Nesrin Eriş

Diyet İçecekler İyi Midir, Kötü Müdür?

20 Mayıs 2019
Diyet içecekler gazlı içeceklerdir. Şeker yerine, aspartam, siklamat, sakarin, asesulfame-k veya sukraloz gibi yapay tatlandırıcılarla tatlandırılırlar.

Bu içecekler,kalori içermediği için teknik açıdan insanın kilo vermesine ve metabolik sendrom ve şeker hastalığı gibi şekerle ilgili hastalıkları önlemesine yardımcı olabilecekmiş gibi düşündürebilir.

Metabolik sendrom genellikle birlikte görülen ve diyabet, inme ve kalp hastalığı riskinizi artıran bir hastalık risk faktörü grubudur.
Aşağıdakilerden en az üçünü içermesi metabolik sendromu tanımlar.

Yapılan çalışmalarda şekerli içecekler yerine "kaloriz içecekler" içmek metabolik sendroma karşı yararlı görünmemektedir.

9 yıldır 9.514 kişiyi takip eden 2008'deki Journal ciculation dergisinde yayınlanan bir çalışmada yapay olarak şekerli içeceklerin içilmesi metabolik sendromu geliştirme konusunda% 34 daha fazla risk ile ilişkilendirildi Bir başka çalışmada metabolik sendrom riski% 36 ve diyabet riski önemli ölçüde artmıştır.

51-70 yaşlarındaki 263.925 yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmada, diyet içecekleri tüketenlere % 10 daha fazla depresyon teşhisi konuldu. Danimarka'daki 59.334 gebe bir çalışmada, diyet içeceklerinin günde bir kez tüketilmesi erken doğum riskini % 38 oranında artmıştır.

Diyet içecekler ve ve Tip II Diyabet Riski

Yazının Devamını Oku

Demir Eksikliği Anemisi: Yeterince Demir Alıyor Musun?

20 Mayıs 2019
Demir büyüme ve gelişme için gerekli besin maddedir ve vücuda oksijen transferinde kritik bir rol oynamaktadır.

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin oksijeni taşıyan bileşeni için hayati önemi vardır. Hemoglobin, oksijeni akciğerlerden vücudun dokularına, karbondioksitin dokulardan akciğerlere taşınmasından sorumludur. Mineral ayrıca enerji üretimi, kas fonksiyonu, DNA sentezi ve bağışıklık sisteminde görevlidir. İhtiyacımız olan demirin çoğunu yiyeceklerden alırız ve vücudumuz demir seviyelerini dikkatlice izler; Talep yüksekken daha çok emilir ve depolar yeterli olduğunda daha az emilir. Demir öncelikle kemik iliğinde ve karaciğerde depolanır. Demir için Besin Öğesi Alma Değeri (NRI), günde 14 mg'dır ve gebelik sırasında ek bir gereksinim önerilir.

Demir eksikliğinin nedenleri

Ergenlik, şiddetli kanama, yoğun yaşam biçimleri ve diyetinizde demir eksikliği gibi hızlı büyüme dönemleri, vücudunuzun demir rezervinin çekmesine neden olacaktır. Başlangıçta semptomlar yoktur, ancak demir alımınız azaldıkça, vücudunuzun sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretme kabiliyeti de azalır. Anemi belirtileri halsizlik, yorgunluk *, soluk ten rengi, nefes darlığı, çarpıntı ve enfeksiyona duyarlılıktır. Anemik çocukların konsantrasyonu güçtür ve öğrenme zorluğu yaşayabilirler. Serum ferritin testi yoluyla vücut demir depolarının seviyelerini belirlenir. Hemokromatoz (vücut demir düzeyinin aşırı artması) Hemokromatoz, demirin zamanla çoğaldığı ve aşırı seviyelere çıktığı genetik bozukluktur. Hemokromatozlu bir aile üyeniz varsa, risk altında olup olmadığını belirlemek için tarama yapılmalıdır. Tanı koymak zordur - ancak semptomlardan biri yorulmaktır. Her zaman çok yorgun hissediyorsanız, demir takviyesine başlamadan önce doktorunuza gidip kan testi yaptırmanız önerilir.

