Paylaş
“Türkiye’nin geleceği kesinlikle turizmdir. 81 ilimizde, ivedilikle ‘Master Çevre Düzeni Planları’ bir an önce yapılmalıdır. Bu, ülke yöneticilerimizin, belediyelerinin yapmaları gereken en önemli sorumluluktur. Bu planlar uygulanmaya konulunca kaçak, çirkin yapılaşmalar ve görsel kirlilik sonra erecek, tüm ekonomik değerler artacaktır.”
FELAKET OLMAMASI İÇİN
Ve Okutur’un 6 Şubat felaketi görüşleri; “1700’lü yıllardan bu yana, fay hatlarında olan ülkemizde, deprem en yıkıcı etkisini gösterdi. 11 ilimizde, ilçe ve beldelerinde büyük acı kayıplar ve yıkımlar yaşandı. Dünyamızda sel, yangın, deprem felaketleri olmakta, olmaya da devam edecek. Depremi bir felaket olarak hayatımızdan çıkarmamız için yaşam yerlerimizin (şehirler, ilçeler, beldeler) nüfus artışına göre, zemin etütleri yapılarak çevre düzeni, imar ana planları 81 ilimizde gerçekleşmelidir.
Hatay ve Kahramanmaraş’ta yumuşak zemindeki 8-10 katlı binaların zemin etütleri olsaydı, 2-3 katlı yapılarak insan kayıplarımız önlenebilirdi. 19 Erzincan depreminden bugüne kadar belediyelerimiz ve bakanlığımız imar planlarını günü kurtarmak için yaptı, hızla artan nüfus, yapılaşma ihtiyacını kendine göre yerleşik alanlar, mahalleler yaratarak karşıladı. Bu durum, çarpık, mimari estetiği olmayan gecekondu yapıları ve altyapı sorunuyla birlikte ülkemize ciddi maliyetler yüklemiştir.
KİŞİ ÇIKARI VE SEÇİMLER
Avrupa, ana imar planlama konularını 50 yıl sonrası nüfus yoğunluğunu öngörerek yapmış, altyapılarını hazırlamış, ekonomik olarak yapboz olmadan sorunlarını çözmüştür. Ülkemizde önce yapılaşma oluyor, sonra duruma göre altyapı yapılıyor. Biz neden yapamıyoruz? Çünkü imar planları ve altyapı kişi menfaati ve seçimlere göre organize oluyor. Depremin ekonomiye ve turizme etkisi yurt içinde ve dışında maliyet olarak çok ağır olacaktır. Turizmde yiyecek ve içecek sektöründe kullanılan ürünler aşırı pahalanmıştır, daha da artacaktır. Bu zor günlerden çıkabilmek için tarım ürünleri üretmeliyiz. Mayıs ayına kadar olumsuz etkileri gidermek için çözüm odaklı kurum ve kuruluşlar birlikte çalışarak turizm tesislerimizin depreme dayanıklılık belgelerini alıp acentelere duyurmalıyız.
ÇOK GÜÇLÜ BİR ÜLKEYİZ
Depremde çok zor durumda olan milyonlarca insanımızı bir an önce olağan yaşam düzeyine getirmek için çekişmeleri bırakarak çözüm odaklı çalışarak öncelikle barınma ve güncel ihtiyaçlarını elbirliğiyle çözmeliyiz. Türkiye potansiyeli yüksek, güçlü bir ülkedir. Tarım, şehirleşme, nüfus artışı ve altyapılarla ilgili acilen geleceğin çevre düzeni şehircilik ana imar planları yapılmalıdır. Bu felaketlerin bir daha yaşanmaması dileklerimle , ülkemize geçmiş olsun.”
Yücel Okutur’un görüşleri böyle... 6 Şubat’ın açtığı her türlü yaraların sarılması için seferberlik zamanı... Herkese kolay gelsin!
-----------------
BİR DUYURU
Şair Keskin’den
‘Ürperti’ imzası
ŞAİR Tuğrul Keskin, 16’ncı kitabı Ürperti’yi bugün 14.00-17.00 saatleri arasında Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Yakın Kitabevi’nde imzalayacak.
Paylaş