Aileler, çocuklarıyla birlikte sorunsuz ve rahat bir tatil geçirmenin pek mümkün olmadığını düşünse de turizmciler "Siz tatil yaparken çocuğunuz eğlensin" sloganıyla hizmet veriyor. Anlayacağınız, çocuklu tatil sendromu yaşayanlar için ideal tatil mekanları mevcut
Pınar anneme kardeşimi şikayet etmiş. Kaç yıldır aynı terane... Kardeşim tatile giderken Ateş’i götürmek istemiyor. Pınar da oğlunu bırakıp gitmek istemiyor. Üçü beraber gittiklerinde ise mutlaka maraza çıkıyor. Çünkü Ateş yerinde bir dakika bile durmuyor. Annesi onun peşinden koşunca kardeşim yemekleri tek başına yemek, havuza tek başına girmek, sohbeti de içinden etmek durumunda kalıyor. Her yıl tatil onlar için "Ateş’le mi, Ateş’siz mi?" ikileminin yaşandığı bir çelişki haline geldi.
Çocukla gerçek anlamda tatil yapılabilir mi? Bu sorunun yanıtı, çocuğun yaşına, kişiliğine, hareketlilik durumuna, cinsiyetine ve gidilen yerin olanaklarına göre değişiyor. Çok huzurlu bir tatili unutun ama yapacağınız doğru seçimlerle tatilin bir kabusa dönmesini engellemek mümkün olabilir.
Turizmciler artık çocuk odaklı hizmete büyük önem veriyor. Çocuk üzerine çalışan daha çok kazanıyor, daha çok tercih ediliyor. Çocuğunuzla, hiçbir sosyal olanağı olmayan bir otel yerine çocuklar için hemen hemen her şeyin düşünüldüğü bir tatil köyünde daha rahat edersiniz. Zaten çocuklu aileler bütçeleri elverdiğince tatil köylerine gidiyor.
Nehir’le tatil deyince bir dakika duruyorum. Geçen yıla kadar bizim tatiller işkenceye dönüşüyordu. Hillside Beach Club’ta geçirdiğimiz üç günün ardından ’çocuklu tatil sendromu’nu atlattım. Bu yıl temmuz ayında tatil planları yaparken geçen hafta sonu Ölüdeniz’deki Lykia World’e gittik. Büyüklüğünü görünce resmen başım döndü.
Nehir’in büyüdüğünü bu kısa tatilde daha iyi anladım. Eskiye oranla daha uyum içindeydi, itirazları asgariye inmişti ama inatçılığından hiçbir şey kaybetmemişti. Lykia World’un kurulduğu koyun havasından mıdır nedir geç saatte yatmamıza rağmen sabah 08.00’de ayaktaydık. Oysa biz her tatilde geç kahvaltıya gitmeyi alışkanlık edinmiş bir aileyiz.
Kahvaltının ardından oksijeni ciğerlerimize çeke çeke plaja indiğimizde denizin azizliğine uğradık. Zaten Nehir’in denize girmeye niyeti yoktu, dalgalar bizim ikna sözcüklerimizi tümden alıp götürdü. Annemi plajda bırakıp havuza çıktığımızda Nehir de hedefine ulaşmış oldu. Öğle yemeği hariç yaklaşık 4 saat havuzdan çıkmadı.
Sağımda solumda güneşlenenlerin her birinin en az ikişer, üçer çocuğu var. Sanıyorum, tek ya da en fazla iki çocuk yapmak biz Türklere mahsus bir durum haline geldi. Avrupalı ya hiç çocuk yapmıyor ya da en az üç çocuk doğuruyor.
Her gittiğim yerde gazetecilik damarlarım kabarıyor. Bulduğum yetkilileri soru yağmuruna tutuyorum. Mesela Lykia World’e gelenlerin yüzde 80’ini yabancı turistler oluşturuyormuş. Bizim gibi 3-5 gün kalmıyorlarmış. 20 gün kalanlar, hatta yıllardır üst üste gelenler varmış. Üçer, dörder çocuklu ailelerin bu kadar rahat tatil yapmasını şaşkınlıkla izledim. Adamlar, iki yaşında, pati pati yürüyen çocuklarını sabah Çocuk Cenneti’ne bırakıyor, akşam alıyorlar.
