Paylaş
Gizem ve bu notları veren ev arkadaşı Bilge, çıktıkları yolculukları, maceraları, kedileri Momo’ya anlatan mektuplarla birbirleriyle paylaşıyorlar.
Ağustos ayında Amsterdam’dan Arctic Sunrise gemisiyle kuzeye doğru yola çıkan Gizem, Norveç fiyortlarının yakınından geçerken şunları not düşüyor:
“Bu büyüleyici yerlerde, çok büyüleyici bir şey yaşadım Momo! Balina gördüm! Yıllardır en güzel rüyalarımda gördüğüm balinayı, bu sefer gözlerimle gördüm!
Nefesim kesildi sanki bir an! Yüzeye çıkıp su püskürtmesini seyrettim. Yavaş yavaş, sakince yüzüşünü. Sonra bir anda kuyruğunu kaldırdı! Suyun dışına çıkardı kuyruğunu ve sonra derinlere daldı...
İnanılmazdı. Hayalimdi, çok büyük bir hayal.
İçimde o kadar büyük bir yer kaplamış ki, gerçekleşince garip bir boşluk oluştu. Bu boşluk mu yoksa huzur mu, ayırt etmesi zor...”
*
GİZEM. 25 yaşında pırıl pırıl bir genç kız.
Dünyayı daha yaşanabilir, sevgi dolu bir yer yapmak gibi bir hayali var.
Görünürde basit, ama gerçekte zor hayaller.
Ama tüm bu zorluklara rağmen yola çıkmaktan çekinmeyen de bir genç yürek. Finanstan vazgeçip Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde okuyor.
Rusya’nın kar maskeli, silahlı komandolarla el koyduğu gemide de aşçı olarak görev alıyordu.
Daha önce de mesleki bilgisini Türkiye’de hayır işlerinde kullanmıştı Gizem. İstanbul Beyoğlu’ndaki mülteciler için kurulan “Göçmen Dayanışma Mutfağı’na” yemek yapmaya yardım etmişti.
Hayata Destek Derneği’nde Suriyeli mülteciler yararına çalışan arkadaşı Bilge Öztürk (34), “Gizem gönüllüdür, hayata gönüllüdür” diyor.
*
VE. Daha önce Malta’da mavi yüzgeçli orkinos avına karşı eyleme katılan, Türkiye’de nükleer ve kirli enerji protestolarında bulunan Gizem Akhan, bu defa Rusya’nın enerji devi Gazprom’a meydan okuyan bir eylemde yer aldı.
18 Eylül’de bir grup aktivist Arctic Sunrise buzkıranından botla ayrılarak Barents Denizi’ndeki “Prirazlomnaya” petrol sondaj platformuna çıkmak istedi. Rus güvenlik güçleri ertesi gün Gizem’in de bulunduğu gemiye helikopterlerden indirme yaptı.
Gizem ve diğer 29 kişinin bulunduğu gemi, ancak 5 gün gibi uzun süren bir yolculuğun ardından Rusya’nın en kuzeyindeki yerleşimlerinden biri olan Murmansk’a çekilebildi.
Şimdi korsanlık suçlamasıyla karşı karşıyalar. Gizem ve arkadaşlarının tutuklu yargılanmalarına karar verildi.
Orantısız muamele endişesi
KUZEY Kutbu bölgesinde enerji arama sahalarını ve nüfuzunu genişletme çabasında olan Rusya, belli ki Greenpeace davasını, gelecekteki eylemlere karşı caydırıcı olsun diye fazlaca ciddiye alacak.
Oysa daha birkaç gün önce BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, küresel ısınmanın yüzde 95 oranıyla insan kaynaklı olduğuna dair bir saptama yaptı.
Bunun en büyük etkenleri ise petrol, gaz ve diğer fosil yakıtlarının kullanımındaki artış.
Hükümetler, ancak Gizemlerin baskılarıyla bir nebze de olsa enerji açlığına çeki düzen verip çevre kaygılarını dikkate alıyorlar.
Şimdi Greenpeace’in basit bir pankart asma eyleminin orantısız bir kötü muameleyle karşı karşıya kalma riski var. Arkadaşları, ailesi, sadece Gizem için değil, aralarında bir gazeteci ve kameramanın da bulunduğu 30 kişi için endişeli.
Oysa Gizem ve diğerleri, daha yaşanabilir bir dünya için yola çıkmaktan başka bir şey yapmadı.
Umalım ki Gizem en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşur.
Umalım ki, kasım ayındaki doğum gününe yetişir.
Paylaş