Paylaş
“...1998’de KODAK’ta 170.000 kişi çalışıyordu. Şirket, ürettiği fotoğraf kâğıtlarının %85’ini bütün dünyada satıyordu. Birkaç yıl içinde fotoğraf kâğıdı üretimine gerek kalmadı ve Şirket iflas etti. Kodak şirketine ne oldu? Önümüzdeki 10 yıl içinde diğer birçok endüstri alanında neler olacak ? -İnsanların çoğu bu değişimi anlayamıyor-. 1998 yıIındayken, çok değil 3 yıl sonra, 2001’de fotoğraflarınızı film kâğıdına çekmeyeceğiniz aklınıza gelmiş miydi ? Bu soruyu fırsat bilerek, yeni yılda başka önemli soruların cevabını bulabilmenizi diliyorum; meselâ, “denize girmek orucu bozar mı ?” gibi…
“… Dördüncü Endüstri Devrimine hoş geldiniz ! Üstel yazılım teknolojisine hoş geldiniz ! Bu yazılım kabiliyeti, 5-10 yıl içinde, geleneksel endüstri yöntemlerinin büyük bölümünü yok edecek. UBER’in sadece bir yazılımdan ibaret olduğunu, Şirketin kendine ait bir tek otomobili olmamasına rağmen, dünyanın en büyük taksi şirketi olduğunu hatırlatmak isterim. Aynı şekilde, Air BnB ; binası, oteli, moteli yok ama dünyanın en büyük Otel İşletmecisi…” Siz yine de, “...Def, tambur ve her çeşit çalgıyı evinde, dükkânında bulundurmak, satmak, hediye etmek, ödünç veya kiraya vermek günahtır...” yanıtının, sorusu üstünde düşünmeyi “ihmal etmeyin” derim.
“…Bilgisayarlar, dünyayı anlama ve yorumlama konusunda kat be kat üstün ! ABD’de genç avukatlar işsiz. Çok karmaşık olmayan konulardaki öneri ve çözüm yollarını, saniyeler içinde ve % 90 doğrulukla, IBM Watson programından öğrenebilirsiniz. Aynı işlem avukatlara başvurulduğunda, % 70’ten yukarı çıkmıyor. Yakın gelecekte, avukat sayısı bugünkünden % 90 daha az olacak; çok özel konularda yetişmiş olanlar kalacak sadece… Watson tarafından yapılan kanser teşhisi de insan tarafından yapılana göre 4 kat daha doğru ve kesin”. Tabii, bu demek değildir ki, “…Canlı resimlerini eve asmak uygun değildir. Bilhassa kıble tarafında bulundurmak namaz için de kerâhet oluşturmaktadır… / …Resim yapacaksan canlı olmayan ve ruhu olmayan ağaçların ve diğer nesnelerin resimlerini yap!” tavsiyesinin, kafanızdaki bazı soruların cevaplanmasında hiç faydası olmaz…
“…İlk şoförsüz araçlar, 2018 yılında yollarda görünmeye başlayacak. 2020 civarında günümüzün otomobil teknolojisi çökmeye başlayacak. Özel bir aracınızın olması gerekmeyecek. ‘Şoförsüz araç çağır-gelsin-götürsün’ devri başlayacak. Park etme sorunu ortadan kalkacak. Böyle bir düzenleme ile % 90-95 oranında daha az sayıda araca ihtiyaç duyulacak. Bugün, her yüz bin kilometrede 1 kaza meydana geliyor. Otopilotla yönetilen araçlarda kaza miktarı her 10 milyon kilometrede 1’e düşecek… Kaza olmadığı için sigorta şirketleri büyük sorunlarla karşılaşacaklar. Bugünkü araç sigortalama modeli ortadan kalkacak. Güneş enerjisi maliyetleri o kadar düşecek ki, bütün kömür şirketleri 2025 yılına kadar faaliyetlerini durduracak...” Hâl böyle olmakla birlikte, “köpek almak istiyorum, ne dersin ?” diye soran bir arkadaşınıza, (…Köpek bulunan eve, odaya rahmet melekleri girmez) telkinini hatırlatarak, “…Köpek edinmek uygun bir şey değildir. Ancak hırsızın korkusu veya başka bir korku bulunursa, o zaman müstesnadır…” demeye de hazırlıklı olmalısınız.
“…Önümüzdeki 10 yıl içinde, üç boyutlu (3D) yazıcının fiyatı, 18.000 dolardan 400 dolara düşecek. Cihazlar da 100 kat daha hızlı çalışacak. Uçak parçalarının 3D yazıcı ile üretimine başlandı. Bu yılın sonuna kadar, akıllı telefonların tarama kabiliyeti olacak. Kendi ayaklarınızın ölçüsünü çıkartarak, en uygun ayakkabıyı evde üretebileceksiniz…” Yerim ve yenim dar olduğu için burada kesiyorum… Ve Sizleri, üçüncü bin yılın 17. Senesinde, “Müslüman Noel kutlar mı ?” sorusu ile baş başa bırakıyorum. Nice senelere; iç huzuruyla…
Paylaş