Paylaş
Böylece, prim ödemek istemeyen işverenlerin neler yapacağı da netleşti.
Bilmeyenler vardır diye, ‘işbaşı eğitim’ konusuna kısaca değineyim. Hükümetin, işsizliğin azaltılması amacıyla başlattığı çalışmalardan biri de işbaşı eğitim. İSKUR aracılığıyla yürütülen çalışma, kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim edinmelerini amaçlıyor ve bu sayede işsizler mesleki yeterliliklerini geliştirebiliyor, tecrübe ediniyor.
Bu çerçevede de 2015’in Nisan ayında çıkan Torba Yasa ile işyerlerine teşvik getirildi, ancak uzun süre uygulamanın nasıl olacağı yönünde SGK’nın genelge yayınlaması beklendi. İşte o genelge, geçen hafta yayınlandı.
TEŞVİK ÇIKTI, GENELGE YAYINLANDI
Öncelikle bu imkandan yararlanacak olan hem işsizlerin hem de işverenlerin İŞKUR’a kayıtlı olması gerekiyor. İşbaşı eğitim programını işverenler düzenleyebileceği gibi programa katılacak kişileri kendileri de seçebiliyor. Eğer, işveren, program düzenleyecek kişi bulamazsa istediği vasıfta kişileri İŞKUR’dan talep edebiliyor.
Peki, bu uygulamadan hangi işverenler yararlanabilecek? Aslında, bünyesinde en az iki sigortalı çalıştıran tüm işyerleri işbaşı eğitim programından faydalanabilecek; işe alacağı kişileri işin başında görme fırsatı bulacak. Tek bir şart var; o da, işyerinde kaçak işçi çalıştırmamak.
48 AY PRİM İŞSİZLİK FONUNDAN
Gelelim, uygulamanın işverene avantajına. 2016’nın sonuna kadar işbaşı eğitim programını tamamlayan 18-29 yaş arasındaki kişilerin işveren tarafından 3 ay içinde işe alınması halinde primleri işsizlik fonundan ödenecek. İşveren imalat sanayinde faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay boyunca işe alacağı kişilerin primleri işsizlik fonundan karşılanacak. Ayrıca işveren, 2015’in Haziran ayına kadar başlayan işbaşı eğitim programına katılan kişileri işe alırsa 42 aylık süre 48 aya, 30 aylık süre de 36 aya uzatılacak.
Tabii uygulama sadece 29 yaşla sınırlı değil. İşbaşı eğitim uygulaması kapsamında 30 yaşından büyüklerin işe alınması halinde de 6 aydan 30 aya kadar yine primler işsizlik fonundan ödenecek.Uygulamanın çalışana faydası ise, işbaşı eğitim programına katılan kişiler aylık 1.300 lira yani, asgari ücret üzerinden gelir elde edecekler.
DANIŞMA KÖŞESİ
21 Aralık tarihinde sigorta çıkışım yapıldı. İlerleyen süreçte yararıma olacağını düşündüğüm için sigorta primlerimi dışarıdan kendim üstlenmek istiyorum. Acaba bu mümkün mü? Pelin Altıparmak
Çalışmadığınız dönemlerde primlerinizi dışarıdan ödeyerek hem emekli olma hem de sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edebilirsiniz. Buna da isteğe bağlı sigortalılık deniyor. Bunun da bazı şartları var. Türkiye’de ikamet etmek, 18 yaşını doldurmuş olmak ve sosyal güvenlik kanunlarına göre herhangi bir kurumdan aylık almıyor olmak.
Paylaş