Paylaş
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, tarımda önemli ataklar yapılabileceğini vurgulamış, “İzmir, 3 büyük ve bereketli tarım havzasına sahip bir deniz kenti. Şehrimiz, süt üretiminde, organik tarımda, sebze ve meyve, balık üretiminde ülkemize liderlik ediyor” demiş.
Oda bünyesinde Tarım ve Hayvancılık Komisyonu kurduklarını dile getiren Özgener, eklemiş: “İzmir’de ilk Tarıma Dayalı İhtisas OSB’ni kurmak ve İzmir’in tarım sektöründe potansiyelini güçlendirmek amacıyla Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası ile bir araya gelip ortak çalışma başlattık. Aramıza Ege İhracatçı Birlikleri’ni, arzu ettikleri takdirde EGİAD ve ESİAD gibi kardeş kuruluşları da alarak bu konuda hızlı adımlar atmayı planlıyoruz.”
YERELDE KALKINMAYI ÖNEMSİYOR
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de tarımın önemine değinmiş. Sürdürülebilir tarım yolunda atılacak her adımda ekolojik dengeye duyarlı ve saygılı olunması gerektiğini savunan Kestelli, projelerin ekonomik açıdan uygulanabilir, sosyal açıdan da adil olmasına dikkat çekmiş. Kestelli, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü ‘yerelde kalkınma modeli’ni de çok önemsediğini vurgulamış: “İzmir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de 2015 yılında yüzde 20.6 olan tarımsal istihdamın nüfusa oranı 2016’da yüzde 19.5’e düştü. Bu oran İzmir’de Türkiye genelinin aksine, aynı dönemde yüzde 9.9’dan 10.5’e yükseldi. İzmir, okullarda dağıtılan sütü, ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılan gıda paketlerine konulan ürünleri, park ve bahçeler için fidan, fide ve çiçek ihtiyacını, 2007 yılından beri üretici kooperatiflerinden karşılıyor. Bu sayede, son 10 yılda İzmir’deki üretici kooperatiflerinin üye sayılarında yüzde 161 oranında artış yaşanırken, kooperatiflerdeki çalışan sayısı yüzde 616 oranında arttı. Kooperatiflerin toplam ürün yelpazesinde yüzde 225 büyüme sağlandı.”
Türkiye’de tarımın 2002-2014 arasında ortalama yüzde 2.1 büyürken, İzmir’de bunun yüzde 5.3 olarak gerçekleştiğini anlatan Kestelli, Türkiye’de süt üretiminin yüzde 150, İzmir’de yüzde 240’a, sadece Tire’de yüzde 440’a ulaştığını bildirmiş.
BÜYÜKŞEHİR’İN BÜYÜK İŞBİRLİĞİ
Bir düşündüm. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarımda sözleşmeli üretim modelini başarıyla uyguluyor. Başkan Aziz Kocaoğlu 2017 sonuna kadar kırsala 869 milyon liralık destek verdiğini açıkladı. Kocaoğlu her fırsatta Ödemiş Bademli, Bayındır Çiçek, Kiraz İğdeli, Urla Bademler ve Tire Süt kooperatifleriyle işbirliklerini örnek gösteriyor. İzmir Büyükşehir sütten zeytinyağına, çiçek ve meyve fidanından arıcılığa, hayvancılığa, soğuk hava depolamasına kadar birçok dalda destek veriyor tarıma. Nitekim, “Tarımda İzmir Modeli” konuşulmaya başlandı.
HEPSİ ÖNEMİNİ VURGULUYOR
Ve de aklıma geldi... Büyükşehir Belediyesi’nin tarımdaki çabaları, desteği zaten biliniyor. İzmir’in en önemli meslek kuruluşlarından birinin başkanı olan Özgener tarımda hızlı adımlar atacaklarını, Ege Bölgesi Sanayi Odası’yla da işbirliği yaptıklarını bildiriyor. Borsa’nın başkanı Kestelli de tarımın önemini vurguluyor, Büyükşehir’in bu konudaki çabalarına dikkat çekiyor.
BİR ARAYA GELSELER DİYORUM
Bütün bunları alt alta getirdiğimizde İzmir için bir fırsat doğmuyor mu? “İTO ve İTB yönetim kurulu başkanları Özgener ve Kestelli, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu bir araya gelseler, İzmir’de tarımın gelişmesi, kooperatiflerin desteklenmesi, ürün çeşitlenmesi, üreticinin bilinçlendirilmesi, eğitimi gibi konuları görüşseler” diyorum... Belki farklı örgütlerin katılımıyla İzmir’in tarım geleceğine daha da sağlıklı bir yol çizilir... Tarımın önemini herkes kabul ettiğine göre, bu konuda el ele verilse fena mı olur? Çok da güzel olur, İzmir yine örnek ve öncü olur... Dedim ya haberleri alt alta getirince bana fırsat gibi geldi. Yoksa çok mu iyimserim?
-----
BİR ÖZEL KONULU TOPLANTI
Mali durumu bozulan şirketlerin
kurtarılması için bilgilendirme
EGE Bölgesi Sanayi Odası Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu, geçen Cuma günü, “Mali Durumu Bozulan Şirketlerin Kurtarılması ve Konkordato Bilgilendirme Toplantısı” düzenlemiş. Avukat Tayfun Ozankaya, Doç. Y. Can Göksoy, Prof. Dr. Oğuz Atalay, Serbest Mali Müşavir Necmi Çillidağ’ın üyeleri bilgilendireceği bildirilmiş.
OLAĞAN OLARAK DÜZENLENİR Mİ
Toplantı mutlaka gerçekleşmiş, gerekli açıklamalar yapılmıştır. Benim ilgimi çeken konuyu soruyorum: Bu konuda bir toplantıyı isteği üyelerden mi geldi? İstek geldiyse (ki asla olmasını istemem) zorda olan üyeler mi var? Yoksa benimki vesvesedir, bu konuda zaman zaman toplantı düzenlenmesi olağan mıdır? (Dilerim böyledir.)
-----
SÖZ SİZİN
Anlayana yorumsuz...
-----
BİR ALINTI
Naciye Ölçüm’den: İnsanları iyi tanıyın. Her insanı fena bilip kötülemeyin. Her insanı da iyi bilip övmeyin. (Mevlana)
Paylaş