Güzin Abla’nın 15 aylık torununun yaşadığı ciddi beslenme problemi meğer çoğunluğun da problemiymiş. O günden sonra hem bana, hem Güzin Abla’ya onlarca mail geldi. Ben de sorularınızı Profesör Hilal Mocan’a ilettim, yapılan yanlışları öğrendim.
Banvit’in sponsorluğunda çıkan ‘Çocuğum ve Ben’ dergisinin sorumlusu Nur Öztürk İlk, ‘Güzin Abla’nın da bir derdi var’ yazım üzerine beni, Güzin Abla Feyza Algan’ı, çocuk hastalıkları uzmanı Profesör Hilal Mocan’la bir araya getirmek istediklerini söyledi. Geçen cuma günü hocanın muayenehanesinde bulaşacaktık. Ancak, Feyza Hanım çok ağır bir gribal enfeksiyon geçirdiği için gelemedi.
Ben Hilal Hoca ile baş başa sohbet ettim. Sohbetin sonunda şunu anladım; 7 yıl boyunca içgüdülerimle aldığım kararlar ve uyguladığım yöntemlerin hepsi doğruymuş. Hocaya göre, doktorunuzun söylediklerini dinlemek çok önemli ama içgüdülerinizin yönlendirmesiyle insiyatif kullanmanız her şeyden daha önemli...
MEYVELERİ CAM RENDEDE RENDELEYİN
Profesör Hilal Mocan, 5. ve 6. aydan itibaren ek gıdaya geçildiğinde sebze çorbalarının önce tek sebzeyle yapılmasını öneriyor. Çocuğun bu gıdalara alerjisi olup olmadığı ancak bu yöntemle tespit edilebilir. 1 yaşına kadar inek sütü verilmemeli. Süte başlarken sabah saatinde vermeyin. Az miktarda verin ve reaksiyon olup olmadığını iyi gözlemleyin.
Elma, armut, siyah üzüm, havuç, tatlı mandalina veya portakalın suyunu karıştırıp bebeğinize vermelisiniz. Meyve suyu elde etmek için bu meyveleri cam rendede rendeleyip, tülbentte sıkmanız gerekiyor. Püreye geçtikten sonra tülbentten geçirmenize gerek yok. 6. aydan sonra bu meyvelere 1 dilim muz veya çekirdeksiz kivi ilave edebilirsiniz. Eğer bebeğinizde deri döküntüsü, kızarıklık, ishal, kusma, kabızlık gibi belirtiler varsa herhangi birine karşı reaksiyon göstermiş olabilir.
Hilal Hoca, beslenmede en büyük yanlışın davranışlardan kaynaklandığını söylüyor ve ‘Çocuğunuzla inatlaşmayın’ diyor. Çocuklar bir yetişkinden daha inatçı. Yemek sırasında çocuğunuz yemiyorsa ısrar etmeyin, ikram etmeyi deneyin. Yemeyi reddediyorsa kaldırın. Öteki öğüne kadar abur cubur yiyecekler vermeyin.
Beslenme konusunda yaşadığınız problemi gerçekten halletmek istiyorsanız kararlı olacaksınız. Yan odada ağlasanız bile bunu çocuğunuza göstermeyeceksiniz.
Hilal Hoca, bu sorunla kendisine gelen ailelere ve çocuklara 3-7gün arası bir süre tanıyormuş. Çocukların inadı genellikle 24 saat içinde kırılıyormuş. Ama, anne babanın doktoru dinlemeleri şart. Aile büyükleri çocukları şımartmayacak. Anne babanın rest çektiği durumlarda anneanne, dede, büyükanne devreye girip ‘gel bakalım’ deyip çocuğu yanına çekmeyecek.
Baskı ve stres altında, depresif, panik atağı olan anneler çocuklarda beslenme problemi yaratıyor.
ÇOCUK YEMEDİKÇE ANNE DEPRESİF OLUYOR
Çocukların sağlıklı beslenmesi için aile huzuru çok önemli. Çocuk çoğunlukla, evdeki huzursuzluk ve annenin gerginliği yüzünden yemek yemeyi reddediyor.
Çocuk yemeyi reddettikçe anne daha çok geriliyor, çocuk yemekten tamamen uzaklaşıyor. Ev içindeki elektrik, beslenmeyi olumlu ya da olumsuz etkiliyor. Aile içi yaklaşımda sorun varsa, çocuğunuzu suçlamak yerine kendinize dönüp bakın. Çalışan anneler, çoğunlukla suçluluk duyuyor. Suçluluğunu bastırmak için eve döndüğünde tüm konsantrasyonunu çocuk üzerine yönlendiriyor. Çocuk kilitleniyor. Anne yemesi için zorluyor ve sonuç ortada.
Hastalık döneminde çocuklar genellikle iştahsız olur, bu dönemde çocuğu zorlamayın.
Fast food yedirmeyin
Hilal Hoca’nın en önemli uyarısı fast food yiyeceklerle ilgili oldu. Anne ve babalara ‘kesinlikle çocuğunuza hamburger, dışarıda patates kızartması yedirmeyin’ diyor. Buna asitli içecekler de dahil. Ayda bir belki ama daha fazlası zararlı.
2 yaşına kadar fındık büyüklüğünde tereyağ öneriyor. Bu da gelecekte kolesterol kontrolü için gerekli. 2 yaşından sonra tüm yemeklerinde zeytinyağı kullanın.
Çocukları yemek yemeye ikna etmek için televizyon karşısına geçmeyin. Çoğu bebek, reklam eşliğinde yemeğini yemeye o kadar alışmış ki, reklam olmadığında ağzını bile açmıyor.
Yeni bebek sahibi olan annelerin, başlangıçta not alması önemli. Hangi gıdayı reddettiğini, sütü sevip sevmediğini, hangi meyve için ağzını daha çok açtığını ya da bir gıdanın yarattığı alerjiyi not alırsanız, doktorunuzun işini kolaylaştırmış olursunuz.
Güzin Abla’nın sorununa gelince; Öyle evde pişen her yemeğe çocuk iştirak ettirilmemeli. Ne de olsa, aileye pişirilen yemeklerin içinde salça, baharat, tuz oluyor. Çocukların yemeklerinde ise bu maddeler yer almamalı. Patlıcan, bakla, beyaz lahana da vermeyin.
Bazı annelere şaşırıyorum. Ağzının etrafı acı biber nedeniyle kıpkırmızı olan bebekler görüyorum. Bir lokma yemek veriyor, bir yudum su içiriyor. Çocuğun ağzı böylece yanmayacak.
Ben çorbaya 4 aylıkken geçtim. Nehir’in minik bir tenceresi vardı. Her öğün için taze çorba hazırlardım. Beslenmesi konusunda hiç üşenmedim ama taviz de vermedim. Son iki yıldır biz ne yiyorsak, o da onu yiyor. Sağlıklı beslenme kurallarına uygun yemek pişirdiğimiz için gönlümüz rahat.
Nehir, kahvaltı ve öğle yemeği saatlerinde okulda oluyor. Açıkçası, kızıma doğru bir yeme alışkanlığı kazandırdığım için gözüm arkada kalmıyor. Darısı her annenin başına.