IQ zeká ölçüm testlerinde Picasso ölçüm standartlarına göre 360 üzerinden 357 puan alarak dünyanın ölçülebilmiş en zeki insanı olarak kabul edilen Prof. Dr. Naida Camukova, çocukların zekásının nasıl geliştirilebileceği üzerine önerilerde bulundu.
Geçen hafta sonu Türkiye Özel Okullar Birliği’nin bu yıl altıncısı düzenlenen Antalya Sempozyumu’na katıldım. "Okul Öncesi Eğitimi" sempozyumunun konuşmacısı, IQ zeká ölçüm testlerinde Picasso ölçüm standartlarına göre 360 üzerinden 357 puan alarak dünyanın ölçülebilmiş en zeki insanı olarak kabul edilen Prof. Dr. Naida Camukova’ydı.
300 sayfalık kitabı 2 saatte okuyabilen ve hafızasında 3 bin kitabı ezbere tutan, 1 yaşında konuşmaya başlayan 33 yaşındaki Profesör Naida Camukova, fotoğrafik bir hafızaya sahip.
Halen Dağıstan Devlet Üniversitesi Şarkıyat Fakültesi Öğretim Üyesi olan Camukova, sigara içme ve şiddet eğilimli davranış yaşının her geçen gün daha aşağı indiğini söyledi. Çocuklarda 3-5 yaş arasının kritik olduğunu vurgulayan dünyanın en zeki insanı Camukova, "Bu yaşlarda bir çocuğa görsel ve sözel iletişimle sigaranın zararları ve içilmemesi gerektiği anlatıldığında, çocuk ileriki yaşlarda asla sigara içmiyor. Oysa 6 yaşından sonra verilen eğitimle çocuk yalnızca sigaranın zararları konusunda bilgileniyor. 3-5 yaş arasında verilen eğitimle bir çocuğu Hitler yapabilirsiniz ya da Hitler olmaktan kurtarabilirsiniz. Bu nedenle okul öncesi eğitim ve üstün zekálı çocukların eğitimi önemlidir" dedi.
Konuşmasından sonra sempozyuma katılanların yoğun ilgisi nedeniyle Naida Camukova’yla özel bir röportaj yapmak için sıkı bir kovalamaca yaşadım. Sonunda Camukova’yı bir köşede tek başına yakalayınca merak ettiklerimi sordum.
Camukova, zekánın ne işe yaradığı soruma "Gözümüzde büyüttüğümüz problemleri basite indirgeyerek, beynimizi kullanarak çözmeye yarar. Zeká doğuştan geliştirilmesi gereken bir potansiyeldir. Geliştirmedikçe, her şey gibi, zeká da körelir" yanıtını verdi.
75 üstün zekálı çocuk
Türkiye’de ne kadar üstün zekálı çocuk varmış biliyor musunuz? Her 1 milyon çocuktan biri üstün zekálıymış. Türkiye’nin nüfusu 75 milyon olduğu için Camukova, ülkemizde ortalama 75 tane üstün zekálı çocuk olduğunu düşünüyor.
Camukova, enteresan şeyler söyledi. Mesela, 0-6 yaş arasında çocuklara ahlaki eğitim vermek çok önemliymiş. Çünkü kişinin zekásını kullanmasının yolu ahláki eğitimden geçiyormuş. Camukova "Bir insanın genetik yapısı asgari 400 yıl geriye giderek tespit edilmeli. 400 yıllık geçmişini reddederek üzerine bir şey yapamayız. Uyumsuzluk olur. Örf ve adetleri reddetmek yanlıştır. Köklerinizi reddetmeyeceksiniz" dedi.
Bazı anne-babalar çocuklarının zekásını tespit etmek için test yaptırıyor. Her yaşta bu test yaptırılabilirmiş ama testin özgün olması şart. Marmara Bölgesi’nde yaşayan bir çocuğa yapılan test ile Karadeniz bölgesinde doğup büyüyen bir çocuğa yapılan testin farklı olması gerekiyormuş. Camukova, anne-babalara testlere takılıp kalmamalarını da öneriyor.
Zeká, küçük yaşlarda geliştiriliyor. Ama geliştirmek kadar derinleşmek de önemli. Çocuk ne zaman alıyorsa o zaman verin. Bilgiyi vermenin özel bir yaşı yok.
Başarı konusunda ise Camukova’nın yorumu şöyle: "Doğru çözümlere ulaşmak için strese girmemek ve ne yapacağını değil ne yapmak istediğini bilmek gerekir."
Çocuğunuzun zekásını geliştirmek istiyorsanız şu beş kuralı aklınızdan çıkarmayın:
1- Çocuğu doğduğu andan itibaren bir birey olarak kabul edin.
2- Çocukluğunu yaşamasına olanak tanıyın.
3- Akranlarıyla ve büyükleriyle iletişimini geliştirin.
4- İsteklerini yerine getirin, ama bir sonraki aşamayı düşünmesini sağlayın.
5- Çevreye güven, kendine özgüven duymasını sağlayın.