Paylaş
“Geri kalanı yeter zaten” diye düşünmek mümkün. Bunların da 1 ila 10 kez izlendikten sonra yakalandığı iddia ediliyor.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na YouTube ve Google temsilcilerinin verdiği bilgiler hem çarpıcı hem de korkutucu. 2021’in ilk çeyreğinde böyle zararlı içerikteki 9.5 milyon videonun, yüzde 95’i makineler tarafından taranarak kaldırılmış. Konuları ‘çocuk istismarı, cinsel içerik ve şiddet’ olarak sıralanıyor.
Yapılan çalışma, bunların çocuklara ulaşmasını önlemek üzerine. O yüzden ebeveynlere büyük görev düşüyor. Örneğin, Family Link uygulaması. Bu, çocuğun hangi uygulamayı yüklemek istediğini, nereye gitmek istediğini kontrol ediyor. Yani telefonunuza “Onaylıyor musunuz?” diye mesaj geliyor. Ayrıca, YouTube Kids platformu tavsiye ediliyor. YouTube 13 yaş üstü için planlandığından, çocuğunuzun gireceği videolara sınır getirebilirsiniz. Masadaki bilgisayarda, elindeki cep telefonunda her şeyi yaptığı için zeki sandığınız 3 yaşındaki çocuğunuzun, aslında zehirlenmeye açık hale geldiğini unutmayın.
Komisyonda anlatılanlar, her anne-babayı korkutacak cinsten. Aman dikkat.
ÖZEL SEKTÖRE VALİ TAYİNİ
SANAYİCİLER, özellikle de Organize Sanayi Siteleri içinde olanlar, aylardan beri ekonominin gidişatı kadar önemli başka bir konuyu konuşuyorlar: OSB yönetimlerinde valinin de bulunması. Çok sayıda itiraz nedeniyle teklifin, TBMM’ye gelişi de ertelendi.
Gördük ki, ‘OBS’lerin müteşebbis heyetlerine illerde vali, ilçelerde kaymakamın başkanlık etmesi’ sanayicilerin neredeyse tamamının itirazına neden olmuş. Özel sektör, kamu müdahalesi olmadan serbest piyasa koşullarında karar almak istiyor. Oyunun kurallarının değiştirilmesinin, bağımsız karar alma yeteneğini ortadan kaldıracağı öne sürülüyor. İşte taslaktaki bu madde, aylardan beri kapalı kapılar arkasında tartışma konusu. Maddeyi savunanlar ise bazı OSB’lerde ‘oluşan yapıların’ yeni yatırımcılara fırsat vermediği iddiasında. Konunun ele alındığı toplantılarda “Devletçi model, OSB’lerin gelişmesini yavaşlatır. Bakanlık, valilere yetki vermek yerine, OSB’lerin denetimini arttırsın” dendiğini biliyoruz. Taslakta kamu görevlilerinin huzur haklarının arttırılması gibi tartışılan maddeler de var.
Bakalım, aksine inanan AK Partili vekillerin çabaları sonuç verecek mi?
DOĞRU SORUYA NE DENİR?
Türkiye, Sırbistan’la neden ortak tatbikat yapar ve bu askeri tatbikat kime karşıdır? Bazen doğru soruyu sormak, yanıt almaktan daha önemlidir.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda geçen günlerde Sırbistan ile Askeri İşbirliği Anlaşması görüşüldü ve kabul edildi. Sırbistan’la Türkiye’nin geçmişteki ilişkileri ortada. Bu ülke ile askeri işbirliği anlaşması doğal olarak muhalefet milletvekillerinin dikkatini çekti. Genel unsurlar içeren iyi niyet anlaşması gibi olmadığı için içeriği tartışıldı. Eski bir diplomat olan CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, anlaşmanın satır aralarına bakarak ilginç sorular sordu: “Çok ilginç maddeler var. ‘Askeri tatbikatlar düzenlemek ve yer almak’ ifadesi var, anlaşmada. Sırbistan’la yapacağımız askeri tatbikatı kime karşı yapacağız? Acaba Yunanistan’a karşı mı? Yoksa Bosna-Hersek’e karşı mı? Bu hüküm, Bosna-Hersek’in kafasında nasıl bir soru işareti yaratacak? Sırplarla ezeli düşmanlığı olan Arnavutluk’un kafasında nasıl bir ifade yaratacak? Acaba bu anlaşmayla nasıl bir yol çizdiğimizin, kendimizle ilgili nasıl bir kuşku yarattığımızın farkında mıyız?”
Sorular hâlâ yanıt bekliyor.
Paylaş