Tahincioğlu Holding CEO’su Özcan Tahincioğlu, geçen yıl toplam 500 milyon YTL’lik yatırım yaptıklarını, ancak 2009 için planlanan 200 milyon YTL’lik yeni projeyi bir süre askıya aldıklarını belirterek, grubun önümüzdeki yıllarda gayrimenkulün yanı sıra tarım ürünleri ihracatında büyümek istediğini söyledi.
TAHİNCİOĞLU Holding CEO’su Özcan Tahincioğlu, grubun ilk gözağrısı olan Kent Gıda’yı 2006 yılında Cadbury Schweppes’e satmasının ardından gayrimenkul ve tarıma odaklandıklarını, gıdada ise yeni arayışlarının sürdüğünü söylüyor. 2020 yılında Kent’in yüzde 51’ini Cadbury Schweppes’e satarken tamamen satıp çıkmak gibi bir düşünceleri olmadığını belirten Özcan Tahincioğlu, "Şirketin uluslararası geleceği için bunun daha iyi olacağını gördük. Yüzde 4 sembolik hissemizi de yatırım olarak görüyoruz, satsak da gönül bağımız sürer" diyor. Geçen yıl toplam 500 milyon YTL’lik yatırım yaptıklarını, ancak 2009 için planlanan 200 milyon YTL’lik yeni projeyi bir süre askıya aldıklarını belirten Özcan Tahincioğlu, grubun önümüzdeki yıllarda gayrimenkulün yanı sıra tarım ürünleri ihracatında büyümek istediğini vurguluyor. Halen Kent Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine de devam eden Tahincioğlu Holding CEO’su Özcan Tahincioğlu ile gayrimenkul ve gıda sektörünü, krizin gölgesinde geleceğe dönük planlarını konuştuk.
Aileniz sanayiciliğe nasıl başladı?- Dedem, 1920’li yıllarda susam ticaretiyle işe başlıyor. Dedem, Mardin’de evin altında çocuklarının ittiği bir değirmende öğüttüğü susamları tahin yapmaya başlamış. 1947 yılında Diyarbakır’da ilk imalathane açılıyor. Babam Yakup Tahincioğlu, İstanbul’a doktor olsun diye gönderiliyor. Bir yıl tıp okuduktan sonra ticarete atılıyor. Ardından İstanbul Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne giriyor, hem okuyor, hem çalışıyor. 1956’da kardeşleri ve ağabeyleriyle beraber Kent Gıda’yı kuruyor. Ben de gözümü sanayici bir ailenin oğlu olarak açtım, fabrikalarda büyüdüm.
Kent’in büyümesi hızlandı
İlk gözağrınız Kent Gıda’yı neden sattınız?- Kent Gıda’yı 1990 yılında halka açtık. Yüzde 51’ini 2002 yılında Cadbury Schweppes’e sattık. 2006’da da Cadbury Schweppes, Kent Gıda’nın yüzde 30’unu daha satın aldı. Kent’in halen yüzde 4 hissesi sembolik hissesi Tahincioğlu Holding’de. Ben, aynı zamanda Kent Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanıyım. Ama artık günlük yönetimden tamamen çıkmış durumdayız.
Kent’e yabancı ortak alırken birgün tamamını satacağınızı tahmin ediyor muydunuz?
- İlk başta yola çıktığımızda böyle bir niyet yoktu. Cadbury Schweppes ile çok iyi ilişkilerimiz var. Ancak global bir şirketin uluslararası stratejisine uymak zorundasınız. Kendi yolunuzu çizmeniz çok zor oluyor. Biz de ortak olduğumuz 4-5 yıl içinde bunun zorluğunu yaşadık. Kent Gıda’nın Cadbury Schweppes şemsiyesine yüzde 100 girmesinden sonra büyümesinin hızlandığını bire bir gördük. İlk başta hedefimiz tamamını satıp çıkmak değildi tabii. Bugün küçük bir ortak olsak da memnunuz. Artık yatırımcı olarak bakıyoruz. Ama gönül bağımız sona ermez.
Gıdada arayışlarımız sürüyor
Gıda konusunda yeni bir yatırım düşünüyor musunuz? - Kent’i sattıktan sonra o dönem, satın alma, ortak olma veya sıfırdan kurma amacıyla birkaç şirkete baktık. Fakat somut adım atabileceğimiz bir konu bulamadık. Bulduysak da fiyatta anlaşamadık, bugünlere geldik. Gıda bizim ilk gözağrımız. Gıdaya ilgimiz artarak devam ediyor. Ama son birkaç yıldır artan fiyatlar ve yabancıların girip stratejik alımlar yapması yüzünden yerli firmaların bu konuda adım atması zorlaştı. İlk göz ağrımız olan gıda konusunda arayışlarımız sürüyor. Krizi bir kenara koyuyoruz tabii.
Gıdada hangi alanlarla ilgileniyorsunuz?- Gıda üretimi bugün nispeten kolaylaştı. Ama biz pazarlama ve dağıtım konusunda birikimlerimiz olduğuna inanıyoruz. Özel bir gıda ürünüyle ilgileniriz diye bir kısıtlamamız yok. Ama sonuç itibariyle belli bir boyutun üzerindeki her türlü gıda firmasıyla ilgilenebiliriz. Bugünkü kriz ortamını bir kenara koyuyorum.
