Bize de umut oldular

Her şerde bir hayır vardır misali orman yangınları bize şunu da gösterdi:İnanılmaz hızlı, pratik ve gönüllü olarak sahaya inip mücadele eden genç insanlar var. Batuhan Onur Maz onlardan biriydi.

Haberin Devamı

Marmaris’te katıldığı yangın söndürme çalışmalarını anbean Instagram hesabından bize aktardı.
Sahada “Bu orman yanacak” lafını duyduğu o inanılmaz anlar, “Ben buraya yangını izlemeye gelmedim” diyerek mücadeleden vazgeçmediğini söylemesi; Batuhan’ı kısa sürede en çok izlenen ve takip edilen instagram hesaplarından biri haline getirdi.
Batuhan gibi sahada
gönüllü olarak çalışan çok insan vardı.
Üstelik hiçbiri bunu yapmaya mecbur değildi.
Ama dayanamadılar, becerilerini paylaşmak istediler.
İyi ki de emek sarfettiler, bize de umut oldular.

Bize de umut oldular

Yeni çözüm minyatür ormanlar mı?

Biz burada “Help/Strong” ayrışmasıyla vakit kaybetmelere doyamıyoruz ama dünya artık “çözüm” odaklı. Çözümü olan bir değil, artık on adım öne çıkıyor.
Özellikle de iklim konusunda.
İşte o çözümlerden biri de The Economist’in 3 temmuz 2021 tarihli edisyonunda yayınlanan, iştahla okuduğum Miyawaki yöntemi.
Olay şu: Aşırı sıcak havayı soğutacak olan nedir? Yanıt belli: Ağaçlar. Özellikle de kentlerdeki betonlaşmadan dolayı oluşan ısı adalarını engelleyecek olan yine onlar. Ama doğal bir ormanın ne kadar uzun zamanda oluştuğu da herkesin malumu.
İşte burada Miyawaki yöntemi devreye giriyor.
Japonya’daki Yokohama Ulusal Üniversitesi’nde bitki ekoloğu olan Miyawaki Akira’nın önerdiği bu yöntemin özü “minyatür ormanlar” yaratmak.
Minyatür ormanların alanı büyük ormanlar gibi değil, daha orta ve küçük ölçekli alanlar.
Ekolojik olarak tasarlanıp üzerinde çalışılan minyatür ormanların bir metodu var.
Nasıl mı? Özetleyeyim:
◊ Önce toprak analiz ediliyor. Gerekirse uygun gübrelerle karıştırılarak toprak iyileştiriliyor.
◊ Daha sonra o coğrafyada yetişmeye müsait yaklaşık 100 tane bitki türü seçiliyor.
◊ Alandaki çalılar filizlendiriliyor, ardından küçük ağaçlar ve son olarak daha büyükler ekiliyor.
◊ Minyatür ormanda geniş bir tür karışımı kullanmak çok önemli. Çünkü doğal ormanlarda da ağaçlar, çalılar ve yer kaplayan bitkilerin tümü bir arada.
Hepsinin arasında olumlu bir ekolojik ilişki var. Bu çeşitlilik bitkileri daha hızlı büyümeye teşvik ediyor. Asmalar, destek için ağaçlara güveniyor.
Ağaçlar çalılara gölge veriyor.
Ve yüzeyin altında, bitki kökleri birbirleriyle ve toprak mantarlarıyla bir besin alışverişini mümkün kılacak şekilde etkileşime giriyor.

1500’den fazla minyatür orman

Haberin Devamı

Miyawaki’nin “minyatür orman” yöntemi önce Japonya’da ardından dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Öyle ki, şimdiye kadar kendi metoduyla oluşturulmuş 1500’den fazla ormanın yaratılmasında bizzat bulunmuş Miyawaki.

Haberin Devamı

Mühendis de izinden gitti

Miyawaki’nin izinden gidenlerden biri de Shubhendu Sharma.
Sharma aslında bir zamanlar mühendisti. Ama ne zaman ki Miyawaki’nin konferanslarından birine katıldı, ondan sonra hayatı tamamen değişti.
Önce Miyawaki’nin Hindistan’daki minyatür orman çalışmalarından birine gönüllü olarak katıldı Sharma, ardından 2011 yılında Afforestt’ı kurdu.
Miyawaki metodunu derinlemesine inceleyip belgeleyerek peş peşe projeler yapan Sharma’nın Afforestt’ı yüksek irtifadaki bir çölde bile orman oluşturma çabasına girişti başarılı da oldu.
Sharma çalışmaları nedeniyle kısa sürede TED konuşmalarının aranılan konuşmacısı haline de geldi.
Bununla da kalmadı Sharma.
Miyawaki yöntemini bir adım daha geliştirerek her çeşit tohum ya da fidenin ekilmesinin ortalama olarak ne kadar sürdüğünü ölçtü ve bu bilgiyi ekimleri planlamak için kullandı.
Afforestt’ın kuruluşundan bu yana ise 10 ülkede toplam 138 orman oluşturdu.

Yazarın Tüm Yazıları