Eğitimsizlik her alanda özgürlüğü kısıtlıyor. Birçoğunuzun, engelsiz olanların bile zorlandığı bir ülkede engellilerin işlerinin çok daha zor olduğuna inandığınızı biliyorum. Haklısınız ama bu olumsuzluğun, önyargı zincirinin bir şekilde kırılması lazım. Bazen umut etmek gerekir.
Engellilere yönelik başlatılan “Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyası ne yazık ki istenildiği kadar verimli geçmiyor. Çünkü ne engelli yetişkinler ne de engelli çocuğu olan aileler engellilerin eğitimine inanıyor. Türkiye’de engelli sayısı genel nüfusun yüzde 12’si kadar. Yani yaklaşık 8,5 milyon engelli var. Eğitim çağındaki engellilerin yüzde 70’i ya okuma yazma bilmiyor ya da ilkokul mezunu... Engelli çocuklar evden çıkarılmıyor. Ailelerin engelli çocukları okula göndermemelerinin çeşitli nedenleri var. Öncelikle çocuklarının istismar edileceğini düşünüyorlar. Eğitimli olsa bile sosyal ve iş yaşamında var olamayacaklarına inanıyorlar. Ayrıca engelli çocukları okula götürüp getirirken zorluk yaşıyorlar.
Bir anne olarak onları bu endişelerinde haklı buluyorum. Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu Üsküdar’da... Bu okula Halkalı’dan gelen çocuk var. ıstanbul trafiğini göz önüne alırsak, bu çocukların en az 4 saati yolda geçiyor. Perişanlık. Ancak iyi bir haberim var. Bu kampanya dahilinde Esenyurt’ta bir engelli okulu inşa ediliyor. En azından Avrupa yakasında oturan çocuklar her gün Anadolu yakasına taşınmak zorunda kalmayacak. Bu okul ayrıca engelli çocukların eğitim göreceği ilk özel kolej olacak. Her sınıfta 8 kişinin eğitim göreceği özel kolej, ücretsiz öğrenci alacak. Bu kolejde 0-6 yaş okul öncesi eğitim de verilecek. Kendisi de görme engelli olan ıstanbul Milletvekili Lokman Ayva, aslında engelliler için çok doğru bir model. 11 yaşında geçirdiği menenjit sonucu görme yeteneğini kaybeden Ayva, engeline rağmen başarılı bir eğitim hayatı geçirdi. Boğaziçi Üniversitesi ıktisadi ve ıdari Bilimler Fakültesi ışletme Bölümü’nü bitirdi, üstüne üstlük Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. şimdi kendi gibi engelli olanlar için var gücüyle mücadele veriyor. Ankara, ıstanbul, Kayseri, Malatya gibi engelli okullarının bulunduğu iller arasında mekik dokuyor. Görme engeline rağmen bu kadar özgürce hareket etmesinin, milletvekili olarak Meclis’te görev yapabilmesinin tek nedeni ise iyi bir eğitim alması...
Kurs var katılan yok
Eğitimsizlik her alanda özgürlüğü kısıtlıyor. Birçoğunuzun, engelsiz olanların bile zorlandığı bir ülkede engellilerin işlerinin çok daha zor olduğuna inandığınızı biliyorum. Haklısınız ama bu olumsuzluğun, önyargı zincirinin bir şekilde kırılması lazım. Bazen umut etmek gerekir. Bazen umut etmek iyidir.
Mesela artık sağır ve dilsizler de yabancı dil öğrenebilecek. Türkiye’nin görme ve işitme engelli doktorlara, mühendislere alışması lazım. Türkiye bunlara alışırken, ailelerin engelli çocuklarını engelsizmiş gibi dışarı çıkarması lazım. Devletin engellilerin hayatını kolaylaştırması, ailelere destek olması lazım.
Engellilerin eğitim görmesi lazım. Çünkü Türkiye ış ve ışçi Bulma Kurumu’na başvuruda bulunan işsiz engellilerin yüzde 80’i ya okur-yazar değil ya da ilköğretim düzeyinde eğitimli... Engellilerin neredeyse yüzde 70’i çalışabilecek durumda ama engellerinden dolayı değil, herhangi bir eğitime sahip olamadıklarından iş bulamıyorlar. Üniversite mezunlarının işsiz olduğu bir ülkede engellilerin eğitim almadan, iş hayatının ve sosyal hayatın bir parçası olması imkânsız.
Bu arada engelliler, aileler eğitim desteği için 0212 444 60 00 numaralı Kampanya ıletişim hattına mesaj bırakmaları halinde önemli bir adım atmış olacaklar. 22 Ağustos’a kadar Türkan Sabancı Görme Engelli Okulu ile ıstanbul Mimar Sinan ışitme Engelli Okulu’nda devam edecek Yetişkin Yatılı Okuma Yazma Kursları’na yaşları 17-55 arasında değişen yetişkinler katılabilir. Kursa katılanların yol masrafları da karşılanıyor.Çeşitli nedenlerle eğitim alamamış yetişkinler, bu eğitimi tamamladıklarında ilköğretimin 5 yıllık bölümünü bitirmiş sayılıyor ve isterlerse bir üst sınıfta eğitime devam etme şansı yakalıyor. Devletin konuyla ilgili tüm yetkili organları kampanyayı sahiplenmiş durumda... Ancak en önemlisi engellilerin, onların ailelerinin ve yakın çevrelerinin kampanyayı sahiplenmeleri. Çünkü 22 Haziran’da başlayan kurslara yeterince katılım yok. Eğitimle her engeli aşmanın yolu, eğitim için kayıt yaptırmaktan geçiyor.