Paylaş
Mehmet Gönen: “Kendi kendime geliştirdiğim bu oyunları çocuklarımla oynarken hem çok eğleniyoruz hem de birlikte öğreniyoruz. İşte sizin için seçtiğim en eğlenceli oyunlar.”
SERBEST KALE
Oyuncu sayısı: İki veya daha fazla
Malzemeler: Oyun hamuru, pipet, bilye
Yaş: 3+
Oyun hamuruna şekil verilerek bilyelerin gireceği sekiz tane kale oluşturulur. Oyunculara iki farklı renkten dörder tane bilye verilir. Oyuncular kendi bilyelerini her kaleye bir tane olacak şekilde pipetle ittirerek sokmaya çalışır. Bütün bilyelerini kaleye sokan ilk oyuncu kazanır. Bu oyunla çocuğun el-göz koordinasyonu, dikkati ve sayma becerisi geliştirilebilir.
EN HIZLI KİM?
Oyuncu sayısı: İki
Malzemeler: Koli bandı, plastik top, ip, kâğıt rulo
Yaş: 3+
Koli bandının karşılıklı iki tarafına bağlanan eşit uzunluktaki ipleri oyuncular makaralarına sarar, sarma işlemini bitirerek topu kendine ilk çeken kazanır. Bu oyunla çocuğun günlük yaşam ve el becerileri geliştirilebilir.
İZLERİ EŞLEŞTİR OYUNU
Oyuncu sayısı: Bir veya daha fazla
Malzemeler: Plastik çatal, oyun hamuru
Yaş: 3+
Plastik çatalların bazı dişleri kırılır, çatalların aynı görünümde olmamasına dikkat edilir. Kırılmış çatallar açılan oyun hamurunun üzerine tek tek bastırılarak izleri çıkarılır. Daha sonra oyuncudan kırık çatalları, oyun hamurunda bulunan doğru izlerle karşılaştırması istenir.
ÜFLEMELİ BASKET
Oyuncu sayısı: İki veya daha fazla
Malzemeler: Soda şişesi, küçük kâse, pinpon topu
Yaş: 5+
Soda şişeleri karşılıklı yerleştirilir. Üzerlerine pinpon topları ve iki şişenin ortasına bir tane küçük kâse koyulur. Oyuncular, pinpon toplarını zeminden sekecek şekilde üfleyip kâseye basket atmaya çalışır. Belirlenen sayı kadar basket atan kişi oyunu kazanır. Bu oyunla çocuğun nefes kontrolünü güçlendirebilir ve sayma becerilerini geliştirebiliriz.
FASULYE YARIŞI
Oyuncu sayısı: İki
Malzemeler: Sayma fasulyeleri, bir bardak
Yaş: 4+
Sayma fasulyeleri oyuncuların önüne bırakılır. Oyuncular işaretparmaklarını ıslatarak fasulyelerin üzerine bastırır. Diğer parmaklarından destek almadan parmağına yapışan fasulyeyi bardağa taşır. Oyun sonunda en çok fasulyesi olan kazanır. Çocuğun sayma becerilerinin gelişmesine ve el-göz koordinasyonuna fayda sağlayabilir.
Mehmet Çamlıbel: “25 yıllık sınıf öğretmenliği tecrübem bana anne-babaların ev ortamında çocuklarıyla nitelikli vakit geçirmekte
zorlandıklarını gösterdi. Çocuğunuzla oynayacağınız her oyun onun ‘çocukluk anısı biriktirmesine’ katkı sağlayacak.”
PİPET PARKUR
Oyuncu sayısı: Bir veya daha fazla
Malzemeler: Pipet, pinpon topu, 10 adet karton bardak
Yaş: 5+
Bardaklar 5 cm aralıklarla düz şekilde yerleştirilir. Başlangıç noktasına birer tane pipet konur. Oyuncu pipeti ağzına alıp nefesini içine çekerek topun pipete yapışmasını sağlar ve bu halde bardağa koyar. Bu işlemi her bardak için tekrarlar. 10. bardağa ilk ulaşan kazanır. Bu oyun, dikkat ve nefes kontrolü kazanımları sağlar.
HARİTACILIK OYUNU
Oyuncu sayısı: İki veya daha fazla
Malzemeler: Türkiye haritası, kum saati
Yaş: 7+
Yarışmacılardan, verilen süre içinde haritadaki bir yeri bulmaları istenir. En çok yer bulan oyuncu kazanır. 7 yaş ve üzeri çocuklar için olan bu oyun coğrafya bilgisinin gelişmesini sağlar.
KELİME YARIŞI
Oyuncu sayısı: İki veya daha fazla
Malzemeler: Kâğıt, kalem
Yaş: 7+
Kâğıda dokuz kareden oluşan bir tablo çizilir. Her karenin içine bir harf gelecek şekilde 3 sesli, 5 sessiz harf yazılır. Bir kare boş bırakılır. Cevap verecek kişi kendisine verilen harflerden iki dakika içinde en çok sayıda kelime yapmaya çalışır. Gerektiğinde ortadaki boşluğu joker harfle doldurup kelime yazar. Verilen sürede en fazla kelime yazan kişi oyunu kazanır.
KUKLA OYUNLARI
Oyuncu sayısı: İki veya daha fazla
Malzemeler: Kâğıt, kalem, boya, kaşık, çorap, karton, karton koli
Yaş: 4+
Çorabın üzerine ağız, göz çizerek istendiği gibi bir kukla yapılır. Karton koliden bir sahne hazırlanır. Sonra da onlar konuşturulur. Çocuğun tasarım ve hayal gücü, sözlü ifade becerilerinin gelişimine yardımcı olur.
ŞANSIMA NE ÇIKTI?
Oyuncu sayısı: İki veya daha fazla
Malzemeler: Kâğıt, kalem, kavanoz
Yaş: 6+
Kâğıda ‘Üç kere zıpla!’, ‘Diş fırçası getir’ veya ‘Maymun gibi hareket et!’ gibi komutlar yazılır ve kavanoza atılır. Oyuncular kavanozdan çektiği komutları yapmaya çalışır. Bu oyunun kazananı yoktur, hafıza ve zaman kullanma becerilerini geliştirir.
#EVDEKAL ETKİNLİĞİ
Müzikal bir oyun olan ‘Oyuncak Hikâyesi’nde rengârenk kostümler, danslar ve müzikler var. Biletler biletix.com adresinde, oyunsa seyretix.com sitesinde...
Etkinlik tarihi: Bugün
Saati: 14.00
Yaş: 4+
Bilet fiyatı: 30 lira
HAFTANIN KİTABI
‘Renkgiller’ serisinin devam kitabı olan ‘Renkgiller Kampta’ ile çocuklar kamp kültürüne dair pek çok şey öğrenecek...
Yazar: Defne Ongun Müminoğlu
Yayınevi: Artemis Çocuk
Tür: Öykü
Yaş: 6+
Sayfa: 58
Fiyatı: 20 lira
Paylaş