Pandemi bunalımını hayvan sevgisiyle atsın

Bahar geldi, pandemi bitmedi. Çocuklar açık havaya çıkamamaktan, arkadaşlarıyla oynayamamaktan dolayı bunalmış durumda. Uzmanlar bu süreçte bir evcil hayvan sahiplenmenin çocuğa iyi geleceğini söylüyor ve uyarıyorlar: “Çocuk gelişimine katkısı olması için evcil hayvanı satın almayın, sahiplenin! Sonrasında vazgeçip, sokağa bırakmayın…”

Haberin Devamı

Pandemi bunalımını hayvan sevgisiyle atsın

KENDİNE GÜVENİ ARTAR

Evcil hayvan bakmak çocuk açısından neden önemli?

 

Prof. Dr. Arzu Yükselen (İstanbul Medipol Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü): Evcil hayvanlar çocukların gelişimini olumlu yönde etkileyen çok yönlü uyaranlardan biridir. Evcil hayvan beslemek, çocukların küçük yaşta sorumluluk kazanmalarında, bunu yerine getirmelerinde yarar sağlar. Evcil bir hayvana bakmak ve onun ihtiyaçlarını karşılamak çocukların bilişsel gelişimlerini, dil ve iletişim becerilerini, sosyal-duygusal gelişimlerini olumlu yönde etkiler. Çocuklar hayvanlarla iletişim kurarak, onlara dokunarak, gezdirerek, ihtiyaçlarını karşılayarak, etkileşimde bulunarak onlarla bir arada yaşamayı da öğrenirler. Böylece tüm canlılara karşı olumlu tutum ve davranışlar geliştirebilirler. Evcil hayvanının bakımından ya da ihtiyaçlarının karşılanmasından sorumlu olan çocukların kendilerine olan güvenleri de artacaktır.

Haberin Devamı

Esra Ezmeci (Uzman Klinik Psikolog): Her evcil hayvan çok değerlidir ve çocuğun gelişimine katkı sağlar.

Köpek, kedi: Bu hayvanlar duygularını ve ihtiyaçlarını davranışlarından anlayabildiğimiz hayvanlardır. Çocuklar bu hayvanlar sayesinde empati, karşılıklı sevgi, oyun, sınır koyma, arkadaşlık yapma, gibi sosyal becerilerini geliştirebilir.

Kuşlar ve balıklar: Kuş ve balık gibi hayvanlar ihtiyaç ve duygularını davranışlarından pek anlayamadığımız evcil hayvanlardandır. Çocuğun sürekli ve sabit bir bağ kurabilme ve sorumluluk alma becerilerine destek olur. Örneğin balık, kaplumbağa gibi hayvanlar tepki vermedikleri için çocuk onu hayal gücüne göre kendisi kimliklendirebilir. Bu tarz tepkisiz hayvanlarla uzun

NEDENLERİNİ AÇIKLAYIN

Evcil hayvan istemeyen anne-babalar bunu nasıl anlatmalılar?

Prof. Dr. Arzu Yükselen: Evcil hayvan beslemenin bu kadar olumlu yönünün olmasına karşın pek çok anne baba çeşitli gerekçelerle evde evcil hayvan istemeyebiliyor. Burada önemli olan anne babaların, evcil hayvanların çocuklar üzerindeki olumlu etkilerini görmeye çalışmalarıdır. Buna rağmen eve evcil hayvan almamakta ısrarlılarsa bu konuyu çocuklarıyla ılımlı ve uzlaşmacı bir dille konuşarak çözebilirler. Bu konuşmayı yaparken çocuklarının içinde bulundukları gelişim düzeyini dikkate almaları, samimi ve içten bir şekilde açıklama yapmaları, evcil hayvan istememelerinin gerekçesini anlatmaları yararlı olacaktır. Çocuklarla evcil hayvan beslemek konusunu pazarlık konusu yapmak ya da bu konuda çatışmaya girmek uygun bir yaklaşım değildir. Anne babalar çocuklarına onları anladıklarını hissettirerek, onları dinleyerek, sabırla yaklaşarak bu konuda ve her konuda yaşayabilecekleri çatışmaların önüne geçebilirler.

Haberin Devamı

Esra Ezmeci: İlk adım olarak  “Evde canın çok sıkılıyor ve sana eşlik edecek bir hayvan istiyorsun.”, “Bazı arkadaşlarının evinde kedi var ama senin yok diye üzülüyorsun.”, “Eve köpek almadığımız için bize kızgınsın, seni sevmediğimizi düşünüyorsun.” gibi cümlelerle onu anladığınızı ona hissettirin. Daha sonra ikinci adım olarak çocuğa, evcil hayvan besleyemeyeceğinizi nedenleriyle birlikte açıklayın. Mantığını sorularla kavramasını sağlayın. Bu iki adımdan birini atlarsanız ya çocuğunuz ya da siz anlaşılmadığınızı hissedebilirsiniz.

SORUMLULUKLARI ÖNCEDEN BELİRLEYİN

Ya evcil hayvana sahip olduktan sonra birden vazgeçerlerse...

Esra Ezmeci: Öncelikle evin durumu, bakacak kişiler ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmeli ve kesin karar verdikten sonra evcil hayvan edinilmeli. Çünkü barınaklarda yüzlerce hayvan bir heves uğruna alınmış ve terkedilmiş durumda. Bu yüzden karar verme konusunda çok acele edilmemeli. Hayvan eve gelmeden önce kimin nasıl bir sorumluluk alacağı belli olmalı. Son olarak fiziksel koşullar uygun olduğunda sokaktan ya da barınaktan evcil hayvan sahiplenmeleri, çocuklar için daha doğru bir örnek oluşturacaktır.

Haberin Devamı

HAFTANIN KİTABI

Pandemi bunalımını hayvan sevgisiyle atsın

‘Çevremde Kimler Varmış!’ sevginin her şeyin üzerinde olduğunu eğlenceli ve esprili şekilde anlatan bir kitap. Çocuklar bayılacak.

Yayınevi: 25m2
Yazar: Sinem Çelebioğlu
Tür: Hikâye
Yaş: +8 
Sayfa: 80
Fiyatı: 22.50 lira

Yazarın Tüm Yazıları