Kargodan çıktı, enerji ve konutta 3 milyar dolarlık projeye yöneldi
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Son dönemde ağırlıklı olarak TOKİ projeleriyle adını duyuran Kuzu Grubu, kriz öncesi çıktığı nakliye sektöründen sonra gözünü konut ve enerji yatırımlarına dikti. Kuzu Grubu, devam eden 1 milyar dolarlık inşaatın yanı sıra 1 milyar dolarlık yeni konut, otel ve alışveriş merkezi inşaatına hazırlanırken, 1 milyar dolar da enerji sektörüne, hidroelektrik ve rüzgar santralına yatırmayı planladı.
AĞIRLIKLI olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) projeleriyle büyüyen Kuzu Grubu, devam eden 1 milyar dolarlık inşaatın yanısıra 1 milyar dolarlık yeni konut, otel ve alışveriş merkezi inşaatına hazırlanıyor. Global krizin hemen öncesinde kargo şirketini satarak nakliye sektöründen çıkan Kuzu, sağladığı kaynağı inşaat ve enerji projelerine aktarıyor. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, 2008 yılında 500 milyon dolar ciro gerçekleştirdiklerini, bu yılı da krize rağmen 600 milyon dolarla kapatmayı hedeflediklerini belirtiyor. Kuzu’nun devam eden projelerinin tutarı ise 1 milyar dolar civarında.
Yatırımlara devam
Gökçen Kuzu, İTÜ İnşaat Mühendisliği’ni kazanmış, ancak babasının aynı yıl vefat etmesi üzerine ticarete atılmak zorunda kalmış ve üniversite okuma hayalini gerçekleştirememiş. Bu yıl içinde 1 milyar dolarlık yeni projelere başlamayı planlayan Kuzu, 1 milyar dolar da enerji sektörüne, hidroelektrik ve rüzgar santralına yatıracak. 3 yılda 6 bin 600 konut yapan ve 5 bin yeni konut daha yapmayı planladıklarını söyleyen Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu ile inşaat sektörünü ve grubun yatırım planlarını konuştuk.
Halen devam eden inşaat projelerinizin tutarı ne kadar?
-İnşaatı devam eden inşaat sözleşmelerimizin tutarı 1 milyar dolar. TOKİ kapsamında İstanbul Bahçeşehir’de yapılan yaklaşık bin konutluk Spradon, 5 fazdan oluşuyor. 500 milyon dolarlık bir proje. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Ankara Dikmen Vadisi’nde inşaa edilen 1100 konutluk Park Vadi Projesi’nin tutarı 300 milyon dolar. Keçiören’deki Divan Konutları ve Alışveriş Merkezi’nin tutarı 100 milyon dolar. Ankara’da Etimesgut’ta 90 bin metrekarelik 100 milyon dolarlık alışveriş merkezimiz var. Ankara Çankaya’da 2 bin 500 konutluk yeni bir projemiz olacak.
Rezidanslar hızlı satılıyor
Konut satışlarında trendlerde bir değişim gözlüyor musunuz?
Özellikle rezidanslar daha hızlı satıyor. Bunun yanında vatandaş artık oturmaya hazır konutları tercih ediyor. Maketten de konut sattık, ama bittikten sonra daha hızlı satıyoruz. Krizle birlikte maketten satın almak yerine bitmiş konutu tercih etmeye başladı. Vatandaş artık içine girip sonra ödemek istiyor.
Besicilik işine girmeyi planlıyordunuz. Bu yatırım ne aşamada? Başka düşündüğünüz alan var mı?
-Siirt’de planladığımız besicilik projesini bugünkü ortamda askıya aldık. Şu anda gündemimizde değil. Ama yönümüzü enerji projelerine çevirdik. Şırnak Cizre’de 240 megavatlık hidro elektrik baraj projemiz vardı, bunu 400 megavata yükselttik. Enerji alanında rüzgar enerjisine de girmek istiyoruz. Lisans için bekliyoruz.
