Paylaş
Başarılı olan küçük bir azınlık dışında orta seviyedeki öğrencilerin çoğu ya istemediği okula yerleştirilme durumunda kalabilir ya da açık liseye gidebilir. Bu yıl çocuğunu liseye gönderecek ailelerin kafasındaki en büyük üç karışıklık şöyle:
1) İstenmeyen liseye yerleşme olabilir: MEB yetkilileri, her ne kadar “Hiçbir öğrenci istemediği lise türünde okumayacak” dese de, sistem yerel yerleştirmede Anadolu lisesi okumakta ısrar eden bir öğrenciyi başka türdeki liseye yönlendirebilir.
Veliler, şu anda mahallelerindeki okul listesi için ön hazırlık yapamıyor, çünkü hangi okulun listede olabileceğini sadece sisteme girince görüyor. Kendi bölgesinde tek Anadolu lisesi varsa, yakın bir alanda tercihte bulunabilmesi için önce kendi alanından en az üç okul türü seçmesi gerekiyor. Bu da istemediği okul türünü yazmasına neden olabilir. Tek tercih yapar da yerleşemezse, nakile kadar bekleyecek. Burada da şans yüzüne gülmezse ya açık liseye ya da komisyonların yerleştirdiği bir okula gidecek. 30 Temmuz’da sonuçlar açıklanacak. 16 Eylül’de tüm yerleştirmeler tamamlanacak. Okullar, 17 Eylül’de açılıyor. Yerleşemeyenler için nakil komisyonları kurulacak. Bu öğrencilerin boş kontenjanı olan meslek ya da imam hatip lisesine yerleştirilme ihtimali olacak ya da açık liseye yönlendirilecekler.
2) Okulların yüzdelik dilimleri bilinmiyor: Sınavlı lise tercihinde en büyük sıkıntı, okulların yüzdelik dilimlerinin açıklanmaması. MEB’in kılavuzunda sadece okulların türleri ve kontenjanı var. Oysa okulların geçen yıl son aldığı öğrencinin yüzdelik dilimi açıklansaydı, tercihler daha sağlıklı yürüyecekti. Şu an tercihte referans bir yüzdelik dilim yok. Bakanlık bu dilimleri önce açıkladı, sonra kaldırdı. Aday, puanına karşılık gelen okulun yüzdelik dilimini bilmediğinden hangi liseye gidebileceğini tahmin edemeyecek, bu da yerel yerleştirmeye daha fazla öğrencinin düşmesine neden olacak. Hatta hatalı tercihi arttıracak. Geçen yılki yüzdelik dilimler bambaşka bir sınav sisteminin verileri olduğundan, puan hesaplamaları da farklı yapıldığı için çok da doğru olmayabilir.
3) e-Okul sistemi kilitleniyor: Hem sınavla, hem de yerel yerleştirmede beş tercih de e-Okuldan yapılıyor. Zaman zaman sistem kilitleniyor. Bu da velileri telaşlandırıyor. Özellikle son iki gündür sistemdeki sorunlar yüzünden veliler kaygılı. Özel okul tercihi yapacaklarda bu sorun daha yoğun. Çünkü devlet okulu tercihi yapan bir veli, özel okul için de önkayıt yaptırıp kazanmışsa, o gün içinde devlet okulu tercihini iptal etmeli. Yoksa hakkını kaybedebiliyor. Sorun o zaman başlıyor. Sistem kilitlendiğinden, bu tercihlerin iptal edilmesi zaman alıyor, stres ve gerilim daha çok yaşanıyor.
Paylaş