Bir süredir devam eden sıkışma, haftalık grafiğe baktığımızda daha da belirgin. Volatilite göstergesiyse aşağı yönlü hareketine devam ediyor.
Bunun anlamı; euro/dolar paritesinde 1.56 seviyesinin altı kırılmadıkça bu hareketin bozulmayacağı. Volatilitenin düşük kalmasıysa şimdilik aynı eğimdeki yukarı trendin devam edebilme ihtimalinin güçlü olduğunu gösteriyor. 1.6030 üzerinde haftalık kapanış olması durumundaysa paritenin 1.6350’ye kadar yükselmesi ve onun ardından da bir iki ay içinde ulaşılacak ve 1.47’ye kadar sürecek olan bir hareketin oluşması diğer bir ikinci senaryo olur. Kısacası önümüzdeki aylarda paritenin yukarı yönlü potansiyeli var olsa da bunun artık sınırlı olduğunu düşünüyorum.
Kısa vadede Avrupa’dan bugün fazla bir veri açıklanmayacakken ABD’den önemli iki veri var. Konut fiyatları ve Richmond FED endeksi. Son haftalarda konut fiyatları dalış yapmaya devam ediyor. Eğer bu düşüş yerinin bir kez bile yukarı yapması durumunda Dolar’ın güçlenmesini bekleyebiliriz. Bunun dışında bugün nispeten yatay bir hareket olabilir. Dolayısıyla gün içinde parite düşmüş bir görünüm sergiledikten sonra eğer konut fiyatlarının da düştüğü açıklanırsa, kısa metrajlı bir alım yapılabilir ancak 1.5780’nin altında düşüş hızlanacağından bu seviyede stoplanmak gerekir. Dolaysıya bugün bu stop seviyesine seviyeye yakın bir yeri bekleyip 40 puanlık kar hedefiyle bir alım yapmak daha doğru olabilir.
Altın zayıf görünümde
Petrol fiyatlarındaki yüksekliğe rağmen, faiz indirimlerinin genel olarak yavaşlayacağının beklendiği global piyasalarda, ekonomik toparlanmalar hisse senedi piyasalarında kendini gösterdikçe altın fiyatlarında da gerilemeler devam ediyor. Diğer yandan dün Doların toparlanmaya başlaması ve emtia fiyatlarındaki gerilemelerle birlikte bugün altın fiyatlarının 904 Dolar seviyesindeki desteğini test etmesine neden olabilir.
Dünyada enflasyon çok yükseldi ve bu durum ekonomilere yavaşlama olarak yansıyabilir. Bu durumda petrol fiyatlarında değil diğer emtialarında fiyatları düşmese de yükselişi durursa o zaman Dolar’ın düşmesine neden olan stagnasyon faktörü de bir nevi ortadan kalkar. Bu durumda eğer 899 Dolar’ın altının kırıldığı görülürse bu düşüş hareketi 850 Dolar’a kadar devam edebilir. Bu noktada 904 Dolar ve 899 Dolar aralığı çok kritik. Bu bant kırılmazsa, o zaman Euro’un yeninden yükselmesi durumunda ancak altın toparlanacaktır. Kısacası altın biraz zayıf görünüyor.
Petrol düşebilir
Petrol düşmek bilmiyor ama yükselişi azalan talep ortamında oldukça suni ve manipülatif. Eğer petrolün bir değeri varsa bir ay önce 111’den 98’e karda geriledikten sonra bu sefer yine neredeyse aynı zaman dilimi içinde 118’e karda dayanmışsa buradaki spekülasyon oldukça yüksek boyutlarda. AB’de benzin fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve hane hakları bu durumda oldukça etkileniyor.
Teknik olarak bakıldığındaysa petrol fiyatlarının 123 Dolar’a kadar yükselmesi mümkün ancak bu kadara kısa zamanda olan yükselişler genelde önceki yükseliş trendinin aynısını yapmadan gerisin geriye gitme ihtimalini ortaya koyuyor. Dolayısıyla Dolar’ın toparlandığı bir günde petrolün yeninden 1152in atkına kadar düşeceğini tahmin ediyorum.