Paylaş
Hani şu, 17 Ağustos depreminden sonraki en büyük afet denilen, sel felaketi.
Tabi, o afette, hatırlanması gereken önemli bir husus daha var. Sel baskınının olduğu ilk andan itibaren, başta hükümet çevreleri olmak üzere, bir çok kesimden sigorta sektörüne yönelik çok ciddi haksız iddialarda bulunuldu. Ne acıdır ki, bu iddiaları ortaya atanların başında da Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan geldi.
Kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse... Zafer Çağlayan, aynen şunları söylemişti: “Sigorta sektörü sel hasarı ile ilgili çok önemli bir sınava girdi. Ben hem kendi şirketimden, hem de Ankara Sanayi Odası Başkanlığı dönemimden iyi bilirim. Sigorta şirketleri uğranılan hasarı ödememek ya da en aza indirgemek için ellerinden geleni yaparlar.”
Sadece Zafer Çağlayan değildi... Haksız eleştirileri yapan.Meydanı boş bulan ve kamudan da güç bulan herkes sigorta şirketlerine yüklendi. Selden zarar gören kimi şirket sahipleri, sulardan dolayı kendi işletmelerinden bile içeri giremezken, ‘Sigortacılar hasar ödememek için zorluk çıkarıyor’ deme cüretini bile gösterdiler, o dönemde.
Sel felaketinin üzerinden 2.5 ay geçti. Peki, bu süre içinde aynı haksız söylemlerin ve iftiraların devam ettiğini duydunuz mu? Duymadınız değil mi?
Duyamazsınızda... Neden mi? Anlatayım.
HANGİ ŞİRKET NE KADAR ÖDEDİ
Geçenlerde birçok sigorta şirketinin yöneticisi ile, bu süre içinde neler yaptıklarını öğrenmek için konuştum. Şimdi sizlere ödenen sel hasarları ile ilgili şirket bazında bazı rakamlar vereceğim. Dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
Genel Sigorta, oto hasarlarının yüzde 89’unu, konut hasarlarının yüzde 78’ini ve diğer sigortalardaki hasarlarında yüzde 84’ünü ödemiş.
Aksigorta, 12.9 milyon TL ödeyerek, hasarların yüzde 70’ini tamamlamış.
Ray Sigorta, 13.3 milyon TL hasar ödemiş ve hemen hemen selden zarar gören sigortalılarının tamamının zararını karşılamış.
Işık Sigorta’nın ödemesi gereken toplam hasar rakamı 13.3 milyon TL ve 2.5 ay sürede şirket 11.1 milyon TL’sini ödemiş.
Axa Sigorta ise, bin 526 adet sigortalısına toplam 75 milyon TL ödeme yapmış. Geri kalan kısım ise 3-4 milyon TL kadar ki, onu da önümüzdeki günlerde ödeyecek. Yani, Axa Sigorta, hasarlarının yüzde 90 yakınını ödeyip, bitirmiş ki, sel felaketinde en çok hasar ödeyecek şirketlerin başında geliyordu.
Finans Sigorta’nın ödemesi gereken toplam hasar rakamı 11.3 milyon TL’ymiş ve şirket yüzde 80’ini bugüne kadar ödemiş. Geri kalanı ise Kasım ayı sonunda bitirecek.
Eureko Sigortaise, sel felaketinde 531 hasar dosyasının 500’e yakınını ödemiş. Şirketin zarar gören sigortalılara ödediği toplam rakam ise 33 milyon TL.
Yapı Kredi Sigorta’ya ise, toplam 542 adet hasar başvurusu yapılmış ve şirket yüzde 90’ını ödemiş. Ödenen rakam tutarı ise, 17 milyon TL.
ZAFER ÇAĞLAYAN NE DEMİŞTİ
Bunlar görüştüğüm sigorta şirketlerinden aldığım rakamlar. Ki, çoğu zaten sektörün büyük şirketleri ve sel hasarının da en çok vurduğu şirketler.
Lafı fazla uzatmaya gerek yok. 2.5 ay gibi kısa bir sürede, sel felaketinin yol açtığı hasarın yüzde 80’inine yakını ödenmiş. Hangi sektör ödemiş? Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın kastettiği, hasarı ödememek ya da en aza indirgemek için ellerinden geleni yapan şirketlerin oluşturduğu sektör.
Şunu da belirteyim. Şirket yöneticileri ile görüşmelerimde açıkça hasarların neden tamamının ödenmediğini de sordum. Aldığım cevabı aynen sizlerle paylaşıyorum: “Bekleyen hasar dosyalarının tamamına yakını, sigortalılardan temin edilemeyen belgeler sebebiyle beklemektedir.”
Şimdi anladınız mı, 2.5 ay önce sigortacılar için haksız iddialarda bulunup, suçlayanların seslerinin neden çıkmadığını.
Peki, bu durumda birilerinin çıkıp, bu sektörden ve bu sektördeki şirketlerden özür dilemesi gerekmiyor mu?Başta da Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın.
Paylaş