DüÅŸüÅŸ Trendinde Yukarı Yönlü Mikro Trend OluÅŸabilir

İki hafta önce yaptığım yatay analiz sonrasında yükselme sürecinin az çok tamamlandığını ve kritik destek seviyelerin kırılması durumunda Euro / Dolar paritesinde çok belirgin trend değişimleri olabileceğini söylemiştim.

Bugüne bakıldığında o zamandan bu zamana sürecin tamamlanması sonucunda paritede yüzde 8’e yakın bir gerileme oldu. Oysa geçmişteki hareketlere bakıldığında bu tür düzeltmelerin en az yüzde 14 civarında olduğunu görüyoruz ve eğer 1.60 seviyesini  başlangıç olarak alırsak paritenin gerilemesi orta vadede 1.40 seviyesine kadar devam eder.
 
Burada benim gözlemlediği bir başka bir durum var ki o da 4 haftalık belirgin gerilmelerin takip eden haftalarda piyasanın konsolide olması. Bunun anlamı; ABD’deki ekonominin olumlu olmadığından hareket edecek olursak bu teknik oluşum temel oluşumlarla birleşir ve bu hafta gerilemeler olabilse de hafta yükselerek tamamlanır ve bu durumda piyasa daha da gerilemeden önce 1.54’lü seviyelere kadar yükselebilir.
 
ABD ekonomisi hiç parlak değil ve aynı şekilde Avrupa ekonomisi de yavaş. Böyle bir durumda hafta sürecinde açıklanacak ekonomik göstergeler çok önemli olur.
 
Özellikle bu hafta Avrupa ve ABD’den enflasyon verileri açıklanacakken Avrupa’dan önemli olarak sanayi ve imalat üretimi verileri önemli olacak. ABD’den açıklanacak Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi belirgin etkileri olabilir ama bu veri hafta sonunda açıklanacak. Bugün ABD’den veri açıklaması yokken ancak Avrupa’dan enflasyon verisi varken enflasyonist gelebilecek veriler Euro’ya güç verebilir.
 
Altının Düşüşü Sınırlı Kalır
 
Geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarındaki gerileme, faizlerdeki düşüş ve Dolar’ın değer kazanması altın fiyatlarının gerilemesine neden olmuştu. Ancak bu haftaya girerken unutmamak gerekir ki ekonomiye olan global güven oldukça yavaş durumda ve enflasyon baskıları talepten kaynaklanmıyor olsa da üretkenlik ve arz tarafından gelen enflasyonist baskılar stagnasyon ihtimalini güçlü tutmaya devam ediyor. Bu nedenle ekonomiye hiçbir taraftan güven yokken altının olası düşüşlerinin sınırlı kalacağını tahmin ediyorum.
 
Bu hafta içinde Avrupa ve ABD’den açıklanacak enflasyon verileri az çok fiyatlara yansımış durumda ve eğer aşırı farklı bir durum oluşmadıkça altının enflasyona bağlı aşağı veya yukarı hareket etmesini ekleyemeyiz. Asıl hareketi belirleyecek olan neden petrol fiyatlarının hafta içinden ne yapacağı ve tabi ki faiz oranlarının hem ABD’de hem de Avrupa’da nasıl bir yön takip edeceği. Benim düşüncem faiz oranlarındaki gerilmelere kolay kolay devam etmeyecektir.
 
Çünkü en nihayetinde ekonomik yavaşlamanın getirdiği arz sorunu da ortada mevcut. Bu nedenle petrol fiyatlarının yukarı yönlü olası tepki alımlarının da etkisiyle hafta içinde altın fiyatları 880’lere doğru tırmanabilir. Ancak şunu da söylemekte fayda var ki o da eğer geçen haftanın düşük seviyesi olan 850’nin de altı geçilirse alının hedefi kolaylıkla 842 Dolar olur.
 
Gürcistan’daki Savaş Durumu Petrolü Yükseltebilir
 
Petrol fiyatlarının geçen hafta talep azalmasına baÄŸlı olarak gerçekleÅŸen olukça sert düşüşü sonrasında Gürcistan’daki savaşın Bakü Tiflis Ceyhan boru hattını etkileyecek olmasından dolayı arz düşüklüğü riskine baÄŸlı olarak yükselmesini beklemek çok fazla kolay bir analiz ve tahmin diye düşünüyorum.  Yani bu kadar açık bir durumda normal ÅŸartlarda petrol fiyatının bu sabah katlığımızda 1 Dolar deÄŸil ama 4-5 Dolar yükselmiÅŸ olmasını beklemeliyiz.  Â

Ancak Gürcistan’daki savaşın sınır boyunca izole kalması durumunda petrol fiyatları hafta içinde yeniden gerileme eğiliminde olabilir. Ama yine de ben bu durumun geçici bir süre bir konsolidasyon hareketi olarak algılanacağını ve hafta sonuna kadar yeniden yükselişlerin gelmeye başlayacağını düşünüyorum. Özellikle hafta ortasında açıklanacak olan stok verileri, talebin gerçekte ne kadar azaldığı konusunda bir fikir verebilir. Eğer stoklarda yukarı yönlü bir durum olursa o zaman petrol fiyatında yeni düşüşler görebiliriz çünkü arz artı talep azalmasıyla bir arada petrolün düştüğü kanaatine varılabilir. Diğer yandan stokların düşmesi durumunda bunun arz artışının olduğu bir dönemde talebin daha çok artmış olabileceğine bağlı olarak petrolde belirgin yükselişler olabilir.
 
Çarşambaya kadar yatay hareket edebilecek petrol fiyatı hafta ortasındaki stok verileriyle sanırım yukarı yönlü bir hareket çizecek.
Yazarın Tüm Yazıları