Demir eksikliği veya fazlalığının altında yatan nedeni gidermek için dikkatli bir tanı ve tedavi gerekir. Bir demir takviyesi almadan önce bir doktora danışın. Bir doktor tarafından reçete edildiğinde, demir genellikle demirli tuzlar olarak adlandırılan - demir sülfat, demir fumerat veya demir glukonat olarak alınır. Demir takviyelerinin yan etkileri kabızlık ve mide rahatsızlıklarını içerebilir; bu nedenle dikkatli olun ve önerilen miktarı aşmayın. Demir içeren tüm takviyeleri çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın. İki demir şekli bulunduğuna dikkat çekilmelidir.

Hem demir, hayvan ürünlerinde bulunur ve demirin en verimli emilen şeklidir. Hem olmayan demir, bitkisel besinlerde bulunur ve emilmesi daha zordur. C vitamini, demir emiliminin güçlü bir destekçisidir ve C vitamini açısından zengin besinler demir bakımından zengin gıdalarla birleştiğinde, demir emiliminde önemli ölçüde artış olur. İzlediğiniz çay miktarı, tanen çayda bulunan demir emilimini engelleyen bir maddedir. Kahvedeki kafein de demir emilimini olumsuz etkilerken demirden zengin besinleri kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketmek de yine demir emilimini olumsuz etkiler. Ispanak, fındık, çikolata, maydanoz, fitat ve oksilatlardan yüksek gıdalar demir emilimini de olumsuz yönde etkileyebilir.

DİYETİSYEN NESRİN ERİŞ

https://nesrineris.com.tr/

https://www.instagram.com/dytnesrineris/

Yazının Devamını Oku

Bağırsak Bakterileri Diyet Tercihlerinizi Etkileyerek Zihninizi Kontrol Edebilir

20 Mayıs 2019
R gut, kendi hücrelerini 100 kattan fazla aşan kendi nişlerine sahip belirli bir gıdayı besleyen muazzam bir bakteri popülasyonuna ev sahipliği yapar. Bu bakterilerin çoğu iyi bakterilerdir. Aslında bu bakteriler olmadan hayatta kalamazsınız!

Organik maddeleri bağırsaklar tek başına parçalayamaz. Bu bakteriler mükemmel bir parçalayıcıdır. Ancak bakteriler yiyecekleri sindirmemize ve tehdit edici mikroplardan uzak durmamıza yardım ederken, bazı bakterilerin bize hizmet etmediği durumda olabilir.

Bakteri floramızın bağırsak mikrofloramızı ve beslenme kalıplarımızı nasıl etkilediği henüz tam olarak belli değil ama son yıllardaki bilimsel çalışmalar bağırsak florasının değişmesinin ve yaralı bakterilerin artışının sağlıklı beslenmeyi kişinin zihninde teşvik ettiği yönündedir. Sağlıklı bir bağırsak florası vücudun homeostazını etkileyerek kişinin zararlı, sağlık riski oluşturabilecek besinlerden de uzak durmasını sağlayabiliyor.

Bağırsak bağışıklık sistemine, endokrin sisteme ve sinir sistemine bağlı olduğundan yarlı bakterilerin bağırsaklarımıza bıraktığı sinyaller fizyolojik ve davranışsal tepkilerimizi etkileyebilir. Bakteriyel artış 24 saat kadar kısa sürede gelişebilir ve florayı 180 derece değiştirebilir. Bağırsak floranızı değiştirebilecek şekilde bir beslenme programı uyguladığınızda çok kısa bir zamanda sağlık durumunuz, zihnini ve tepkilerininiz de olumlu olarak değiştiğini görebilirsiniz.

Araştırmalar, bakterilerin sindirim sisteminden beynin tabanına 100 milyon sinir hücresini bağlayan vagus siniri aracılığıyla kısmen yeme kararlarımızı etkileyebileceğini gösteriyor. Vagus sinirindeki sinyali değiştirerek, bakteriler duygu durumunu etkileyebilir ve tat alıcılarını değiştirerek, kötü hissettirmek için toksinler üreterek ve bizi iyi hissettirmek için kimyasal ödüller bırakarak davranışları manipüle edebilir. Örneğin, farelerdeki testler, bazı bakteri suşlarına maruz kaldığında bunların daha endişeli olduğunu gösterdi. İnsanlarda yapılan bir klinik araştırma, Lactobacillus casei içeren bir probiyotik içeceğin, insanların ruh halini değiştirerek daha iyi hissettiklerini bulmuştur.

