Paylaş
Bu hafta ben de size geçen hafta Norveç Dışişleri Bakanlığı’nın davetlisi olarak gittiğim başkent Oslo’daki izlenimlerimi aktaracağım.
*
900 yıl sonra Türkiye’yi ziyaret edecek ilk Norveç Kralı olan 5’nci Harald ve eşi Kraliçe Sonja’ya kasım başındaki gezilerinde Norveç’ten çoğu iş adamı yaklaşık 120 kişilik bir heyet eşlik edecek.
Gezinin öncelikli hedefi karşılıklı ticaret ve yatırım imkânlarını araştırıp işbirliğini geliştirme fırsatları yaratmak.
Türkiye’nin Oslo Büyükelçisi Şanıvar Olgun’un verdiği bilgiye göre, Norveç, bu gezi çerçevesinde Türkiye ile işbirliği için üç alan belirlemiş durumda. Bunlar yenilenebilir enerji, balık ihracatı, gemicilik ve gemi inşaatı. Ancak Norveç’te yenilenecek altyapı projeleri Türk inşaat şirketleri için de olanaklar yaratabilir.
*
OSLO’da görüştüğümüz hükümet yetkilileri de işadamları da Türkiye’nin son 10 yıl içinde büyük bir ekonomik gelişme yaşadığını, bu nedenle gezinin Norveç’te çok önemsendiğini söylediler.
Norveç’te geçtiğimiz haftalarda bayan Erna Solberg liderliğinde kurulan merkez sağ hükümetin Dışişleri Bakanı Borge Brende özetle şunları aktardı:
“Son 10 yılda Türkiye ekonomisinde büyük sıçrama yaşandı. Geçen yıl birçok Avrupa ülkesinin bir arada oluşturduğundan daha fazla iş alanı yaratıldı. Yoksulluk hızla azalıyor, çok sayıda insan orta sınıfa yükseliyor. Türkiye, kültürlerin kaynaştığı bir pota olarak tabi ki farklı tartışmalara da sahne olacaktır. Bunlar modern Türkiye’nin açık ve samimi bir şekilde çözmesi, tartışması gereken zorluklar.”
Kabinede bir de Türk asıllı bakan yardımcısı var.
Dilek Ayhan, 1970’lerde Uşak’tan Norveç’e işçi olarak giden bir ailenin kızı, bilgisayar mühendisliği eğitimi görmüş, 34 yaşında. Şimdi yeni hükümete dışarıdan Ticaret Bakan Yardımcısı olarak atanmış.
Ayhan, “Norveç iş dünyası yeni yeni tanıyor Türkiye’yi. Aldığım bilgiye göre, Türkiye gezisine ilgi beklenenden büyük olmuş” diyor.
*
HEYETTE yenilebilir enerji konusunda Avrupa’nın en büyüğü olan Statkraft Şirketi de yer alacak. Şirketin başkanı ve CEO’su Christian Rynning-Tonnesen, “Türkiye, Avrupa’nın en büyüleyici pazarlarından biri. Muhtemelen enerji pazarı 10 yıl içinde Almanya’yı geçerek Avrupa’nın en büyüğü olacak” diyor. Türkiye’de Çakıt (Adana), Kargı (Çorum) ve Çetin (Siirt) olmak üzere üç hidroelektrik santralı için 1.1 milyar dolar yatırım öngören şirket, HES ve rüzgâr enerjisinde Türkiye’de büyümeyi hedefliyor.
*
AVRUPA’nın en kuzeyinde yer alan İskandinavya ülkelerinden Norveç, anayasal monarşiyle yönetiliyor.
Petrol ve doğalgaz zengini ülke, 1972 ve 1994 olmak üzere referandumla Avrupa Birliği üyesi olmayı iki kez reddetmiş.
AB üyesi olmamasına rağmen anlaşmalarla sıkı sıkıya topluluğa bağlanmış da bir ülke.
Devlet Başkanı sıfatındaki Kral’ın rolü sembolik. Kral, siyaset üstü bir konumda yer aldığından politik konularda yorum yapmıyor.
Gördüğüm kadarıyla Kral, babacan, mütevazı; Kraliçe, nazik, ilgili, zarif bir hanımefendi.
2011 yılında 77 kişinin öldüğü Ütoya katliamının ardından oynadıkları birleştirici rolle toplumda daha da sempati kazanmışlar. Ve Türkiye ziyaretine büyük ilgiyle hazırlanıyorlar.
Norveçli bir yetkili, tüm bu heyecanı, “Çünkü, Türkiye, Norveç için her zamankinden daha önemli” diye özetliyor.
Gezinin Munch ve Warhol açılımı
GEZİNİN güzel de bir kültürel açılımı olacak. Bu çerçevede Ankara’daki CerModern galerisinde Norveçli ressam Edvard Munch (1863-1944) ve Amerikalı pop-art sanatçısı Andy Warhol’un (1928-1987) ortak bir sergisi açılacak. 1983 yılında Warhol’a Munch’un eserleri üzerine bir dizi iş üretmek için sipariş verilmiş. Warhol, Munch’un Çığlık, Madonna, İskelet Kollu Otoportre ve Eva Mudocci adlı eserlerini yeniden yorumlayıp 15 eser üretmiş. Şimdi bunlardan üç tanesinin de yer aldığı 29 orijinal parça 6 Kasım ve 5 Ocak tarihleri arasında Ankara’da görülebilecek. Nitekim ülkesinde ‘sanat ve kültür dostu’ diye bilinen Kraliçe Sonja da böylesine bir serginin Türkiye’de açılacak olmasından memnuniyet duyduğunu söylüyor.
Paylaş