Paylaş
Vicdani sorumluluk duyguları yeşertilmeli
Psikolojik danışman Filiz Budak
Bugünlerde çocukla bol bol konuşmak, onları ekrandan uzak tutmak, sorduğu soruları açıklıkla cevaplamak ve korkusunu yenmesi için onu etkinlik ve oyunlara yönlendirmek çok önemli. Yaşadıklarımız bizim için de travmatik. Bu sebeple tepkilerimizde dikkatli olmalı, çocuğun bilgi ihtiyacını gidermeliyiz. Yaşadığı olayları anlamaya başlayan ve diğerlerinin, özellikle güvendiği ebeveyn veya yetişkinlerin duygularını gözlemlemeye başlayan çocuğun, yaşadığı duyguları ifade etmesi için uygun araçlar ve ortamların sağlanması da önemli. Bu araçlar bir oyun hamuru, parmak boyası, kuru boya, bazen de sözlerimiz olabilir. Çocuk, olumlu-olumsuz ayırt etmeksizin tüm duygularını ifade ettikten sonra yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak ağaç dikmek, eşya-oyuncak bağışında bulunmak gibi sosyal faaliyet ve görevlendirmelerle toplumun bir bireyi olarak, vicdani sorumluluk, güven ve aidiyet duygularının yeniden yeşertilmesi konusunda teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.
ETKİNLİK ÖNERİLERİ OKULÖNCESİ EĞİTİMCİSİ MEHTAP GÜR
Evinizdeki tohumları biraz toprak ve suyla karıştırarak yoğurun. Boş arazilere tohum toplarınızı fırlatın.
Evinizde mama kapları yapın, atık ekmek ve yiyeceklerle mahallenizdeki hayvanları besleyin. Çocuğunuzun ekmekleri küçük parçalara ayırmasına ve hayvanları beslemesine fırsat tanıyın.
Atık süt kutularının ortasına bir oyuk açarak içine kuşların sevebileceği pirinç, bulgur, buğday gibi yiyeceklerden koyun ve kutunun tepesinden bir ip geçirip bahçenizdeki ağaçlara asın. Sık sık yiyecekleri yenilemek için kuş yuvalarınızı kontrol etmeyi unutmayın.
Fidan dikin ve büyümesine tanıklık edin.
Duygularını tüm açıklığıyla bir kâğıda yazmasını isteyin. Bunu bir hafta boyunca tekrarlayın. Duygulardaki değişim ve dalgalanmalar üzerine konuşun. Hayatta iyi ve kötü zamanların olduğunu anlatın.
Çocuğunuzla bir ağaç olduğunuzu hayal ederek hafif bir müzik eşliğinde yere uzanın. Üzerinizde karıncaların yürüdüğünü, dallarınızda kuşların uçuştuğunu hayal edin. Yönergelerinizi verirken umut dolu, rengârenk
bir orman hayal etmesini sağlayın.
İçinde ağaç, kuş, hayvan isimlerinin geçtiği şiirler, kitaplar okuyun. Doğanın zaman içinde kendini yenileyeceği hakkında sohbet edin.
Doğa ve hayvanlarla ilgili bir kuruluşa yardım yapması için önayak olun. Böylece kendini sorumlu ve faydalı hissedecektir.
HAFTANIN KİTABI
‘Dünyanın Kalbi’ çevre sorunları ve sürdürülebilir yaşam üzerine bir kedinin dilinden yazılmış şiirlerden ve açıklamalardan oluşuyor.
Yayınevi: Doğan Egmont
Yazan: Osman Öztürk
Tür: Şiir
Yaş: 6+
Sayfa: 84
Fiyatı: 23 lira
FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER
Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.
Elif Coşkun’un kızı İlkim.
Paylaş