İkiz fareler üzerine yapılan bir çalışmada farenin birinin obez, diğeri ise normal ağırlığında bırakılmış. Normal kiloda olan farenin bağırsak florası yararlı bakterilerce zenginleştirilmiş. Birincisi bu sırada farenin bir miktar kilo kaybettiği gözlemlenmiş. Diğer bir şaşırtıcı sonuç ise obez farenin bağırsak florası sağlıklı fareye nakledilmeye çalışılmış fakat obez farenin içindeki bakteri sağlıklı farenin içine giremedi.

Yapılan çalışmalar ve sağlıklı, sürdürülebilir beslenme düzeni içinde bağırsak florası, prebiyotikler, probiyotikler, antibiyotikler ve beslenme değişiklikleri ile kolaylıkla değişebildiği için, mikrobiyotolarımızı değiştirerek, obezite ve sağlıksız yemek yemenin zorluklarına karşı daha kalıcı bir yaklaşım sunuyor.

DİYETİSYEN NESRİN ERİŞ

https://nesrineris.com.tr/

Yazının Devamını Oku

Sigara Diyet Ve Beslenme Şeklini Nasıl Etkiliyor?

13 Mart 2019
Sigaranın sağlık ve zindelikteki etkilerini ve bırakmanın yaşamınıza neler katabileceğini biliyor musunuz?

Sigara içmek beyni nikotin ile besler, bu da sigara içenlerin tat alma duyularını değiştirir ve bastırır. Tütün dumanının teneffüs edilmesinden kaynaklanan oksijen azalması da ağızda lezzet tanıma işlemlerinin azalmasına neden olur. Bu nedenle sigara içenler sigarayı bıraktıklarında yiyecekler daha lezzetli gelir.

Sigara içmeyi bıraktığınızda tat alma duygunuz nasıl geri dönüyor?

Sigarayı bırakarak vücuttaki nikotin seviyeleri düşer. Nikotin birkaç saat içinde bir kişinin sisteminden tamamen kurtulabilir ve nikotin vücudunuzu terk ettikten sonra yiyeceklerden alınan tat değişir, tat alma duyusu artar ve lezzet daha belirginleşir.

Sigara içmek iştahı nasıl etkiliyor?

Sigaranın kişinin sağlığı üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Nikotin beyni ve merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisinden dolayı iştahı bastırır. Aslında nikotin bir kişinin sağlığına zarar vermez - sigaranın kanser, akciğer hastalığı ve koroner kalp hastalığına neden olabilecek etkisi, içeriğindeki katran ve karbon monoksittir.

Sigara içmek, koku duyunuzu nasıl etkiliyor ve bunun diyet ve beslenme üzerindeki etkisi nedir?

Sigara, burun geçişini tahriş eder ve koku alma duygunuzu zayıflatır. Bunun doğrudan diyet ve beslenme etkilemesi olası değildir, ancak şüphesiz, yiyecek zevkinizi etkileyecektir.

Sigara içmek, besin maddelerini emiliminizde ne gibi bir etkiye sahip?

Yazının Devamını Oku

Sağlıklı Saçlar İçin Ne Yemelisiniz?

13 Mart 2019
Tıpkı cilt gibi, saçınızın durumu sağlığın dışa dönük bir işaretidir. Her bir saç telini oluşturan hücreler için, belli başlı besin maddelerinin düzenli olarak alınmasını gerektirir. Aşağıdaki vitamin ve minerallerin doğru miktarlarda tüketilmesi saçların parlak, güçlü olmasını ve daha hızlı uzamasını sağlar.

PROTEİN:

Saç proteinlerden oluştuğundan, diyetinizde yeterli miktarda protein olması saçları güçlü ve sağlıklı hale getirmek için çok önemlidir. Diyetinizde yeterince protein tüketmiyorsanız, saçınızın kuru, kırılgan ve zayıf olması muhtemeldir. Aşırı düşük proteinli diyetler saç dökülmesine neden olabilir.

DEMİR:

Demir saçlar için özellikle önemli bir mineraldir ve demir eksikliği saç dökülmesinin önemli bir nedenidir. Saç folikülü ve kökü besin açısından zengin içerikli kan damarları ile beslenir. Demir seviyeleri (serum ferritin) belirli bir noktanın altına düştüğünde saç büyüme döngüsü bozulur ve saç foliküllerine besin tedariki azalır. Sonuçta saç dökülmesi başlayabilir.

