Paylaş
Türkiye’nin halk oylamasına odaklandığı günlerde Ankara’nın terörist kabul ettiği YPG’nin ana unsur olduğu SDG, terör örgütü DEAŞ’tan alınmasından sonra Rakka’nın idaresi için sivil konsey oluşturdu. Peşinden Fırat Kalkanı’ndan sonra Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) DEAŞ, PKK ve Esad’ı Suriye’nin doğusundan uzaklaştırmak için Doğu Kalkanı Ordusu kurduğu haberleri geldi.
BEYAZ SARAY’IN SURİYE ŞİFRELERİ
ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik telefonunda da anlaşılan konulardan biri DEAŞ ile mücadeleydi. Nitekim Beyaz Saray Sözcü yardımcısı Sarah Huckabee Sanders, referandum sonuçları Türkiye’de tartışma yaratırken niye ABD Başkanı Trump’ın Erdoğan’ı kutladığının sorgulanması üzerine yaptığı açıklamada özetle şöyle dedi:
“Görüşmenin birinci amacı tebrikti. İkincisi ve daha önemlisi de bir NATO müttefiki ve ortağımız olan Türkiye ile ortak çıkarlarımızı konuşmaktı. Ortadoğu zorlu bir coğrafya ve bazen Suriye gibi zorbaları yenebilmenize yardımcı olmak için bir araya gelmeniz gerekir.”
‘Başkan Türkiye’deki demokrasinin gidişatını önemsemiyor mu’ mealindeki soruya ise Sanders’ın yanıtı şöyleydi: “Başkan demokrasiyi destekliyor, ama kendisinin bir numaralı önceliği Amerikalıları korumak ve onların güvende olmasını sağlamak.”
*
ANKARA’dan yapılan açıklamalarda da Trump-Erdoğan görüşmesinde Suriye’nin konuşulduğu doğrulandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rakka operasyonu başta olmak üzere doğru gruplarla hareket etmenin önemini bir kere daha hatırlattıklarını anlattı.
Referandumdan üç gün önce de Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Washington’daydı. Yine burada da konu Rakka operasyonunun, terör örgütü PKK ile bağlantılı PYD/YPG güçlerinin dışarıda bırakılarak yapılmasıydı. Türkiye, çoğunluğu Arap olan Rakka’nın kurtarılması için ÖSO ve ABD tarafından eğitilen diğer ılımlı muhaliflerin yer alması gerektiğini savunuyor.
Işık ile görüşen ABD Savunma Bakanı James Mattis daha sonra yaptığı basın açıklamasında ABD’nin DEAŞ ve PKK ile mücadelesinde Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu kaydetti. Ancak YPG ve PYD konusunda herhangi bir vurgu yoktu.
ABD Başkanı Trump, ocak ayı sonunda göreve gelmesinin ardından Pentagon’dan bir ay içinde DEAŞ’ı yenme planı hazırlamalarını istemişti. Pentagon’un bu planı sunmasına rağmen ABD, hâlâ Rakka ile ilgili nihai bir karara varmadığı mesajı veriyor.
SDG’NİN RAKKA KUŞATMASI SÜRÜYOR
YPG’nin ana unsur olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kasım ayında Rakka’nın alınması için başlattığı harekât ABD ve koalisyonun desteğinde devam ediyor. Geçen hafta SDG, Rakka’nın kuzeyini temizlemek için harekâtın dördüncü aşamasını başlattığını açıkladı. SDG’nin 300 bin nüfuslu Rakka’ya en yakın olduğu yer kuzeydoğusu. Kente yaklaşık 8 km’lik bir mesafe söz konusu.
SDG’yi zırhlı araç ve silahlarla donatan ABD’nin bölgede 500 kadar da askeri bulunuyor. Pentagon’dan bazı yetkililer, daha önce SDG ile operasyonu sürdürme taraftarı olduklarına dair açıklamalar yapmışlardı. Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt kuşağı oluşmasını engellemek için Fırat Kalkanı Operasyonu’nu yapan Türkiye ise SDG’nin Rakka’ya girmesi halinde burada kalmasından rahatsızlık duyuyor. Çünkü bu SDG’nin kontrolündeki toprakların Suriye’nin içlerine doğru sarkması anlamına gelecek.
Öte yandan SDG, salı günü DEAŞ’tan sonra Rakka’nın idaresi için bir sivil konsey oluşturduğunu açıkladı. Konseye Arap aşiretlerinin temsilcileri, Türkmen ve Kürtlerin de katıldığı bildiriliyor. Kürt sitelerindeki haberlere göre konseye bir Arap ve bir Kürt eşbaşkan atandı. Bazı büyük Arap aşiretleri ise konseyde yok. Konseyin Kürt Eşbaşkanı Leyla Muhammed (27), ‘birlikte yaşama ve halkların kardeşliği çerçevesinde’ kenti ve taşrasını yöneteceklerini söylüyor.
CUMHURBAŞKANI’NIN WASHINGTON ZİYARETİ
16-17 Mayıs tarihlerinde ABD Başkanı Trump ile görüşmeye gitmesi beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gezisinde de muhtemelen Rakka operasyonu tartışılacak.
Esad’a karşı Tomahawk füzelerini devreye sokan, Afganistan’da ‘Tüm bombaların anasını’ atan, Kuzey Kore’ye uçakgemisiyle pazu gösteren ‘Trump’ın dış politikada gerçekten stratejileri var mı’ sorusu giderek daha fazla konuşuluyor.
Donald John Trump anlaşılan güç göstermekten çekinmeyen bir ABD Başkanı olacak ve tercihlerinde ‘Önce ABD’ politikası öne çıkacak. Rakka tartışmasına da ‘Önce ABD’ gözlüğünden bakmakta fayda var.
Paylaş