Enerjiye ne kadarlık yatırım yapacaksınız?
-Hidro elektrik santralı (HES) 400 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Toplamda enerji sektörüne 1 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Yabancılarla ortaklığı şu an için düşünmüyoruz.
- Siirt’te bir butik otel projem var. Siirt Tillo’da (Aydınlar), 25 milyon dolar yatırımla, 100 odalı bir projeye hazırlanıyoruz. Otel yapıyoruz ama bu ilk ve tek otelimiz olacak. Turizme girmeyi düşünmüyorum. Tillo benim için çok özel, orası Evliyalar diyarı... Kültürel bir merkez. Dinlerin buluştuğu özel bir yer. Buradaki manevi havayı Türkiye’de yaşayan herkesin gidip görmesini arzu ediyorum. Tillo’da apayrı bir hava var.
Türk hamamını yaşatıyoruz
Konut projelerinizde önceliğiniz neler oluyor?
Deprem güvenliği ve kaliteye önem veriyoruz. Ayrıca yaptığımız projelerde sitelerin bahçelerini otopark yapmak yerine çocuklara bıraktık. Otoparklar sitelerin altında. Bugünkü çocukların da sokak kültürüyle biraz da olsa tanışmalarını istiyoruz. Ayrıca projelerimizde Türk hamamı var. Hamam kültürünü korumak ve yaşatmak istiyoruz.
Nüfus arttıkça konut ihtiyacı bitmez
İnşaat sektörünü nasıl görüyorsunuz?
- Sektörün önü açık. İstanbul’da deprem gerçeği var. Güvenlikli bölgelerde yapılan konut projeleri daha da önem kazanıyor. Sadece İstanbul’da 2.5 milyon konut açığı var. Nüfus arttığı sürece konut ihtiyacı bitmez. Her yıl 90-100 bin kişi evleniyor, boşananlar da var. İstanbul’a yılda 15-20 bin konut yapılıyor. Bu yeterli değil.
Krizde maket yerine bitmiş konut daha çok satıyor
Krizden nasıl etkilendiniz?
- Dünya küresel krize girerken biz elimizdeki inşaatların yüzde 70’ini bitirmiş olduk. Türk insanı da, sermaye de krizlerde ürkektir. Biz krizde daha çok satıyoruz. Bu da bence Türk insanının kendine en güvenli yatırım limanı olarak gayrimenkulü görmesinden kaynaklanıyor. Bir de krizde maket yerine bitmiş konuta da talep kayması oldu.
11 yaşındaki oğlumla bazen şantiyede kalırız
Şantiye bir müteahhit için ne ifade eder?
- Biz 1943’ten beri inşaat sektöründeyiz. Baba mesleğimiz. 18 saatim şantiyede geçer. Şantiye, müteahhidin en çok huzur bulduğu yerdir. Eserinin adım adım yükselişini görür. 6 yaşımdan itibaren babamla şantiyelere giderdim. 1968’de babam Bitlis’te fabrika yapıyordu. Sık sık Siirt’ten Bitlis’e gider şantiyede kalırdık. Benim de üç çocuğum var. 13 yaşında bir kızım, 11 ve 1.5 yaşlarında iki oğlum var. 11 yaşındaki oğlumu şantiyeye götürüyorum, sırf şantiye tozunu yutsun diye orada kalıyoruz.
GÖKÇEN KUZU
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, 1962 Siirt doğumlu. İlk nalburiye dükkanını 1980’de açtı. Babası Abdülkadir Kuzu ve kardeşlerinin 1943 yılında kurduğu Kuzu İnşaat, konut, okul, hastane, atık su tesisi gibi farklı projeleri gerçekleştiriyor. Kuzu Grup bünyesinde, Kuzu Toplu Konut İnşaat, Garipoğlu Turizm İnşaat İthalat İhracat ve Ticaret, Dört K İnşaat, Koşu İnşaat Otomotiv İthalat İhracat ve Ticaret şirketleri bulunuyor.