C VİTAMİNİ:

C vitamini demir emilimine yardımcı olduğundan, C vitamininden zengin besinler demir içeriği fazla olan besinlerle tüketilmelidir. Ayrıca C vitamini güçlü bir antioksidandır. En iyi kaynaklar kuş üzümü, yaban mersini, brokoli, kivi, portakal, papaya, çilek ve tatlı patatestir. C vitamini saç köklerini besleyen kılcal damarları güçlendiren kolojen üretimine yardımcı olur.

OMEGA 3:

Yazının Devamını Oku

Yaz gelmeden fazla kilolarınızdan kurtulun!

2 Mart 2018
Taze meyve ve sebze çeşitliliğinin azaldığı, alerjik reaksiyonların ve gribal enfeksiyonların arttığı sonbaharda yazın verdiği rehavetle kendini toparlayamayan pek çok kişi kışa fazla kilolarıyla giriyor. Ancak metabolizmanın hızlandığı kış aylarında formda kalmak ve sağlıklı kilo vermek oldukça kolay. Uzm. Dyt. Nesrin Eriş, kışın formda kalmanın ve sağlıklı kilo vermenin püf noktalarını paylaşıyor.

Alerjik reaksiyonlar, gribal enfeksiyonlar ve yağmurlu havalarla geçen sonbahar, yazın verdiği rehavetle birlikte pek çok kişinin kilo aldığı bir mevsim. Ancak kış aylarının gelmesiyle birlikte, vücudun ısısını dengelemeye çalışmasının da etkisiyle metabolizma hızı artıyor. Uzm. Dyt. Nesrin Eriş, metabolizma hızının arttığı kış aylarında sağlıklı yollardan kilo vermenin ve formda kalmanın püf noktalarını paylaşıyor.

Kış aylarında metabolizmanın harcadığı fazla enerjiye karşılık, mevsime uygun sağlıklı bir beslenme programı ve spor aktivitesiyle kışın hem sağlıklı olmak hem de hastalıklara yakalanma riskini azaltmak mümkün. Uzm. Dyt. Nesrin Eriş, su tüketiminin azaldığı kış aylarında kış mevsimine özel narenciye türevi portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerden günde üç porsiyon tüketilmesini tavsiye ediyor. Sıcak bir şey içmek istenildiğinde çay ve kahve yerine kuşburnu, ıhlamur gibi bitki çayları hem faydalı hem de alınan sıvı miktarını artırıyor. Yağ yakımını hızlandırabilmek için de her gece yatmadan önce bir su bardağı yoğurda zencefil, zerdeçal, tarçın ve biraz da acı biber oldukça etkili. Bu karışım aynı zamanda sabah şiş uyanmayı da engelliyor.

• Kahvaltıda mutlaka bir yumurta, iki-üç dilim peynir, iki dilim ekmek ve yeşil yapraklı sebzeler tüketin. Protein tüketiminiz ve kalitesi çok önemlidir. Yumurta anne sütünden sonra gelen en kaliteli protein kaynağıdır.

• Ara öğünlerde içinizi ısıtacak sıcacık bir çorba için.

• Öğlen yemeğinde bir porsiyon ızgara, akşama da daha hafif ve posalı sebzeler tüketin. Kış mevsiminin sebzeleri olan lahana, karnabahar ve brokoli ödemin atılmasında ve bağışıklık sistemini güçlendirilmesinde etkili.

• Salatanıza bol limon ve nar ekşisi katarak tüketimi artırabilirsiniz.

• Özellikle dışarıda çok fazla spor yapamadığımız bu mevsimde pilates, yoga gibi aktiviteler forma girmenizi sağlarken beden ve ruh sağlığınızı da olumlu etkileyecektir.

• Akşam otururken yapacağınız atıştırmalıklarınıza dikkat etmelisiniz. Bir su bardağı patlamış mısır, bir avuç beyaz leblebi, bir avuç badem kış mevsimi için mükemmel atıştırmalıklardır.

