PaylaÅŸ
Yani kayaklı koşu, kayakla atlama ve kuzey kombine disiplinlerinde dünyanın en iyi sporcuları dünya şampiyonu unvanına ulaşabilmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Ve her şampiyona gibi, 2013 Kuzey Disiplinleri Dünya Şampiyonası da bazı sporcuların parıl parıl parlamasını sağlıyor. Onlardan biri kuşkusuz ki kayaklı koşu disiplininin ‘kraliçesi’ Marit Bjoergen. Kadınlarda hem 15 kilometre takipte hem de sprintte altın madalyayı boynuna taktı. Sürpriz mi dersek, değil. Dünyanın en önemli kış sporcularından biri çünkü o. Kariyeri başarılarla dolu. Madalya köşesinde üç olimpiyat altını, son aldıklarıyla birlikte 10 dünya şampiyonluğu, 2 dünya kupası genel kategori, 4 sprint ve 2 de mesafe şampiyonluğu var.
Lakin yazının konusu Norveçli yıldızın başarıları değil. Daha doğrusu doğrudan bu başarıları değil. O bir astım hastası. 2010 yılında Vancouver’da 3 altın madalyayı boynuna geçirdiğinde rakibesi Justina Kovalczyk, onu doping kullanmakla suçlamıştı. Aldığı astım ilaçlarının WADA listesinde olduğunu ve Bjoergen’in performansını arttırdığını iddia etmişti. Her ne kadar sonradan özür de dilese bu ithamda bulunmuştu Polonyalı. Şimdi yeniden dünyanın onun hakkında konuşacağı günler geldi. Belki bir sene sonra Sochi’de ona dair bolca yazılar yazılacak ve hastalığından bahsedilecek.
En ideal spor yüzme
Fakat biliyoruz ki astım ve spor bir arada gidebiliyor. Bunu söyleyen doktorlar. Bu iki kelimeyi aynı cümlede kullanmak, kendiyle çelişmek gibi dursa da öyle değil. Bilimsel araştırmalar astım hastalarının düzenli egzersiz yapmalarının kendilerine iyi geldiğini kanıtlıyor. Bir diğer kanıt da bu hastalığa rağmen yıldız olmuş sporcular. O zaman Marit Bjoergen’in sunduğu yoldan gidip spor dünyasının astım hastası yıldızlarına göz atalım:
BU HASTALIKLA YARIÅžANLAR
David Beckham: Futbol dünyasının en çok tartışılan ismi. Birçokları onun için ‘Pop ikonu’ diyor. Birçokları ise onun profesyonelliği karşısında saygıyla eğiliyor. Yaşı 37. Halen Avrupa’nın üst düzey 5 liginden biri olarak anılan Fransa’da Paris SG forması giyiyor. İngiliz oyuncu çocukluğundan beri astım hastasıymış.
Paul Scholes: Manchester United’ın orta sahasında enerjisi bitmeyen bir dinamo gibi. 21 yaşında astım teşhisi kondu. 2009’da kendisi gibi astım olan bir diğer dinamo Frank Lampard ile birlikte bu hastalığa dikkat çekmek için yapılan Britanya Astım Kampanyası’na katıldılar.
Dennis Rodman: Michael Jordan’lı Chicago Bulls efsanesinin en çılgın oyuncusu. Beş parmağında 5 şampiyonluk yüzüğü var. Astım hastasıydı ama bu zirveye çıkmasına engel olmadı. Aynı Atlanta Hawks efsanesi ve 9 defa All-Star olan Dominique Wilkins gibi.
Justine Henin: Kadınlar tenisinin eski 1 numarası. Kimilerine göre gelmiş geçmiş en iyi kadın tenisçilerinden biri. Astım hastalığı nedeniyle, her zaman çok dikkatli davranan Belçikalı raket kentin hava kirliliği nedeniyle 2007 yılında Çin Açık Tenis Turnuvası’na katılmamayı tercih etmişti.
Paula Radcliffe: İngiltere’nin en ünlü kadın uzun mesafecisi. Gençken bir antrenman sırasında astım hastası olduğunu öğrendi ancak bu başarılarına engel olmadı. Hem New York’ta hem de Londra’da üçer kez maraton zaferine ulaşmayı başarmıştı. Halen maraton dünya rekoru onun ellerinde.
Åžahika Ercümen: Türkiye ve dünya rekorlarının sahibi bir serbest dalış sporcusu. Küçüklüğünden beri astım hastası. Gördüğü tedavi hastalığının bir nebze olsun gerilemesini saÄŸlasa da ailesinin bütün koruma çabalarına karşın düzenli bir ÅŸekilde dalması asıl terapi oldu onun için.Â
PaylaÅŸ