Paylaş
Çocukların kazayla bir şeyleri kırıp dökmesi, çoğu zaman ‘sakarlık’ olarak nitelendiriliyor. Buna sakarlık denir mi?
Uzman psikolog Dr. Serap Duygulu: Bebeklikten ilk çocukluk evresine geçişte ve sonrasında ergenlikten erişkinliğe geçişte beden büyümesi genellikle orantısız olur. Elleri, kolları, ayakları, bacakları vücudun diğer bölgelerine göre daha hızlı uzadığından çocuklar el-göz koordinasyonunu sağlamakta zorluk çekebilirler; eşyaları ellerinden düşürebilirler veya çevredeki eşyalara, dolap köşelerine çarpabilirler. Bu tip sakarlıklar üzerinde çok durulmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken, bir göz bozukluğu, işitme
ya da nörolojik bir sorunu olup olmadığıdır.
Uzman klinik psikolog Börte Özdemir: Çocuklar genellikle yaşlarını takip eden gelişim evrelerine göre çeşitli beceriler kazanırlar. Öte yandan beceri kazanımı için önemli olan diğer bir nokta deneyimdir. Beden gelişimi yaşına uygun olan bir çocuğun bu becerileri deneyerek otomatik olarak kazanması beklenir. Ancak her beceri gibi uzmanlaşma sürecinde de bazı aksilikler olacaktır. Belirli beceriler, örneğin bir bardağı devirmemek, düz yolda sendelememek ya da bir nesneye çarpmamak gibi öğrenildikten sonra otomatikleşen beceriler için çocukların zihin ve bedenlerinin uyumlu çalışması gerekir.
Ailelerin çocuklarına “Sakar çocuğum, gene mi sakarlık yaptın” gibi sözler söylemesi nelere sebep olur?
Dr. Serap Duygulu: Ebeveynlerin bu yöndeki sürekli eleştirileri bir süre sonra çocukta yetersiz ve beceriksiz olduğuna dair bazı olumsuz algıların yerleşmesine
yol açabilir.
Sürekli sakarlığıyla eleştirilmek çocuğun geleceğini nasıl etkiler?
Börte Özdemir: Sürekli eleştiri ve etiketlenme duyan çocuğun cesareti kırılır. İçekapanık ya da becerileri konusunda daha çekingen olabilir.
Bu konuda anne-babalara neler önerirsiniz?
Dr. Serap Duygulu: Çocuğun yargılayıcı tutumlarla karşılaşması var olan sorununu düzeltmeyecek, aksine sorunun daha da pekişmesine yol açacaktır. Bazen onları korumak adına da engelliyoruz. Gelecekte kendisini ifade etmekten korkan, kendi işini yapamayan, sorumluluk almaktan kaçınan gençler görmek istemiyorsak, onlarla olan iletişimimizde hem sözlerimize hem de davranışlarımıza dikkat etmeliyiz.
HADİ GİDELİM
Gönül Yeprem ile ritim atölyesinde çocuklar ses, ritim, hareket ve işitsel becerileri öğrenecek, müziği keşfedecekler.
Yer: İstanbul Oyuncak Müzesi
Tarih: Yarın Saat: 11.00 Yaş: 3-6 yaş
İletişim: (0216) 359 45 50 Fiyatı: 110 lira
HAFTANIN KİTABI
‘Hatıraları Saklama Sandığı’ geçmişle bugün arasında köprü kuran, çocuklara büyük ressamları tanıtan harika bir kitap.
Yayınevi: Can Çocuk
Yazan ve resimleyen: Can Göknil
Tür: Öykü Yaş: 7+ Sayfa: 64
Fiyatı: 18 lira
FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER
Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.
Emir ve Gamze Ekinci’nin bebekleri Poyraz
Paylaş