Yazının Devamını Oku

Ramazan sofralarının baş tacı olması gereken 7 gıda

15 Haziran 2015
Oruç tutarken bu besinleri mutlaka tüketmeniz gerekiyor.

Sağlıklı bireylere orucun hiçbir zararı yoktur. Uzun bir süre sindirim organlarının ve karaciğerin dinlenmesi vücudun kendi kendini toparlaması için çok faydalıdır. Belli bir süre bedenin ihtiyacı olan kaloriden biraz daha azını tüketmenin pek çok faydası vardır, ancak bunu ciddi bir tıbbi denetim altında ve bir uzman gözetiminde yapmak gereklidir. Uzm. Diyetisyen Nesrin Eriş, ramazan ayı boyunca tokluk hissi üzerine olumlu etkisi olabilecek 7 önemli besinle ilgili önemli bilgiler verdi. İşte bu gıdalar…

1. Ceviz: İçeriğindeki Omega-3 yağ asitlerinden dolayı ramazanda açlığa bağlı unutkanlık, konsantrasyon eksikliğinin azalması ve sağlıklı bir oruç süresi için günde 2-3 tane ceviz tüketilmesi gerekir. Cevizdeki iyi yağın (28 g başına 2,5 gram ALA/Omega 3), lifin (28 g başına 2 g) ve proteinin (28 g başına 4 g) kilo yönetiminde önemli bir başarı faktörü olan tokluğun sağlanmasına yardımcı olabileceği görülmüştür. İki porsiyon (yaklaşık 55 g) ceviz tüketmek viseral yağlanmalı aşırı kilolu yetişkinlerde endotal (iç zar) tabakası fonksiyonlarını iyileştirir. Diyete ceviz ilavesi kilo almaya neden olmaz.

2. Yumurta: Anne sütünden sonra gelen, vücutta biyo yararlılığı en iyi kaliteli protein kaynağıdır. Sahurda 1 adet yumurta tüketilmesi vücut için gerekli olan proteinin büyük bir kısmının alınmasını sağlar ve tokluk hissini artırır.

3. Yulaf ezmesi veya kepeği: Bitkisel proteinler ve liften zengin glisemik indexi düşük olduğu için uzun süre tok kalmayı sağlayarak kan şekerinin düşmesini engeller. İçeriğindeki B grubu vitaminleri oruç tutarken stresi azaltır ve hafızayı güçlendirir.

Yazının Devamını Oku

Meyveyi sıkar sıkmaz tüketin

5 Ocak 2015
Antioksidan kaybına izin vermeyin!

Meyveyi bir bütün olarak tüketmek, her zaman için vitamin ve mineral kaybı olmadığı ve meyvenin posasından da yararlanıldığı için her zaman suyundan daha çok önerilir. Bu şekilde A, C, E vitaminleri, karatenoidler ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanların ve posanın kaybı engellenmiş olur. Bu vitaminler ısı, ışık, oksijenle temas ve her türlü alete karşı duyarlıdır. Meyve sıkıldığı zaman ne kadar dikkat edilirse edilsin mutlaka vitamin kaybı, özellikle C vitaminindeki kaybı engellenemez. Meyve sıkılır sıkılmaz kesinlikle tüketilmelidir. Bekletildiği her an vitamin kaybında artış meydana gelir.

Üzüm suyu

Meyve ve meyve suları yapılarındaki antioksidan maddeler sayesinde hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. Yüksek antioksidan içeriği ile üzüm en başta gelen meyve suyudur. Üzüm suyunun bağışıklık sistemi ve kalp damar sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Tek başına son derece zengin içeriği olduğu için diğer meyve suları ile karıştırılarak içilmesine gerek yoktur.

Elma ve portakal suyu

Bunu yanında özellikle elma ve portakal suyu bazı ilaçların etkilerini azaltabilmektedirler. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdırlar. Bu meyve sularının kanser, kalp damar, yüksek tansiyon ve bazı antibiyotiklerin etkilerini azaltabilecekleri bildirilmektedir. Gece geç saatte içilen portakal suyu, uykusuzluk yapabilir. Ayrıca diyabet veya hipoglisemisi olan bireylerin kesinlikle tek başına meyve suyu içmemesi gerekir. Mini bir şeker yüklemesi yaparak kan şekerinin ani yükselmesine ve akabinde de hipoglisemi ataklarının artmasına neden olur.

Yazının Devamını Oku