlardan da kaynaklanmaz. Bazen başkalarının yanında onlardan ve ortamdan cesaret alarak ya da olaylardan, haberlerden keyif ve mutluluk duyarak da fazla yeme eğilimi içine girilebilir. Bazen de reklamlar, davetkâr afişler, ziyafet tadında yeme içme ortamları da duygusal yeme ataklarına sürükleyebilir.
Seyrek de olsa kişisel takıntılar da etkili olabilir. Örneğin fazla kilolu ve yağlı görüntüsü nedeniyle kendini cezalandırma yoluna gidenler, kendilerine kestikleri cezayı (!) yeniden ve ölçüsüz yiyerek gerçekleştirebilirler. Kısacası duygusal yemenin birbirinden farklı çok değişik nedenleri var.
BU ATAKLARA KARŞI NE YAPMALI?
Eğer duygusal yeme ataklarınız olduğunu düşünüyor ve önlemede zorlanıyorsanız, yürüyüşe çıkmayı, farklı egzersizler yapmayı, ev işlerine takılmayı, bir arkadaşınızı arayıp sohbet etmeyi, yoga, meditasyon, nefes egzersizleri gibi avantajlardan yararlanmayı, bir şeyler okumayı ya da yazmayı deneyin.
Bütün bu çabalar işe yaramadığında psikolojik yardım istemekten çekinmeyin.
“Duygusal yeme” de kilo aldırıcı diğer problemler gibi “yönetilebilir/baş edilebilir” bir sorundur.
Kalsiyum sadece süt ürünlerinde mi var?
Kalsiyum her yaşta herkese lazım. Çoğumuz bu minerali sürekli olarak kazanmanın yolunun yalnızca süt ve süt ürünlerini tüketmekten geçtiğini zannederiz ama pratikte durum farklı.
Hayat boyu kazanmanız gereken bu zengin minerali alacağınız başka besinler de var. O besinlerden bazıları şunlar: Karalahana, börülce, kurufasulye, beyaz lahana, portakal, badem, yeşil ve kalın yapraklı tüm sebzeler...
Sigara kadınlarda daha tehlikeli
Ünlü tıp dergisi Stroke’ta yayınlanan bir araştırmaya göre sigara içen kadınların kanamalı inme geçirme olasılıkları sigara içen erkeklerden daha fazla!
Araştırmacılar, kadınların daha yüksek oranda risk taşımalarını hormonal seviyelerine ve nikotinin kan yağlarını kadınlarda daha çok etkilemesine bağlıyor.
Sigara içmek ile felç geçirme arasındaki ilişkinin doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha da güçlü olduğunu hatırlatalım.
Konsantre olmak için 6 öneri
1- Kahveden faydalanın (ama abartmayın)
2- Çikolatayı deneyin, özellikle bitter çikolatadan (70 üstü kakaolu) istifade edin (Miktarı 25-50 mg’la sınırlayın)
3- Daha sık balık yiyin
4- Kuruyemişlerden cevizi tercih edin
5- Kahvaltıyı ihmal etmeyin
6- Ginsengi deneyin
Stresi için 7 öneri
1- Yürüyüşe çıkın
2- Terleyene kadar egzersiz yapın
3- Ilık bir duş alın
4- Arkadaşlarınızı arayın
5- Bir şeyler okuyun ya da yazın
6- Müzik dinleyin
7- Nefes egzersizlerini deneyin
Paylaş