Paylaş
ABD'nin bilişim devlerinden EMC Corporation, Türkiye'deki veri toplama pazarından önemli pay almak için atağa geçti. EMC Türkiye'nin Satış Müdürü Cem Fındıkoğlu, ‘‘Türkiye'deki veri depolama pazarı üç yılda 140 milyon doları aşacak’ dedi.
Hızla büyüyen bilişim sektörü, dünya devlerini Türkiye'ye çekmeyi sürdürüyor. Akıllı kurumsal veri depolama sistemleri konusunda dünya liderliğini elinde tutan ABD'li bilişim devi EMC, yılbaşından itibaren Türkiye pazarına kendisi şirket kurarak girmeye karar verdi. Bugüne kadar partnerleriyle iş dünyasına hizmet veren EMC, üç yıl içinde 140 milyon doları aşması beklenen Türkiye'deki veri saklama pazarından en büyük dilimi kapmak için kolları sıvadı.
EMC Türkiye Satış Müdürü Cem Fındıkoğlu, ile EMC'nin dünyadaki konumunu, akıllı kurumsal veri depolama sistemlerinin şirketler için önemini ve şirketin Türkiye'ye dönük planlarını konuştuk.
Veri saklama pazarının dünyadaki büyüklüğü nedir?
- 1998 yılı itibariyle dünya genelinde veri saklama pazarı 10 milyar dolar. Bunun 2001 yılında 35 milyar dolar olması bekleniyor. Bu rakamlar herkes için bu pazarı cazip kılıyor.
EMC'nin bu pazardaki yeri?
- Dünya üzerinde, akıllı, kurumsal veri depolama sistemleri konusunda dünya lideri olan bir kuruluş. Dünya pazarına baktığımızda bu alanda yüzde 35 pazar payına sahip, en yakın takipçisinden yüzde 13 daha önde. EMC, 1979 yılında kurulmuş bir Amerikan firması. Daha sonra çok büyük bir pazarın olduğunu görerek, Avrupa pazarına açılmış. 98 itibariyle EMC'nin cirosu 4 milyar dolar. Önümüzdeki yıl beklenen ciro hedefi 5.3 milyar dolar, 2001'de hedeflenen ciro rakamı ise 10 milyar dolar, yani şu andaki toplam pazara eşit. EMC, 2001 yılına kadar araştırma ve geliştirme için 1 milyar dolar ayırıyor. Şirkette çalışan 9 bin 400 kişinin 1300'ü bu birimde. Araştırma grubunun yüzde 80'i de yazılım konusunda çalışıyor.
Türkiye'nin bu sektördeki potansiyeli nedir?
- 1999 yılı itibariyle 44 milyon dolarlık veri saklama sistemleri potansiyelinden bahsediyoruz. Ama Türkiye'deki mevcut bu pazarın 2001 yılına kadar 3.5 kat artarak, 140 milyon dolara ulaşacağı hesaplanıyor. Bu çok hızlı bir büyüme. PC'lerin dünyada yıllık büyüme hızı yüzde 12. Veri saklama sektörüne baktığımızda ise bunun yüzde 60 gibi bir rakam olduğunu görüyoruz.
EMC'nin müşterilerine sağladığı avantajlar neler?
- Zaman, ciro, esneklik, ileriye dönük projeler kazandırıyor. EMC, şirketlere veri saklama depolama sistemleri disk ve kablolardan oluşan bir fiziksel ortam sunuyor ama olayın asıl değişik yanı kurumları bir yazılımla risklere karşı koruması. Bilgiye en hızlı ulaşan, bu bilgiyi en iyi şekilde kullanan ve bundan değişik şeyler üreten şirketler liderliğe oynayabilecek. Artan verilerin çok hızlı ulaştırılması, çok hızlı kararların alınması ve bunların hızla ciroya dönüştürülmesi önemli.
EMC'nin verilerin korunmasına dönük çözümleri sözkonusu. Şirketlerin sahip olduğu bilgilerin bir savaş ya da afet durumunda sıfıra dönüşmemesi için korunması lazım.
CEM FINDIKOĞLU
EMC Türkiye Satış Müdürü Cem Fındıkoğlu, 1968 İstanbul doğumlu. 1990 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden üçüncülükle mezun oldu. 1991'de İstanbul Üniversitesi Uluslararası İş İdaresi MBA sertifika programını birincilikle bitirdi. İş hayatına 1993 yılında NCR Corporation'da başladı. Daha sonra adı AT&T Global Enformasyon Çözümleri olarak değişen şirkette 1996'ya kadar ürün müdürü olarak çalıştı. 1996'da Oracle'a geçen Fındıkoğlu, 1999 yılı başından bu yana EMC Corporation Türkiye Satış Müdürü olarak görev yapıyor.
Paylaş