Bizim kaldığımız hafta sonunda tatil köyünde 500 kadar çocuk varmış ama ortada çok az çocuk dolaşıyordu. O çocukların büyük bölümü de Türk ailelerin çocuklarıydı. Ya bizim çocuklarımız bizim eteğimizden ayrılmak istemiyor ya da yabancı ailelerin çocukları gibi sosyal değiller. Çocuklar kahvaltının ardından Çocuk Cenneti’ne gidip, akşam yemeğinde geri dönüyorlar.
Çocukları bu kadar cezbeden şeyin ne olduğunu merak ettim. Nehir’i Çocuk Cenneti’ne götürmeye ikna edemeyince yalnız gittim. 22 bin metrekarelik alana sahip olan bölge tamamen çocuklara ait. Sabah 09.00’dan akşam 22.30’a kadar hizmet veriyor.
Çocuk Cenneti’nin sorumlusu, Azeri bir doktor. Herkes ona Dr. Fatik (asıl adı Fathulla Hüseyinov) diye hitap ediyor.
Dr. Fatik, Lykia World’daki Çocuk Cenneti animasyon ekibinin Avrupa’da bile olmadığını iddia edecek kadar ekibine güveniyor. Çocuklar 6 aylıktan itibaren kabul ediliyorlar. Hepsi üniversite mezunu olan, pedagoji eğitimi almış animatörler en az üç dil biliyorlar. Bir animatöre maksimum 8 çocuk düşüyor.
Dr. Fatik, 12 yıldır bu sektörde olduğu için çok önemli gözlemleri mevcut. Dr. Fatik’e göre çocuklarını sabah bırakıp, akşama kadar hiç aramayanlar İngilizler, Almanlar, Amerikalılar ve diğer Avrupa ülkelerine mensup aileler. En titizleri ise Türkler ve Ruslarmış. Dr. Fatik, "Türk ve Rus aileler her saat başı çocuklarını kontrol ediyor" diyor.
Akşam yemeğini baş başa yemek isteyen aileler için çalışma saati 22.30’a kadar uzatılmış. Ben bu kadar rahat olan ailelere değil, ailelerin bu isteğine gıkı çıkmadan riayet eden çocuklara da şapka çıkarıyorum. Bizimkiler yemek masasını kırk kez terk ederken, onların çocukları yemekleri bitmeden bir kez bile sandalyeden kalkmıyor. Otorite ve disiplin konularını biz tatilde rafa mı kaldırıyoruz ne?
İki günlüğüne gittiğimiz için Nehir’le az çatıştık. Benim anti-stres masaj yaptırmam kızımın hoşuna bile gitti. Dönüş yolumuzda henüz uçak tekerleklerini piste indirmeden kızım "Kendi tatilimize ne zaman gideceğiz?" sorusuyla beni dumur etti. Sanki biz başkasının tatilini yaptık.
Çocuklu tatil yapmanın kuralları
á Tatile çıkacaksınız ve seyahatiniz sırasında gereksiz problemler yaşamak istemiyorsanız, hemen öncesinde gereksiz değişiklikler yapmayın. Mesela tatil öncesinde çocuğunuzu memeden kesmeyin.
á Eğer arabayla yolculuk yapacaksanız, oto koltuğunuz olsun. Sık sık mola verin.
á Uçakla yolculuk yapacaksanız, hareket rahatlığı sağlamak için koridor tarafındaki koltukları tercih edin.
á Tren ve gemi yolculuğunda, çocuklara hareket serbestliği sağladığı için daha rahat edersiniz.
á Altı aydan küçük çocuklar güneşin şiddetli olduğu saatlerde (Güneşin en şiddetli ve ışınların en tehlikeli olduğu saatler saat 10.00-16.00 arasıdır) güneş ışığına maruz bırakmayın.
á Daha büyük çocuklara ise güneşe çıkmadan en az yarım saat önce güneşten koruyucu kremler sürün.
á Yağlama konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, Coppertone markası çocuklar için özel bir güneş kremi çıkardı. Simli olduğu için neresine sürmediğinizi görebiliyorsunuz.
á Kum güneş ışığını yansıtır. Oynarken şemsiye altında oynamasını sağlayın.
á Şapkasız asla dışarı çıkarmayın.
á Yolculuk esnasında sıkıntısını giderebilecek ve onu zihinsel olarak oyalayabilecek oyuncaklar alın.
á Küçük işletmelerde tatil yapacaksanız, yedek çarşaf ve havlu almayı unutmayın.
á Ateş düşürücü, ağrı kesici, böcek sokmalarına karşı alerji ilaçlarını yanınızda bulundurun.