KOBİ ve ihracatçının finansman sorunu çözülüyor

Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı, ama gündemin yoğunluğu nedeniyle arada kaynadı gitti. Mehmet Şimşek’in açıklamaları iyi okunursa, gerçekten de reform niteliğinde bir düzenleme geliyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı, ama gündemin yoğunluğu nedeniyle arada kaynadı gitti. Mehmet Şimşek’in açıklamaları iyi okunursa, gerçekten de reform niteliğinde bir düzenleme geliyor. KOBİ ve ihracatçıların finansman sıkıntısını gidermek için yeni bir sistem kurgulanıyor. Bu çerçevede kredi kefalet sistemi tamamen değiştirilecek ve Hazine, ihracatçıya yüzde 100, KOBİ’lere ise yüzde 85 kefalet sağlayacak.

 

Bu satırları okuyunca eminim çoğunluk, ‘kredi kefalet sistemi de nedir?’ diye soracaktır. Haksız sayılmazsınız çoğu işletmenin haberi yok, haberi olana da faydası yok.

 

Kısaca özetlersek; kredi kefalet sistemi ile teminat sorunu çeken işletmelerin, özellikle de KOBİ’lerin, uzun vadeli ve uygun maliyetli finansmana ulaşmaları için kefalet desteği veriliyor. Bu sistem de 20 yıldan fazla Kredi Garanti Fonu (KGF) üzerinden yürüyor.

 

Haberin Devamı

20 MİLYAR TL’LİK KREDİ İMKâNI

 

Peki, etkin mi? Araştırma yaptım, 21 yılda Kredi Garanti Fonu’na 33 bin 624 kefalet talebi gelmiş, 9,6 milyar TL’lik kefalet verilmiş. 21 yılda verilen kefalet tutarı hepi topu 9,6 milyar lira. Nitekim Mehmet Şimşek açıklamasında, Kredi Garanti Fonu tarafından uygulanan Hazine destekli kefalet sistemi ile istenilen hedeflere ulaşılmanın mümkün olmadığı gerekçesiyle yeni düzenlemeye gittiklerini söyledi. Şu bilgiyi de vereyim, 2009 yılında Hazine tarafından KGF’ye ayrılan 1 milyar liralık kaynak, geçen sene 2 milyar liraya çıkartıldı. Ama bu kaynağın tamamı kullandırılmadı.

 

Yeni düzenlemede ise Hazine’nin ayırdığı 2 milyar liralık kaynağın tamamı hem KOBİ’lere hem de ihracatçılara kullandırılacak ki, bu da 20 milyar liralık kredi imkanı anlamına geliyor. Yapılan düzenlemenin uygulamaya geçmesi halinde, bankaların, KOBİ ya da ihracatçı şirkete kredi vermeyi uygun görmesi halinde, Hazine kefaleti devreye girecek ve hem kefalet talebi kısa sürede karşılanacak hem de ihtiyaç duyulan finansmana ulaşılacak. Tabi, burada en önemli nokta; bankaların, krediye uygunluk vermesi ki, KOBİ’lerin en önemli sorunu da bu zaten.

 

Haberin Devamı

MEHMET ŞİMŞEK AÇIKLADI

 

Düzenlemede; ihracatçılara, Eximbank’ın sağladığı kredilere yüzde 100’e kadar kefalet sağlanırken, bankalar tarafından yine ihracatçılara verilecek kredilerde ise bu oran yüzde 85 olacak.

 

Mehmet Şimşek de açıkladı, yeni sistemin en önemli özelliği de kefalette, portföy garanti sisteminin uygulanacak olması. Daha açık bir anlatımla; kefalet için yapılacak başvurular tek tek incelenmeyecek, banka ile genel bir anlaşmaya varılacak ve kriterlere uygun tüm kredilere otomatik kefalet sağlanacak. Böylece, kefalet talepleri uzun uzadıya incelenip, vakit kaybetmeden, KOBİ’ye destek olunacak.

 

Başta da belirttim, arada kaynadı gitti, ama gerçekten de reform niteliğinde bir düzenleme. Yeter ki, sözde kalmasın, biran önce uygulamaya geçsin. Geçsin ki, bugün için gerek ihracatçının gerekse de KOBİ’nin en büyük sorunu olan ucuz ve uzun vadeli finansmana kolay ulaşım sağlanabilsin.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları