Anne babalar çocuklarının her cümlesini ve davranışını olağanüstü bulur. Zaten yeni nesil çocukların büyük bölümü, farklılığını küçük yaşlarda ortaya koyuyor.
Bu çocuklarla baş etmek gerçekten zor. Çocuğuyla baş edemediği için özgüvenini kaybeden ebeveynlerden biri de benim.
vünmek gibi olmasın ama akıllı bir kadınımdır. IQ düzeyim hatırı sayılır bir düzeyde. Ama bu yaşıma ve aklıma rağmen ben kızıma ne laf yetiştirebiliyorum ne de onunla başa çıkabiliyorum. Kendimden şüphe etmeye başladım. Hangimizin daha akıllı olduğu konusuna netlik getirebilsem rahatlayacağım. Yoksa, ‘Talihin elinde oyuncak oldum’ şarkısını ‘Nehir’in elinde oyuncak oldum’ şeklinde değiştirip, sırf kendime eziyet olsun diye dilimden düşürmeyeceğim.
Her anne baba çocuğunun zeki, akıllı olmasını ister, bununla ilgili en küçük bir davranış ya da söz duyduğunda bire bin katarak anlatmaya bayılır. Bir süre öncesine kadar ben de bu grubun içindeydim. Ama artık abartmama gerek kalmıyor. Nehir hanım, bir karış boyuyla dudağımızı uçuklatıyor. Nereden buluyor o sözleri, ışık hızla yüzüme şırak diye nasıl yapıştırıyor anlamıyorum.
Kendime olan güvenimi kaybetmek üzereyim. Sanıyorum, bir kişisel gelişim uzmanının yardımına ihtiyacım var. Bir uzmanın kaybettiğim özgüvenimi bana geri vermesi lazım. Sevgili anne babalar, ben hiçbir şey söylemek istemiyorum. Lütfen aşağıdaki diyalogları okuyun ve karar verin. Bu mezalime daha ne kadar süre tek başıma katlanabilirim?
***
-Nehir, yarın benimle dergiye gelmek istiyorsan, en geç dokuz buçukta yatakta olman gerekiyor, yoksa gelemezsin.
- Anne sen beni koyun sandın galiba?
- !!!!!
***
Herkes bana acıyor
Eskişehir’den İstanbul’a dönüş yolundayız, direksiyonda kardeşim var. Annem bir ara bana dönüp; ‘Yoruldun mu?’ diye sorma gafletinde bulunuyor. Ben daha yanıt veremeden Nehir atılıyor;
- Anneanne, görmüyor musun arabayı kullanan annem değil, dayım. Annem oturduğu yerde niye yorulsun ki!
- !!!!
***
Arife günü Acıbadem Hastanesi’ndeyiz. Ben ultrason çekimi için içeri girdiğimde, Nehir çalışanlara manevi işkenceye başlıyor. Onlar da kibarlıklarını bozmayıp, muhabbet olsun diye Nehir’e adını sorma gafletinde bulunuyorlar.
- Senin adın ne?
- Nehir Arat.
- Ultrason çekilen annen mi? Onun adı ne?
- Nilüfer Kas.
- Niye sizin soyadınız farklı?
- Herkes kendi babasının soyadını taşır.
- !!!!!
***
Nehir, dayısıyla İngilizce alıştırma yapıyor. Dayısının sorularına İngilizce yanıt veriyor.
- Who is your best friend? (En iyi arkadaşın kim?)
- My best friend is my mom. (Benim en iyi arkadaşım annem)
Lütfen bakar mısınız? Çocuk, İngilizce konuşurken bile usta bir stratejist gibi davranıyor. Doğal olarak bu diyaloga şahit olan herkes şapka çıkartıyor.
***
Özel hayatın gizliliği
- Kızım, niye canın sıkkın?
- Turgut’la kavga ettik anne. (Sınıftan arkadaşı)
- Niye kavga ettiniz?
- Bana ‘Sana aşık olduğumu herkese söyleyeceğim’ dedi.
- Eee, ne var bunda?
- Bize ait, özel olan bir şeyi neden başkalarına anlatalım ki! Önemli olan bizim bilmemiz. Ben başkaları öğrensin istemedim, küstüm.
***
Babası soruyor;
- Nehir, Turgut’la nasıl gidiyor, onunla hala sevgili misiniz?
- Hayır, baba. Biz şimdi çok iyi iki dostuz.
- Neden?
- Bu yaşta sevgili değil, iki iyi dost olmamızın daha doğru olduğuna karar verdim.
- !!!!
***
Nehir, burnunu karıştırırken göz göze geldiklerinde Füsun’a yakalandığını anlıyor. Hemen elini çekip yaptığı hareketi savunuyor;
- Burnumun ucu kaşındı da!
- !!!!
Son birkaç aydan hatırlayabildiklerim bunlar. Bu hain yanıtları veren şahıs, 1.20 boyunca, 24 kilo ağırlığında, henüz 6 yaşını doldurmamış bir velet. Çocuğuna laf yetiştiremeyen, bazen kendini yetersiz hisseden, aynı dertten muzdarip olan başka anne babaların da var olduğuna inanıyorum.
Bu hain çocuklara karşı birleşmeye ‘Özgüvenini kaybetmiş anne babalar platformu’ kurmaya ne derseniz? Anneyiz, haklıyız, kazanacağız!!!
Analitik düşünen çocuklar
Yeni nesil çocuklar analitik düşünme yetisine sahipler
Özgüveni yüksek çocuklar, her platformda duygu ve düşüncelerini rahatlıkla dile getirebiliyor
Analitik düşünen çocuk, etrafındaki her şeyi sorguluma ihtiyacı hissediyor
Anne babasının fikirlerine karşı görüş geliştiriyor
İnandığı fikirleri dayanaklarıyla birlikte açıklamayı tercih ediyor
Bu çocukları susturmak yerine düşüncelerine saygı duymak gerekiyor