Ay çekirdeği triptofandan ve B vitaminlerinden zengindir. Bu nedenle sonbaharda ortaya çıkabilecek mevsimsel stres ve depresyonun azaltılmasında destek olur. İçeriğindeki kolin sayesinde hafızanın güçlenmesini, konsantrasyonun artmasını sağlar. Bu nedenle öğrenciler için ders başarısında önemli etki sağlar.
B1, E vitamini, selenyum ve folik asit içeriği bakımından zengin olan ay çekirdeği, bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. E vitamini güçlü bir antioksidandır. İmmün sistemi güçlendirir ve cilt sağlığına destek olur. Hem E vitamini hem de selenyumdan zengin olması kanser ve kalp hastalıklarından korunmayı sağlar.
İçeriğindeki magnezyum, çinko ve fosfor kemik sağlığı için faydalıdır. Ayrıca ay çekirdeği iyi bir idrar söktürücüdür.100 gr ay çekirdeği yaklaşık 600 kalorilik bir enerji verir. Günlük tüketime 1 yemek kaşığı ay çekirdeği eklemek diyetin besin kalitesini artırır.
Ay çekirdeği triptofandan ve B vitaminlerinden zengindir. Bu nedenle sonbaharda ortaya çıkabilecek mevsimsel stres ve depresyonun azaltılmasında destek olur. İçeriğindeki kolin sayesinde hafızanın güçlenmesini, konsantrasyonun artmasını sağlar. Bu nedenle öğrenciler için ders başarısında önemli etki sağlar.
B1, E vitamini, selenyum ve folik asit içeriği bakımından zengin olan ay çekirdeği, bağışıklık sistemi için çok faydalıdır. E vitamini güçlü bir antioksidandır. İmmün sistemi güçlendirir ve cilt sağlığına destek olur. Hem E vitamini hem de selenyumdan zengin olması kanser ve kalp hastalıklarından korunmayı sağlar.
İçeriğindeki magnezyum, çinko ve fosfor kemik sağlığı için faydalıdır. Ayrıca ay çekirdeği iyi bir idrar söktürücüdür.
100 gr ay çekirdeği yaklaşık 600 kalorilik bir enerji verir. Günlük tüketime 1 yemek kaşığı ay çekirdeği eklemek diyetin besin kalitesini artırır.
Kış mevsiminde; metabolizma, havanın soğuması nedeniyle vücut ısı dengesini sağlamak için enerjiye gereksinim duyar ve gerekli ısıyı da vücudun enerji kaynağı olan besinlerden sağlar. Bu nedenle kışın iştah artışı ile beraber devamlı bir şeyler tüketmek ihtiyacını hissederiz. Bu dönemde özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerin tüketiminde artış olmaktadır. Bu dönemde vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren ürünlerin başında ay çekirdeği gelmektedir.
Kış mevsiminde fazla kiloların oluşmasının bir diğer nedeni de metabolizma hızının yavaşlatmasıdır. Meydana gelen enerji harcamasındaki azalmanın yanında kışın soğuk havanın etkisiyle daha az hareket etmeye başlanır. Bu hareketsizlik ve metabolizmada yavaşlama durumu besin tüketim miktarını ve tüketilen besinin çeşidini daha da önemli bir hale getirmektedir.
Vücut mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. Özellikle ortam ısısının düşmesi ile vücut arasında bir denge kurulması gerekir. Vücut, daima kendi ısısını dengede tutabilmek için harcadığı enerjiyi de dengede ve kontrol altında tutmak zorundadır. Bu nedenle kor-tizol dediğimiz hormonun mevsimsel olarak sentez miktarları değişir. Bu hormon vücudumuzda yağ dokusunu arttırıp soğuğa karşı vücut sıcaklığımızı dengede tutmayı sağlar.
Kışın mevsim değişikliğinden dolayı soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanma riski artar. Bu nedenle yeni çıkmaya başlayan turunçgillerden bol bol yemekte fayda vardır. Kışın havaların yağmurlu ve kapalı geçmesi insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediği için iştahsızlık görülmesi de doğaldır. Özellikle B1, B6, B12 ve A vitaminlerinden zengin besinler alınması gereklidir. Bu besinler başta ay çekirdeği olmak üzere turunçgiller, muz, limon ve yeşil yapraklı sebzeler olabilir. Ayrıca özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir.
Kış mevsiminde; metabolizma, havanın soğuması nedeniyle vücut ısı dengesini sağlamak için enerjiye gereksinim duyar ve gerekli ısıyı da vücudun enerji kaynağı olan besinlerden sağlar. Bu nedenle kışın iştah artışı ile beraber devamlı bir şeyler tüketmek ihtiyacını hissederiz. Bu dönemde özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklerin tüketiminde artış olmaktadır. Bu dönemde vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini içeren ürünlerin başında ay çekirdeği gelmektedir.
Kış mevsiminde fazla kiloların oluşmasının bir diğer nedeni de metabolizma hızının yavaşlatmasıdır. Meydana gelen enerji harcamasındaki azalmanın yanında kışın soğuk havanın etkisiyle daha az hareket etmeye başlanır. Bu hareketsizlik ve metabolizmada yavaşlama durumu besin tüketim miktarını ve tüketilen besinin çeşidini daha da önemli bir hale getirmektedir.
Vücut mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. Özellikle ortam ısısının düşmesi ile vücut arasında bir denge kurulması gerekir. Vücut, daima kendi ısısını dengede tutabilmek için harcadığı enerjiyi de dengede ve kontrol altında tutmak zorundadır. Bu nedenle kor-tizol dediğimiz hormonun mevsimsel olarak sentez miktarları değişir. Bu hormon vücudumuzda yağ dokusunu arttırıp soğuğa karşı vücut sıcaklığımızı dengede tutmayı sağlar.
Kışın mevsim değişikliğinden dolayı soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanma riski artar. Bu nedenle yeni çıkmaya başlayan turunçgillerden bol bol yemekte fayda vardır. Kışın havaların yağmurlu ve kapalı geçmesi insan psikolojisini olumsuz yönde etkilediği için iştahsızlık görülmesi de doğaldır. Özellikle B1, B6, B12 ve A vitaminlerinden zengin besinler alınması gereklidir. Bu besinler başta ay çekirdeği olmak üzere turunçgiller, muz, limon ve yeşil yapraklı sebzeler olabilir. Ayrıca özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir.