Okul seçme dönemi

Çocuğu ilkokula başlayacak olan anne babalar sıkıntılı bir döneme girdi. Geçen yıldan okulunu belirleyenlerin bile kafası karışık.

Herkes birbirine "Sen çocuğunu hangi okula göndereceksin?" sorusunu soruyor. Ama ne yazık ki yanıt herkes için aynı değil.

Geçen yıl yaşadığım kabusu hatırladıkça bu yıl çocuğu ilkokula başlayacak olan anne babalara acıyorum. Ne zor şeydir okul seçmek... Süre kısaldıkça, kafan karışır, olasılıklar birbirine daha yaklaşır ve rüyaların kabusa döner.

Eskiden okul seçmek bu kadar zor değildi. Eve en yakın okul ’en iyi okuldur’ zihniyetiyle hareket edilir, hiç kimse de "Sen çocuğunu hangi okula gönderiyorsun?" sorusunu sormazdı. Çünkü çocuklar genellikle mahallenin ilkokuluna giderlerdi. Şimdi öyle mi? Eş seçer gibi okul seçiliyor.

Geçen yıl kızını anaokuluna başlatan bir arkadaşım, göndereceği ilkokula da karar vermiş, hatta kuralarına katılmak için hazırlıklarını tamamlamıştı. Şimdi sordum, vazgeçmiş ve kafası fena halde karışmış. Kiminle bu konuyu konuşacak olsam hepsi aynı soruların yanıtını arıyor. Çoğu Nehir’i hangi okula gönderdiğimi soruyor. Bu yönde karar vereceklerini söylüyorlar. Ancak unutulan çok önemli bir ayrıntı var; her ailenin seçim kriterleri ve öncelikleri farklı.

Liste yapın

Okullar arasında ciddi farklar var. Aslında her çocuk, özel okulların sunduğu olanakları hak ediyor. Aileler de çocuğunun en iyi okula gitmesini istiyor. Şartlar gereği bu isteğin hayata geçmesi çok zor. Bu nedenle, öncelikle çocuğunuzun geleceğiyle ilgili planlarınıza göz atmalısınız.

Bazı aileler Anadolu liselerine, fen liselerine öğrenci kazandıran okulların başarısından etkilenirken, başka aileler için çocuğunun sosyal ağırlıklı bir okulda başarı kazanması daha önemli. Bu seçimde çocuğunuzu iyi tanımanız birinci kuraldır. Çekingen mi, asosyal mi, sosyal mi, ilgi alanları nedir, hangi ortamlarda daha mutlu oluyor?

Okul seçimini çocuğuna bırakan aileler var. Çocuk da en yakın arkadaşının gittiği okulu istiyor. Unutulan bir nokta da çocukların, bu yaşta okul seçim kararını verebilecek olgunlukta olmadıkları. Günahıyla, sevabıyla, bu seçimin sorumluluğunu anne baba olarak sizin üstlenmeniz gerekiyor.

Kayıt dönemlerinde kulaktan kulağa söylentiler çoğalır. Siz siz olun, okul hakkında sadece duyduklarınıza güvenerek karar vermeyin. Kafanızdaki okulları bizzat görerek ve yetkilileri ile görüşerek bilgi edinin. Seçim yapmadan önce bir liste hazırlayın ama bu liste çok uzun olmasın. Listenizdeki okulları tek tek gezin. Çocuğunuzu okula kesin kararınızı verdikten sonra götürün.

Sık okul değiştirmeyin

Tanımak için gittiğiniz her okulun eğitim ve öğretim felsefesini öğrenin. Eğitim programı işlenirken hangi öğretim metotlarının uygulandığına dikkat edin. Görüşme esnasında edindiğiniz bilgilerin okulu gezerken göreceğiniz eğitim uygulamaları ile ne ölçüde örtüştüğünü tespit etmeye çalışın. Anlatılanlar gerçekten hayata geçiriliyor mu yoksa sadece sözde mi kalıyor bunu belirleyin.

Öğretmen faktörünü de unutmamak gerekir. Çocuğunuzun öğretmeniyle kuracağı iletişim tüm eğitim hayatını etkileyecektir. Öğretmeni yüzünden okuldan soğuyan çok çocuk var. Okulun kurumsallaşmış olması da diğer önemli faktördür. Çocuğunuzu bir okula başlattıktan sonra çok ciddi bir sorun yaşamadığınız sürece okul değiştirmeyi düşünmeyin. Çünkü çocuğunuzun eğitiminde yapacağınız en ciddi hata çok sık okul değiştirmektir.

Bazı okullar kura ile öğrenci alıyor, etüt ve beslenme okulları ise sadece çalışan annelerin çocuklarını kaydediyor. Zorunlu olmayan ama nedense milyarların konuşulduğu okul kayıt paraları da cabası. Aman bu kayıtlar, kafanız gibi bütçenizi de karıştırmasın.

Seçim yapmak işin en zor kısmı. Kayıtlardan sonra derin bir nefes alacaksınız. Umutsuzluğa kapılmayın, yüreğinizin sesini dinleyin.

Gezin tanıyın

Eğer birkaç okul arasında seçim yapamıyorsanız, liste hazırlayın ve okulları tek tek gezin. Fiziki şartlarını, eğitim-öğretim felsefesini öğrenin. İçinize hangi okul siniyorsa, kaydınızı yaptırın.

Bu kriterlere dikkat

Okul temiz ve hijyen olmalı

Sınıflar kalabalık olmamalı

Sosyal etkinliklere önem verilmeli

Çocukların kullanacağı yeterli eğitici materyal bulunmalı

Okul bahçesi oyuna elverişli olmalı

Rehberlik bölümü olmalı

Sık öğretmen değiştiren bir kurum tercih edilmemeli

Okul içi ve bahçesinde güvenlik sağlanmalı

Çocuklar ve öğretmenler için yeterli kitaplığı olmalı


Baba Beni Okula Gönder

Yaratıcı, eğitici ve yenilikçi oyun ve konsolları üreticisi Nintendo, Milliyet Gazetesi ve Doğan Grubu Televizyonları desteğiyle 22-23 Nisan günleri 11.00-17.00 arasında Akmerkez’de bir festival düzenliyor. Çocuklar, Super Mario Futbol Turnuvası’’da attıkları her gol için ’Baba Beni Okula Gönder’ kampanyasına katkıda bulunuyor. Super Mario Smash Football’u oynayan çocuklar adına Nintendo, atılan her gol için kampanyaya 1 YTL katkıda bulunacak. Nintendo, 2 günün sonunda atılan gollerin sayısı kadar Yeni Türk Lirası’nı kampanyaya aktaracak.

Oyuncak Müzesi Galleria’da

Çocukluk kahramanlarının ve oyunların figürlerini bir koleksiyon haline getiren değerli şair, yazar Sunay Akın’ın geçtiğimiz yıl açtığı İstanbul Oyuncak Müzesi’ndeki koleksiyonu, çocuklara ve içindeki çocuğu neşelendirmek isteyen herkesin görebilmesi için 22 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında Galleria’da sergileniyor. "Al misketlerini, ver bebeklerimi" dediğimiz, onları paylaşamadığımız ve onlarla hayal dünyasının kapılarını araladığımız oyuncaklar artık çok yakınınızda.
Yazarın Tüm Yazıları