Paylaş
Belki bu yıl iş dünyası açısından biraz sıkıcı geçecek ama umarım çalışma hayatı bizi anlayışla karşılar. Kimse müsamaha beklemesin” dedi.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2016’yı denetim yılı ilan ettiklerini açıkladı. Soylu, işyerlerini hem kaçak işçi hem de iş sağlığı ve güvenliği açısından 2016’da sıkı bir denetime tabi tutacaklarını söyledi. Dün gazetecilerle bir araya gelen Süleyman Soylu, 2016’da çalışma hayatına yönelik atacakları adımlar konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu yıl gündemlerinde kayıt dışı istihdam ve iş güvenliği konularının öncelikli olduğunu belirten Soylu, “2016 denetim yılı olacak. Umarım, çalışma hayatı bizi anlayışla karşılar. Kimse bizden müsamaha beklemesin. Belki bu yıl iş dünyası açısından biraz sıkıcı geçecek ancak bizim aldığımız tedbirler çalışan yararına tedbirler. Denetim derken de cezalandırıcı, milleti canından bezdirecek denetimler değil, rehberlik edici denetim olacak. Aynı zamanda sektörel denetimleri de sıkılaştıracağız, başta da madencilik geliyor” dedi.
SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ
Süleyman Soylu, Suriyeli mülteciler konusuna da değinerek, önemli adım attıklarını, artık Suriyelilerin çalışma hayatı içinde olacaklarını, hatta iş kurabilmelerinin de önünü açtıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu konuda kendi iç piyasamızı korumaya yönelik tedbirler ortaya koyduk, kotalar getirdik. İkamet kotası koyduk, hangi ildeyse orada çalışabilmesi için. Milli eğitim, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu devrede olacak. Ama tarım, hayvancılık gibi mevsimlik işçi konusunda bir kota konmadı. Bir de asgari ücretin altında çalıştırılması mümkün olmayacak. Aksine aynı mevzuata tabi çalışmaları ortaya kondu.”
KIDEM TAZMİNATI
Süleyman Soylu, kıdem tazminatı konusuna da değinerek, “Sosyal taraflarla bu konuda sadece dosyanın kapağını açtık, henüz tartışmış değiliz” dedi. 2015’de 14 milyon çalışan, 18 milyon çıkış bildirgesi olduğunu, bunun sadece yüzde 14’ünün kıdem tazmini ile anlaşıldığını, onun da kağıt üzerinde olduğunu vurgulayan Soylu, şunları söyledi: “Yakında bu konu masaya getirilecek. Burada endişeler var. Özellikle fon konusunda başarılı çalışmalar yapıldı. İşsizlik Fonu’nda 93 milyar liranın üzerinde bir birikim söz konusu. Kıdem tazminatında arzumuz, herkesin bir günlük çalışmasının bedelini kendi kişisel hesabında görmesidir. Bunun bir fon olması düşünülmekte. Kıdem tazminatı, işsizlik fonu ile birlikte olabilir mi deniyor; evet, olabilir. Bunlar birbirini tamamlayan unsurlardır. Fonların kimin yöneteceği konusunda kriter yok, herkes tarafından yönetilsin, önemli olan insanların çalıştığının karşılığını alabilsin.”
Evde çalışanlar ve mevsimlik işçiler kayıt altına alınacak
SÜLEYMAN Soylu, çalışma hayatında reform olabilecek bir çalışmayı Meclis’e sunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Uzaktan çalışma, tele çalışma, evden çalışma esnekliğini sağlayacak, istihdamı artıracak, kayıt dışını azaltacak, kadınları ve gençleri iş hayatına kazandıracak, mevsimlik işçileri de kapsayacak bir modeli Meclis’e sunduk. Buna, ‘çalışma hayatında güvenceli esneklik’ diyoruz. Kayıt dışı olarak evlerde yapılan işler ile mevsimlik tarım işçileri, istihdam güvencesi olan ve sigortalı çalışılan işlere dönüşecek. Geçici iş ilişkisi kurulacak ve istihdam büroları devrede olacak. Mevsimlik işçiler, ev hizmetlerinde çalışanlar, işletmelerin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, acil işlerde geçici iş ilişkisi kurulacak. Çalışma ortamında sıkıntı olmaması için tüm taraflarla konuştuk ve birçok da tedbir aldık. Daimi işçi de geçici çalışan da güvence altında olacak.”
Fi Yapı inşaatını kapattık kaçak devam etti
SÜLEYMAN Soylu, iş güvenliği konusunda ciddi boşluk olduğunu belirterek, İstanbul Esenyurt’ta, meydana gelen ve 3 işçinin hayatını kaybettiği kazayı örnek gösterip şunları söyledi: “Fi Yapı’da, iş güvenliği açısından sorun olduğunu, standartlara uygun olmadığını tespit ettik ve tutanak tuttuk. İlgili birimlere de kapatılması gerektiği bildirildi. Ama bu arada inşaat devam ediyor, kaçak çalışıyor. Suç duyurusu yapılıyor ama yine de kaçak çalışıyorsa, yapacak bir şey yok. Sabah akşam oraya emniyet görevlisi olamaz. Boşluk derken, bunu kastediyorum. Ben biraz daha zorlayıcı tedbirler alınması gerektiğini düşünenlerdenim. Mesela, bu olaydan önce de oldu; Küçükçekmece’de bir vinç düştü. Orası da kapatılmış yerdi ve o vincin oradan kaldırılması talimatı vardı. Bu konularda 2016 yılında daha sıkı denetimler yapılacağını açıkça söyleyeyim.”
Paylaş