Çocuk ve gençlere sağlık eğitimi gerekiyor

Gelecek nesillerin sağlıklı bir hayat sürmeleri, çocuk ve gençlerin edinecekleri yaşam sanatı bilinci ve alışkanlıklarla yakından ilgilidir.

Haberin Devamı

Çocuklarınıza sağlıklı bir gelecek hediye etmek istiyorsanız, onların ne yiyip içtiklerine ve nasıl yaşadıklarına en az karne notları ve okul başarıları kadar dikkat etmeniz gerekiyor.

Çocuklarınızın yapacakları küçük ve basit yanlışlar, sağlıklarında kalıcı zararlar bırakabiliyor. Önemsenmeyen bazı davranış hataları, örneğin beslenme, aktivite yanlışları ya da kötü alışkanlıklar geleceklerini karartabiliyor. Tersine yapılacak küçük ve basit değişiklikler, sıradan önlemler çok olumlu sonuçlara yol açabiliyor. Özellikle beslenme ve hareket alanında çocuklarınızın hangi seçimleri yaptıklarına dikkat etmek zorundasınız. Tabii ki bu her şeyden önce onlara doğru ve örnek kişiler olmanızla ilgili bir durumu da beraberinde getiriyor.
Pek çok ülkede daha anaokulu çağında çocukların kas, kemik ve sinir sistemi gelişimleri takip altına alınıyor. Daha iyi gelişmeleri için sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam konusunda eğitim verilmeye başlanıyor. Sigara, alkol, enerji içecekleri ve kolalı içecekler konusunda eğitilmelerine, bu ve başka olumsuz davranışlardan uzak durmaları için bilgilendirilmelerine özen gösteriliyor.

SAĞLIK EĞİTİMİ EVDE BAŞLIYOR

Birçok araştırma, yanlış beslenen, yeteri kadar hareket etmeyen, sigara ve benzeri alışkanlıkları küçük yaşlarda edinen çocukların geleceğin bedensel ve ruhsal hastalıklarına aday olduklarını, alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara daha eğilimli bulunduklarını göstermiştir. Ayrıca okul çağlarında başlayan duruş bozuklukları, bellek sorunları, hiperaktivite, dikkat kaybı problemleri, aşırı kiloluluk ve benzeri değişimler bu yanlış seçimlerin en dikkat çeken farklılaşmalardır.
Uzmanlar, çocukların anaokulu çağında bile düzenli beslenme ve hareket etmeye alıştırılmasını öneriyor. Yıllık sağlık kontrollerinin daha bu yaşlarda başlatılması, sağlık konularının sadece doktorların çözebileceği sorunlar olduğunun kesinlikle unutulmaması, eğitimin yalnızca okullara bırakılan bir süreç olduğundan mutlaka çıkarılması, çocuk ve gençlerin gelişiminin “okul, aile ve sağlıklı bir çevre üçgeni” içinde en iyi neticeyi verebileceğinin artık anlaşılması gereğinin altı çiziliyor.

NE YAPMALI?

Eğer çocuklarınıza yemeleri, içmeleri, aktiviteleri, eğlenceleri, oyunları, arkadaş seçimleri, alışkanlıkları, deneyimleri, kısacası yaşama sanatını öğrenmeleri konusunda destek olabilirseniz, hem kendi geleceğinizi hem de onların geleceğini garanti altına alırsınız.
Önümüzdeki günlerde çocuk ve gençlerin doğru beslenme, doğru hareket etme ve hayat ile daha sağlıklı, keyifli, neşeli, etkili ilişkiler kurma konusunda neler yapabileceğinizi sık sık yazacağız. Bilgi ve tecrübelerimizi sizlerle daha sık paylaşacağız. Onlar için sayfamızda ayrı bir bölüm açmayı planladık. Çocuk ve gençlerle ilgili sorunları -mümkünse 10 yaş ve üzeri-, beslenme problemlerini, sağlıkla ilgili gözlemleri lütfen bize yazın. Bu sıkıntıları, beslenme uzmanları, psikologlar, çocuk sağlığı ve gelişimi uzmanları ile ilgili branşlardan hekimlerin de fikirlerini alarak çözmeye çalışacağız.
Özellikle beslenme ve aktivite konusunda size, çocuklarımız ve gençlerimize bildiklerimizi aktarmayı, önerilerde bulunmayı ve sorunlarınıza çözümler üretmeyi görev sayıyoruz.

Haberin Devamı

Sarkmasında ameliyatsız yöntemler

Haberin Devamı

Ameliyatsız cilt sarkmalarının tedavi yaklaşımları çeşitlidir. Yaşla beraber cildin kollajen lifleri değişikliğe uğrar. Aşırı güneşlenmek, sigara, kötü beslenmek, kilo alıp vermek ve düzensiz uyku, cildin sarkmasına katkıda bulunur. Yüz sarkması yorgun, üzgün ve yaşlı bir görünüm yaratır.
Cilt sarkmasında ameliyatsız tedavilerden biri olan botoks yöntemi, yüzü aşağı çeken kasları zayıflatır. Böylece yüzü yukarı çeken kasları güçlü hale getirerek cilt sarmasını hafifletir. Lazer, radyo frekans, fraksiyonel lazer ve ışık sistemleri, kollajen yapımını uyararak cilt sarkmasını tedavi edebilir.

Gece sık idrara çıkma sorununu çözmek mümkün mü

Geceleri çok sık tuvalete gitme ihtiyacı duymak, özellikle yaşlılık döneminde olağan karşılanır. Bu sorun prostat büyümesinden yakınan erkeklerin canını sıkan bir problem haline bile gelebilir. Ayrıca bazı kadınlarda da menopoz döneminden sonra gece idrara kalkma sıklaşabilir.
Tıp biliminde “nokturi” adı verilen bu durumun pek çok nedeni vardır. Şeker hastalığı, kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği, nörolojik bozukluklar, hipertansiyon veya başka nedenlerle kullanılan idrar söktürücüler, fazla miktarda alkol ve kafein tüketimi öncelikli diğer nedenlerdir.
Gece idrara kalkma sıklığı arttıkça, uyku kalitesi bozulur, “ertesi gün yorgunlukları” artar. Yapılması gereken şey, arkada yatan tıbbi sorunların ortadan kaldırılması ve sebep olabilecek ilaçların kullanımının sonlandırılmasıdır. Eğer belirli bir neden bulunamazsa kafein ve alkol tüketimini sınırlamak, akşam saatlerinde alınan sıvı miktarını da azaltmak da iyi bir çözüm olabilir.

Haberin Devamı

Depresyon nüksedebilir mi?

Maalesef depresyon, yineleme olasılığı yüksek olan hastalıklardan biri. Yani tedavi konusunda ne kadar dikkatli davranırsanız davranın, bir süre sonra tekrarlayabiliyor. Hatta bazen en deneyimli uzmanların tedavileri bile bu tekrarlara engel olamıyor.
Mesela ilk kez depresyon geçiren birinde depresyonun tekrarlama olasılığı yüzde 50’dir. İki kere depresyon geçirenlerde üçüncü kez depresyon geçirme olasılığı yüzde 70’lere yükseliyor.
Daha sonraki tekrarlarda bu oran yüzde 90’lara ulaşıyor. Kısacası tekrarlama sayısı arttıkça, yeni tekrarların ortaya çıkma olasılığı da yükseliyor.

Yazarın Tüm Yazıları