2008’de ne kadar yatırım yaptınız, 2009 planlarınız neler?- 2008 yılında yaklaşık 500 milyon YTL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Ama şu anda 2009 yılı için somut bir bütçe yapamıyoruz, önümüzü görmek istiyoruz. Gündemde olan yaklaşık 200 milyon YTL’lik yatırım projelerimizi de bir süreliğine askıya aldık.
Tarıma uzun vadeli bakıyoruz
Bundan sonra büyümeyi planladığınız başka sektör var mı?- Ana sektörümüz kesinlikle gayrimenkul olacak. Bunun dışında tarıma da girdik. Salihli’de bin 100 dönüm arazi aldık. Tahincioğlu Tarımcılık, sert çekirdekli meyve çeşitleri ve elma üretimi ve ticareti yapmak üzere kuruldu. Tarımda kesinlikle büyümek istiyoruz. Uzun vadeli olarak bakıyoruz.
Krizden ülke olarak etkilenmeye başladık
Bugünkü kriz ortamını nasıl görüyorsunuz?- Krizden maalesef ülke olarak etkilenmeye başladık. Ben çok kötümser değilim. 2001 sonrası alınan önlemlerin finans sektörümüzü çok daha güçlü bir konuma getirmesi bizim için avantaj oldu. Mortgage veya türev piyasaların henüz oluşmamış olması da Türkiye’nin yararına. Türkiye olarak bu krizi nispeten daha hafif geçireceğimize inanıyorum. Ancak Hükümet acil olarak birtakım önlemler almalı. Bunlar zaten dile getiriliyor. Bence Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma konusu son derece önemli.
İnşaat şirketimizi büyütmek istiyoruz
Kent’in satışından sonra gayrimenkule mi odaklandınız?- Gayrimenkul yatırımlarımızı birkaç yıldır Tahincioğlu Gayrimenkul ile yapıyoruz. Palladium, İzmir Büyük Efes Oteli şimdiki adıyla Swissotel Grand Efes İzmir projelerinin sahibi Tahincioğlu Gayrimenkul. İnşaatlarımızı da yine kendi inşaat şirketimiz Nida İnşaat yapıyor. Nida’yı artık dışarıya iş yapan müteahhit firma konumuna getirdik. Geçmişte kendi bünyemizdeki inşaatları yapıyordu, artık dışarıya da iş yaparak büyümek istiyoruz.
Turizmde kendimizi gayrimenkul yatırımcısı olarak görüyoruz
Turizm sektörüne ilişkin planlarınız nedir?- Herkes bildiğiniz işe odaklanın der. Ama geçmişte biz de hata yaptık. Çeşitli araziler alarak oteller inşa ettik. Buraya kadar iyi, ama otel işletmeciliğine soyunduktan sonra bilmediğimiz bir işe girdiğimizi gördük ve turizmden çıktık. Şu anda otelciliği artık tamamen bir gayrimenkul yatırımı olarak görüyoruz. Turizm içindeyiz ama işletmeciliği için Swiss Otel ile anlaştık. Burada da çok doğru yaptığımızı görüyoruz. Biz MV Holding ile birlikte İzmir dışındaki büyükşehirlerde de otel alıp, şehir otelleri zinciri oluşturmak istiyorduk. Maalesef bunu yapamadık. Fiyatlar, ihalelerde çok korkunç derecede yükseldi.
Hatay’a 100 milyon dolarlık alışveriş merkezi kuruyoruz
Soyak’la alışveriş merkezleri kurma projeniz hangi aşamada?- Hatay’da 100 milyon dolarlık yatırımla, 40 bin metrekare kiralanabilir alanı olan bir alışveriş merkezi kuruyoruz. Adana’da 200 dönüm arazi satın aldık ama kriz nedeniyle şu an proje askıda. Bu konuda agresif bir büyüme hedefimiz yok. Fırsatları değerlendirme yöntemiyle gideceğiz. Palladium’u açmış olmamız bizim için önemli.
Doğru yapılmayan alışveriş merkezleri hastane depo olacak
İstanbul’da alışveriş merkezi enflasyonu olduğuna inanıyor musunuz?- Kişi başına düşen alışveriş merkezi metrekaresine baktığımızda Avrupa’nın gerisindeyiz. Kişi başına düşen milli gelire göre baksanız da yine gerideyiz. Fakat, İstanbul’da sorun şu. Bulabildiğiniz büyük arsalar birbirine çok yakın. Bakıyorsunuz 2 kilometre çapı içinde 8 alışveriş merkezi var. Bunların yaşamasına imkan yok. Önümüzdeki dönemde maalesef bazıları batacak, bazıları yıkılacak, bazıları hastane, okul veya depo olacak. Doğru lokasyonda doğru projeyi yapanlar uzun vadeli yaşayacak.
TAHİNCİOĞLU Holding CEO’su Özcan Tahincioğlu, 1969 İstanbul doğumlu. Robert Kolej’in ardından Amerika’da Babson College’da finans ve ekonomi masterı yaptı. İş hayatına ailesine ait Kent Gıda’da başladı. Çeşitli kademelerde görev yaptıktan sonra 1995’de Finansman Müdür Yardımcılığına, 1999’da Genel Müdür Yardımcılığına getirildi. 2002’de Kent Gıda Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Vekili oldu. Ocak 2006’da Kent Gıda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini devraldı. Kent Gıda’nın ortaklarından Tahincioğlu Holding’in CEO’su ve holding bünyesindeki çeşitli şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanı ve Üyesi.